KLIMA

EU: Bergen er byen med renest luft i Norge

Rangert som nummer 5 av 320 europeiske byer.

Bergen sliter tidvis med dårlig luftkvalitet, men kommer best ut av de norske byene EUs miljøbyrå (EEA) har undersøkt.
Bergen sliter tidvis med dårlig luftkvalitet, men kommer best ut av de norske byene EUs miljøbyrå (EEA) har undersøkt. Foto: Marit Hommedal/NTB
17. juni 2021 - 08:15

Bergen har renest luft av de norske byene og er rangert som nummer 5 av 320 europeiske byer som EUs miljøbyrå (EEA) har undersøkt.

Trondheim ligger på 12. plass på den samme rangeringen, mens Oslo og Stavanger er henholdsvis nummer 19 og 20.

Det er byene Umeå i Sverige og Tampere i Finland som har den aller reneste luften i Europa, ifølge EEA. Det er også lite skadelige partikler i luften i Funchal på Madeira, i Estlands hovedstad Tallinn og altså i «vestlandets hovedstad».

Verst i Polen og Italia

Rangeringen er basert på luftmålinger fra mer enn 320 byer i EU, Norge, Sveits og på Island de siste to årene. I 127 av disse er luften regnet som god, mens 123 har mild forurensing og 73 byer har dårlig eller svært dårlig luftkvalitet.

De fleste byene som havnet nederst på rangeringen, ligger i Polen eller i Nord-Italia. Aller dårligst luft er det i Cremona i Italia og i Nowy Sacz i Polen.

Ikke alle er registrert

Det er likevel en rekke byer som ikke er med i rangeringen, blant dem Tromsø. Årsaken er at byene enten ikke har målestasjoner for luftkvalitet eller ikke har data for mer enn 75 prosent av året.

I november viste en rapport EEA at skadelige partikler i luften førte til tidligere død for 417.000 europeere i 2018. Det er 60.000 færre enn ni år tidligere.

Mer enn åtte millioner mennesker døde i 2018 for tidlig på grunn av forurensning fra fossile brensler, som kull og diesel fra industri og transport.
Les også

Ett av fem for tidlige dødsfall skyldes fossilt brensel

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.