FORSVAR

Etter nesten 20 år blir det comeback for bærbart luftvern i den norske hæren

Satser på å kjøpe inn «manpads» til Finnmark lynkjapt.

Dette bildet er fra skarpskyting med Robot 70 på slutten av 1990-tallet. Nå skal Forsvarsmateriell kjøpe inn nytt bærbart luftvern.
Dette bildet er fra skarpskyting med Robot 70 på slutten av 1990-tallet. Nå skal Forsvarsmateriell kjøpe inn nytt bærbart luftvern. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
14. sep. 2021 - 19:00

Det nærmer seg 20 år siden Forsvaret kvittet seg med kampluftvernet Nallads.

Etter en del forsinkelser er planen at Hæren fra 2023 igjen skal bli i stand til å bekjempe lufttrusler på egen hånd med et nyutviklet mobilt luftvern som kan følge manøveravdelingene.

Dette skal nå suppleres med bærbart luftvern, det som på engelsk kalles «man-portable air-defense system» (manpads), og anskaffelsen er i gang:

Finnmark landforsvar 

Anbudskonkurransen ble kunngjort mandag, og Forsvarsmateriell (FMA) har gitt potensielle leverandører kun halvannen måneds frist til å besvare forespørselen.

FMA tar sikte på å kjøpe inn militær hyllevare (MOTS), uten behov for utvikling, og målet er å signere kontrakten allerede i april neste år.

Utskytningsrampe («canister launcher») lades med AIM-120 Amraam treningsmissiler.
Les også

Til Rygge med nytt luftvern: Uten denne gjengen er F-35-flyene hjelpeløse på bakken 

På handlelista står utskytningsenheter, passive sensorer, missiler, reservedeler til å dekke to års drift, testutstyr, opplæring og simulator.

I Forsvarsdepartementets ferskeste oversikt over framtidige forsvarsanskaffelser, anslås det nye luftvernet å koste cirka 250-400 millioner kroner, med leveranser fra 2022. 

– De viktigste satsingene i Hæren er å etablere Finnmark landforsvar med adekvate kapasiteter, styrke brigadesystemet med ytterligere mekanisering, samt etablere et tilfredsstillende kampluftvern. Styrkingen av Hærens avdelinger i Finnmark støttes med anskaffelse av bærbart luftvern og ingeniørressurser, heter det i dokumentet.

NALLADS

Fram til 2004 hadde Forsvaret et kampluftvern som gikk under navnet NALLADS («Norwegian Advanced Low Level Air Defence System»). 

Dette var basert på svenske Robot 70-missiler og Giraffe 50AT-radarer, fra henholdsvis Bofors og Ericsson som begge i dag tilhører Saab. Da det mobile luftvernet ble faset ut, gikk missilene til Litauen som for øvrig senere har kjøpt brukt og nytt Nasams-luftvern fra Norge og Kongsberg Defence & Aerospace (KDA).

Det blir lagt opp til at også det bærbare luftvernet som nå skal kjøpes inn skal kunne integreres mot det nye kampluftvernet.

RBS 70 under øvelsen Battle Griffin 99. <i>Foto:  Torgeir Haugaard / Forsvaret</i>
RBS 70 under øvelsen Battle Griffin 99. Foto:  Torgeir Haugaard / Forsvaret

Forespørselen ble altså sendt ut denne uka, og det er selvsagt for tidlig å si hvilke kandidater som melder seg på og som er aktuelle leverandører.

Norge har som nevnt erfaring med RBS 70 som siden utfasinga er kommet i en videreutviklet versjon. Dessuten benytter Norge allerede franske Mistral – ikke i Hæren, men montert på minesveipere og kystkorvetter. Fra vår næreste allierte kommer FIM-92 Stinger som produseres av amerikanske Raytheon.

Nye kampstøttevogner

Mens Nallads-plattformen var BV206, skal det nye kampluftvernet benytte pansrede kjøretøyer av typen ACSV G5 («Armoured Combat Support Vehicle») fra tyske FFG Flensburger Fahrzeugbau GmbH.

FFG skal levere 44 slike kampstøttevogner, som også skal brukes som plattform for kommende artillerilokaliseringsradarer.

Testskyting av Amraam-ER med Nasams på Andøya i 2021.
Les også

Raytheon har vært på norgesbesøk og skutt luftvernmissilet som skal gjøre Nasams mer slagkraftig

Fjerde generasjon artillerilokaliseringsradarer i Forsvaret kommer fra Thales og skal kjøpes inn i samarbeid med Nederland. Norge skal i første omgang ha fem Thales Ground Master 200 multi-mission compact-radarer (GM200 MM/C) med opsjon på ytterligere tre systemer.

De første to serieproduserte kampstøttevognene skal ferdigstilles på fabrikken i Flensburg nå i høst før produksjonen flyttes til Ritek i Levanger i midten av 2022.

Da kampluftvernkontrakten ble inngått med KDA i slutten av oktober 2019, nesten tre år etter at prosjektet ble annonsert av Forsvarsdepartementet, ble det sagt at systemet skal være på plass i løpet av 2023.

Det amerikanske marinekorpset (USMC) skyter FIM-92 Stinger i Trøndelag under Trident Juncture i 2018. <i>Foto:  Gunnery Sgt. Christopher Giannet</i>
Det amerikanske marinekorpset (USMC) skyter FIM-92 Stinger i Trøndelag under Trident Juncture i 2018. Foto:  Gunnery Sgt. Christopher Giannet

Iris-T 

KDA er såkalt systemleverandør og totalintegrator, og kampluftvernet gjennomføres som en direkteanskaffelse. Det er to nyanskaffelser i prosjektet: Det mobile launchersystemet til Iris-T fra tyske Diehl Defence GmbH og radar fra danske Weibel Scientific A/S.

Kortholdsmissilene Iris-T er i ferd med å bli overflødige i en luft-til-luft-rolle, ettersom de ikke er integrert på F-35, mens F-16 skal fases ut i løpet av tre måneder. 

KDA får ansvaret for at systemene snakker sammen, altså det mobile luftvernet og Nasams (MRAD/SHORAD), og det er kommando-, kontroll- og nettverksløsninger fra Nasams som skal brukes.

Da kontrakten ble signert ble det påpekt at det også skal ha evne til å integrere seg i nettverk med andre sensorer og våpen/«effektorer», som kommende manpads vil være eksempler på.

FN Minimi 7,62 Mk3 Tactical under testing i Norge. Nå er det bestilt tusen slike maskingevær.
Les også

Nye maskingevær leveres i år: Nå skal fotfolket tilbake til kaliber 7,62 mm

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.