KARRIERE

Ett år etter: Fortsatt 50 prosent flere ledige ingeniører enn før pandemien

Men ledigheten fortsetter å synke.

Ett år etter at virkningen av pandemien fikk ledigheten til å skyte i været, er det fortsatt 50 prosent flere ledige ingeniører enn før de strenge smittevernrestriksjonene ble satt i verk..
Ett år etter at virkningen av pandemien fikk ledigheten til å skyte i været, er det fortsatt 50 prosent flere ledige ingeniører enn før de strenge smittevernrestriksjonene ble satt i verk.. Illustrasjon: Ina Steen Andersen
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Nav melder at det ved utgangen av mars er registrert 4730 arbeidsledige innen ingeniør- og ikt-fag. Det er en liten nedgang på 247 personer siden februar. 

Det er likevel et stykke igjen til ledigheten når normalnivået fra før pandemien. For ett år siden, i mars 2020, begynte koronasmitten å spre seg i Norge, og det ble innført sterke smittevernrestriksjoner, som fikk ledigheten til å eksplodere. Vi fikk den høyeste ledigheten i Norge siden 2. verdenskrig

For ingeniør- og ikt-fag hoppet ledigheten fra i overkant av 3000 ledige til godt over 13.000.

Det siste året har ledigheten sunket jevnt og trutt, men fortsatt er det mer enn 50 prosent flere ledige i dag enn før pandemien satte inn. 

– Uten historisk sidestykke

For ett år siden kunne daværende arbeids- og velferdsdirektør, Sigrun Vågeng, melde at vi hadde en utvikling på arbeidsmarkedet i Norge som var uten historisk sidestykke. Ledigheten økte fra 65.000 registrerte helt ledige tirsdag 10. mars til 291.000 ved utgangen av måneden. 

Les også

– Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 2. verdenskrig. Den siste uken har vi sett en dobling av antallet registrerte helt ledige. Hovedårsaken til dette er en kraftig økning i antall permitteringer som følge av tiltakene iverksatt for å begrense spredningen av koronaviruset, sa hun. 

For ingeniør- og ikt-fag økte ledigheten med 240 prosent. 

Det siste året har 8419 av dem som da var i ledighetsstatistikken funnet veien tilbake i jobb igjen. Det er en nedgang på 64 prosent det siste året. 

I mars 2020 lå ledigheten for yrkesgruppen på 4,6 prosent. I dag er den nede på 1,7 prosent. I februar for litt over ett år siden lå den på 1,1 prosent. 

Økning totalt

For alle yrkesgrupper under ett har det vært en økning i ledigheten i mars på 3900 personer.

119.300 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av mars, noe som utgjør 4,2 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 136.900 personer, eller 4,8 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 74.900 registrert som delvis ledige. Totalt er det nå 211.700 arbeidssøkere. 

40.300 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 39.300 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 2,8 prosent av arbeidsstyrken.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.