BYGG

- Et veldig dårlig signal

Sverre Larssen, adm.dir i Byggenæringens Landsforening (BNL).
Sverre Larssen, adm.dir i Byggenæringens Landsforening (BNL). Bilde: Joachim Seehusen
Jannicke Nilsen
26. nov. 2007 - 08:03

Fredag meldte NCC at de gir opp storsatsingen på flatpakkede boliger, etter at en milliard kroner er brukt. BNL er nærmest sjokkert over avgjørelsen.

- Dette er vel noe av det mest overraskende jeg har hørt. Det er veldig skuffende. Fabrikken er jo fortsatt i innkjøringsperioden, sier administrerende direktør Sverre A. Larsen i BNL til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Skjønner ikke

Han kan ikke skjønne at NCC ikke har fått lønnsomhet i prosjektet, som går ut på å produsere moduler i stor stil, som senere skrus sammen på byggeplassen som et byggesett. Målet var å halvere byggetiden og senke kostnadene radikalt.

- Vi mener økt industrialisering er eneste vei å gå. Noe annet nytter ikke. Når polakkene forsvinner fra byggeplassene, hva vil skje da, spør Larsen.

Gammel tankegang

Han mener boligbyggerne mangler industriell kompetanse og ikke greier å løsrive seg fra tankegangen om rundt tradisjonell bygging.

- Det skjer omtrent det samme på byggeplassene nå som for 20 år siden, med mange manuelle operasjoner som lett leder til feil. Tenk hvor mye bedre kvalitet man kan oppnå hvis man bygger tørt under tak. I dag bygges gjerne fuktighet inn i byggene, sier han til avisen.

En annen aktør som har lønnsomhetsproblemer med sin modulsatsing er Obos. De eier sin egen modulfabrikk Open House i Sverige. I oktober måtte de skrinlegge planene om modulbygging i Kværnerbyen i Oslo fordi første byggetrinn var blitt altfor dyrt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.