BYGG

ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum

Mistanke om ulovlig statsstøtte.

Trondheim Spektrum er en gruppe flerbrukshaller på Øya i Trondheim. Utbyggingen av idrettshallen har kostet rundt 500 millioner kroner.
Trondheim Spektrum er en gruppe flerbrukshaller på Øya i Trondheim. Utbyggingen av idrettshallen har kostet rundt 500 millioner kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
23. apr. 2019 - 07:41

EØS-tilsynet ESA vil granske Trondheim kommune etter mistanke om ulovlig statsstøtte til utbyggingen av idrettshallen Trondheim Spektrum.

Kostnadene knyttet til Trondheim Spektrum har blitt mye høyere enn planlagt, skriver Klassekampen.

Byggeprosjektet mottok blant annet 55 millioner kroner fra kommunen i en nødoverføring for å unngå konkurs. Kommunen sto også oppført som garantist for store lån. I tillegg har kommunen inngått en leieavtale for hallen fra 2020 til 2035, med dobbelt så høy leiepris som tidligere.

– Må passe på å få mest mulig igjen

– Når kommunen tar penger fra kommunekassa for å drive butikk, må man passe på å få mest mulig igjen for fellesskapets penger, sier Gjermund Mathisen, som er ESAs direktør for konkurranse og statsstøtte.

Trondheim Spektrum skal også være tilgjengelig for private aktører som ønsker å leie, men kommunens praksis kan ha gjort dette vanskelig.

EØS-regler slår fast at kommunalt eide selskaper ikke skal få kunstige fordeler av å være statlig eller kommunalt eid.

– Skal lokaldemokratiet være reelt, må politikerne få bestemme hvem kommunen skal kjøpe tjenester av. At det sitter folk i Brussel og detaljstyrer kommunen, mener vi er udemokratisk, sier gruppeleder Ragna Vorkinnslien i Rødt, som mener EØS-avtalen undergraver kommunenes selvbestemmelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.