IT

Er dette verdens smarteste søppelspann?

Si farvel til dumme dunker.

 170 smarte søppelspann er plassert på Manhattan i New York. De er langt fra de dumme boksene vi kjenner i Norge.
170 smarte søppelspann er plassert på Manhattan i New York. De er langt fra de dumme boksene vi kjenner i Norge. Bilde: Bigbelly
22. juli 2015 - 21:01

I en verden der alt blir smartere, har søppelspann i høy grad forblitt en dum boks som står i ro mens den sakte men sikkert fylles til randen.

Bigbelly, et foretak som har satt opp 170 spann i Manhattan, leverer langt på vei det motsatte av dette. Ikke bare sier den fra om hvor full den er: Den genererer også sin egen strøm ved hjelp av solceller på taket, melder Huffington Post.

Nå har enkelte av spannene også blitt såkalte hotspots for trådløs internettilgang. Disse har gitt forbipasserende tilgang på internett med en hastighet på 50 til 75 mbps. Dette skal ha fungert godt, til tross for potensialet for forstyrrende signaler fra bydelens mange skyskrapere.

Les også: Dette ville den amerikanske investoren kastet penger på i Norge

Optimaliserer tømmeruter

Søppelspann som selv sier fra om hvor fulle de er har mange fordeler ved seg. Først og fremst slipper renovatørene å bli overrasket av overfylte dunker på rutene.

De slipper også å bruke energi (og penger) på tømme nær tomme spann. All data fra Bigbelliene samles nemlig sentralt, mens et program regner ut de mest effektive tømmerutene.

Et lignende system, som har fått fotfeste i Europa, er Enevo. Disse utstyrer riktignok ikke spannene med solceller, men de tilbyr lignende sensorfunksjonalitet og programvare som deres stormagede fetre.

Les også: Slik skal sensorer og big data ta over styring av byene

Også i Norge

Selve maskinvaren i spannene ser vi lite revolusjonerende med: Bigbellies løsninger er utstyrt med kapasitive sensorer og en trådløs forbindelse som kommuniserer med en server. Her ligger det meste av innovasjonen i konseptet og ikke minst programvaren selskapet leverer.

Også i Norge eksperimenteres det med smartere løsninger for avfallshåndtering. Blant annet har Kristiansand testet ut tellere som registrerer hver tømming. Dette

I flere norske byer har større, nedgravde, løsninger blitt utstyrt med sensorer som sier fra når de er fulle.

Ny superbrikke: Ny norsk superbrikke: – Vi i Norge kan ligge foran når vi vil

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.