Er dette Norges dyreste rundkjøring?

Er dette Norges dyreste rundkjøring?
EIENDOMSBOOM: Det hvite Struksnes-huset (i bakgrunnen) gikk for 11,3 millioner. Bilde: Fredrik Drevon

NORD-AURDAL: Tettstedet Leira i Nord-Aurdal kommune er mest kjent for kjøpesenteret Amfi Valdres som inneholder 21 butikker.

Nå bygges det en rundkjøring på Leira som blant lokalbefolkningen har fått tilnavnet Norges dyreste rundkjøring.

40 mill.

Henry T. Ringvold, daglig leder i Dokka entreprenør, bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at totalsummen kommer på rundt 40 millioner kroner.

– Vi startet byggearbeidet ved påsketider og skal ha den ferdig 1. juni 2012, sier Ringvold.

Han legger til at kulverten under E16, på nordsiden av Golsvegen, skal være ferdig støpt om to uker.

Ifølge Avisa Valdres har det lokale grendelaget arbeidet i over 20 år med å få til en rundkjøring på E16 med avkjøring til Leira, visstnok primært av hensyn til myke trafikanter.

KULVERT: En ny rundkjøring med kulvert vil trolig gjøre det lettere for Leiras befolkning å komme seg over til Amfi Valdres og Rema 1000. FOTO: Fredrik Drevon
KULVERT: En ny rundkjøring med kulvert vil trolig gjøre det lettere for Leiras befolkning å komme seg over til Amfi Valdres (t.h.) og Rema 1000 (t.v.). Fredrik Drevon

Spredt sentrum

Paradoksalt nok er Leira et tettsted med spredt bebyggelse, noe som tydeligvis har gjort det vanskelig å forbedre infrastrukturen innenfor en akseptabel kostnadsramme.

Det såkalte sentrum ligger langs Kongsvegen (FV 264) på østsiden av Oslovegen E16, mens kjøpesenteret og Rema 1000 ligger på nedsiden av E16, og i tillegg er adskilt av Golsvegen (riksvei 51). Valdresekspressen har i dag stoppested på Kongsvegen.

For å få til en rundkjøring med arm fra E16 inn til Leira "sentrum" måtte to hus vekk. Berg-huset ble innløst for 2,875 millioner, mens Struksnes-huset kostet Vegvesenet 11,3 millioner.

Holmenkoll-pris

Grunnen til at et hus på Leira gikk for en pris man vanligvis forbinder med Holmenkollåsen, er at man er pålagt å gi grunneierne en gjenerhvervserstatning.

Dermed ble det til at leieboerne fikk leiligheter på Fagernes, som hadde flere ganger så høy markedspris som Struksnes-huset. Advokathonorarer kom i tillegg til erstatningsprisen.

KART: Leira ligger mellom Aurdal og Fagernes i Nord-Aurdal kommune i Valdres. Golsvegen er veien over til Gol og Hallingdal.

Analyserer telehiv på E16 i Bærum

Fortørnet over E16-vedtak

Les mer om: