Er Andreas Norges mest teknologiinteresserte 7-åring?

– Ble sittende i nesten én time for å diskutere de nye supplybåtenes Xbow-design.

Er Andreas Norges mest teknologiinteresserte 7-åring?
Helt fra han var fire år gammel har Andreas Skarmark Jakobsen vært en ivrig leser av Teknisk Ukeblad. Nå vil han bli astronaut. Bilde: Privat

REALFAGSPROBLEMENE I NORSK SKOLE

 • Avgangselevene i 10. klasse i år gikk ut med historiens laveste snittkarakter i matematikk. 40 prosent fikk karakteren 1 eller 2. Det ga for første gang en snittkarakter på 2-tallet.
 • I videregående opplæring fikk over halvparten av elevene karakteren 1 eller 2 i det enkleste kurset i matematikk våren 2014.
 • Nesten én av fire norske elever er på det laveste nivået i matematikk. Skolen klarer ikke å heve de svakeste.
 • Bare 2 prosent av de norske elvene presterte på det høyeste nivået og bare 7 prosent på det nest høyeste nivået i PISA 2012.
 • Kun 1 prosent presterte på det høyeste nivået i naturfag, og 6 prosent på det nest høyeste.
 • Norske elever er spesielt svake i algebra, og endte nest sist av alle europeiske land i TIMSS fra 2011. Norske elever starter senere enn andre land med grunnleggende algebra.
 • Norske elever har mindre indre motivasjon og utholdenhet i naturfag og matematikk enn snittet internasjonalt.
 • Undersøkelser viser at karakterene i matematikk og naturfag fra ungdomsskolen har størst betydning for om en elev greier å gjennomføre videregående opplæring.
 • Norske mattelæreres faglige fordypning er svak. Nesten halvparten av mattelærerne sier de har behov for videreutdanning.
 • Andelen som tar høyere utdanning innen ingeniør- og realfag i Norge, er nesten på bunnen i OECDs oversikt fra 2013.
 • Kilde: Kunnskapsdepartementet/NTB

Du skal antagelig lete lenge før du finner en 7-åring som er mer interessert i teknologi enn Andreas Skarmark Jakobsen.

Havbunnsinstallasjoner, skip og oljeplattformer er noe av det han liker best, men helt fra han var fire år gammel har Glomfjord-gutten hengt i beina på pappa Jim Andre for å finne ut mest mulig om hvordan tingene rundt oss er bygd opp.

Drømmen er å bli astronaut, og mange av bøkene og bladene på gutterommet dreier seg om nettopp det.

– Jeg har lyst til å dra ut i verdensrommet. Jeg vil oppleve å være uten tyngdekraft. Jeg har lyst til å være på en romstasjon og se ned på jorda derfra, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Her er det jobb for ingeniører i mange tiår fremover

Fikk Nito-medlemskap

Teknologiinteressen ble tent da faren mistet jobben på waferfabrikken til Rec i Glomfjord for tre år siden. Fabrikken tjente ikke lenger nok penger som følge av overkapasitet i solcelleindustrien, og flere hundre ansatte måtte gå.

I etterkant startet Meløy kommune opp et pilotprosjekt sammen med Høgskolen i Narvik. Her kunne der de som var kvalifisert ta ingeniørutdannelse og samtidig fortsette å bo i kommunen.

Jim Andre, som nå jobber i Cyberforsvaret, var en av 30 som meldte seg på.

Som elkraftstudent på deltid ble han medlem i ingeniørorganisasjonen Nito, og en av godene ved å være organisert der, i likhet med i Tekna og Polyteknisk forening, er at man får Teknisk Ukeblad levert hjem.

Kompetansebarometer: Disse ingeniørene er mest ettertraktet nå

Ble fast leser

Den likte poden på fire år godt.

– Det begynte med at han kikket på bilder og illustrasjoner og spurte hva det var, og etter hvert begynte han å løpe til postkassen hver dag for å se om det hadde kommet et nytt blad, forteller pappa Jim Andre.

I dag leser Andreas bladet på egenhånd.

Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

Liker å lære

– Noen ganger leser jeg alt sammen. Noen ganger tar jeg en liten pause, men jeg leser alt, sier hovedpersonen selv.

– Hvorfor leser du det?

– Jeg lærer mye om masse forskjellige ting. Jeg vet ikke hvorfor jeg syns det er gøy, men jeg leser det så ofte jeg kan, sier han.

– Skjønner du alt som står i bladet?

– Noen ganger forstår jeg det som står der, men ikke alltid, sier 7-åringen.

Øystein (50) har en CV få kan matche: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

Må få hjelp av pappa

Pappa Jim Andre må ofte trå til når journalistene ikke klarer å formidle stoffet godt nok.

– En gang ble jeg sittende nesten én time for å diskutere nye supplybåtenes Xbow-design. Han er veldig flink til å spørre og kommer aldri til bunns. Hvis han spør, prøver jeg å svare på en måte som ikke er for høythengende, forteller han.

Lillesøster Kine (5) har ikke den samme teknologiinteressen til tross for Andreas’ iherdige forsøk på å «frelse» henne.

– Hun er veldig glad i dukker og sånt, men han går likevel til henne, briefer med kunnskapen sin og sier at sånn og sånn henger ting sammen. Hun bryr seg ikke, ler tobarnsfaren.

Behovsundersøkelse: Dette legger de som ansetter ingeniører mest vekt på

Skal bli bedre fra barnsben av

Andreas, som har matematikk som favorittfag, er ett av lyspunktene når det gjelder realfagsinteresse i Norge. Norske elever scorer nemlig svært svakt på nasjonale tester i matematikk, naturfag og teknologi (les mer i faktaboks).

I august la regjeringen derfor frem en strategi som skal gjøre barn bedre i realfag allerede fra barnehagealder av.

Vil gjøre det mer interessant

Hanne Marit Henriksen er leder for Nito i Nordland og jobber til daglig for Sintef i Mo i Rana.

Hun forteller at hennes egen kommune ikke satser på realfag i skolen og mistenker at det er slik flere andre steder i Nordland. Hun har derfor satt i gang en gruppe som skal kartlegge hvor stor satsingen i fylket faktisk er.

Henriksen mener Norge er avhengige av at at flere elever utvikler en interesse for realfag.

– Det er kjempeviktig, for vi ser at Norge trenger flere ingeniører. De som står i jobb blir eldre, og det er en mangel der ute, sier hun.

– Hvordan skal man få det til?

– Man må gjøre de «kjedelige» fagene litt mer spiselige. Det kan ikke være sånn at man må sitte med en bok og skrive og regne i full fart for å slippe lekser. Man må heller kunne se praktisk hva realfag kan brukes til, sier hun.

Innser at barn er forskjellige

Nito-lederen blir glad for å høre at det finnes 7-åringer som Andreas.

– Dette er forskjellig fra barn til barn. Jeg får Teknisk Ukeblad selv, og jeg har tre unger. Ingen av dem er veldig glad i det. Men jeg syns det er helt fantastisk at det finnes barn som er så opptatt av teknologi, sier hun.

Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

Vil ut i rommet

Uansett om 7-åringen ender opp med å bli astronaut eller ei, kommer pappa Jim Andre til å hjelpe så godt han kan når sønnen spør om teknologi.

– Mange av kompisene har spillkonsoller, og det går mye i fotball og sykling sammen med dem. Men når han kan velge selv, er det gjerne faktabøker og faktabaserte ting det går i. Jeg prøver så godt jeg kan å få ham til å beholde den interessen, sier han.

På jobbjakt? Dette er Googles formel for den perfekte CV