ENERGI

Equinors ledelse refses i USA-rapport

Equinors styre og ledelse refses i en fersk rapport som har undersøkt selskapets virksomhet i USA. – Tøff lesning, sier Equinor-sjef Eldar Sætre.

Konsernsjef Eldar Sætre og styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor.
Konsernsjef Eldar Sætre og styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
9. okt. 2020 - 11:21

– Denne rapporten er tøff lesning for mange. Vi gjorde investeringer som ikke var robuste da markedet snudde, og vi burde ha avdekket kontrollutfordringene i den landbaserte virksomheten tidligere, sier Sætre i en pressemelding.

Blant hovedfunnene i rapporten er at selskapets vekststrategi i USA førte til for lite fokus på verdiskapning og kontroll. Aktiviteten i den landbaserte virksomheten økte raskere enn det viktige støttesystemer kunne håndtere, ifølge rapporten.

Rapporten peker også på at ledelsen hadde begrenset erfaring innenfor landbasert virksomhet i USA og peker på en manglende kontinuitet i sentrale roller, noe som påvirket selskapets oppfølging og drift på en negativ måte.

Tapte 200 milliarder kroner

Dagens Næringsliv avslørte i mai at Equinor har hatt en omfattende ukultur og sløsing i forbindelse med selskapets satsing i USA, der selskapet har tapt over 200 milliarder kroner.

Statsautorisert revisor og partner Eli Moe-Helgesen i PwC har blitt leid inn av Equinor for å gjennomgå selskapets utenlandsinvesteringer i USA. Fredag ble rapporten lagt fram.

– Vi har fått en grundig og kritisk rapport. Vi har hatt store økonomiske tap som følge av investeringer i USA. Dette er i hovedsak drevet av en ambisiøs vekststrategi og for optimistiske prisforutsetninger, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor.

– Burde tatt grep tidligere

– Styret og ledelsen burde ha sett og grepet tak i utfordringen tidligere, og det er nå styrets og ledelsens ansvar å sikre at vi tar læring fra dette, sier Reinhardsen.

Siden 2014 er det iverksatt omfattende forbedringstiltak som også ble rapportert til styret. Dette har bidratt til at internkontrollen i USA i dag er vesentlig forbedret, konkluderer rapporten.

Olje- og energiminister Tina Bru uttalte i etterkant av avsløringene at hun forventet at Equinor har ryddet opp i USA-satsingen sin. Bru har fått overlevert den ferske rapporten fra PwC.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.