Flytende havvind

Equinor vil bygge verdens største flytende havvindpark i Sør-Korea. Startet vindmålinger denne uken

Equinor fikk milliardstøtte for å bygge åtte flytende vindturbiner i Norge. Men i Sør-Korea kan det bli aktuelt å sette ut opp mot 100 flytende turbiner.

Equinor planlegger verdens største flytende havvindpark i Sør-Kora. Bildet er fra den svenske havvindparken Lillgrund.
Equinor planlegger verdens største flytende havvindpark i Sør-Kora. Bildet er fra den svenske havvindparken Lillgrund. (Bilde: Vattenfall)

Equinor fikk milliardstøtte for å bygge åtte flytende vindturbiner i Norge. Men i Sør-Korea kan det bli aktuelt å sette ut opp mot 100 flytende turbiner.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Equinor har lagt fram helt nye planer om å bygge verdens største flytende havvindpark i Sør-Korea.

– Vi har en plan for byggestart i 2023, som kan gi en mulig produksjonsstart i 2026, bekrefter pressetalsmann Erik Haaland i Equinor til Teknisk Ukeblad (TU). 

Firefly, først omtalt av bransjebladet Offshorewind forrige uke, vil bli ni ganger så stor som norske Hywind Tampen og kan bestå av opp til 100 flytende vindturbiner. Til sammenlikning vil Equinors norske anlegg på Hywind Tampen bestå av 11 turbiner på til sammen 88 MW. TU er første norske medie som omtaler saken.

– Sør-Korea har et betydelig potensial og tilbyr interessante muligheter innen offshore vind, sier Erik Haaland til TU.

Slår alle rekorder

Equinor har store ambisjoner om å bli verdensledende på flytende havvind. Etter å ha fått tillatelse til å bygge Hywind Tampen har Equinor lenge sagt at neste skritt ville være en park på mellom 200 og 500 MW.

Dette er Firefly

  • Verdens største flytende havvindpark planlagt 80 kilometer utenfor kysten av Ulsan i Sør-Korea.
  • Vil bestå av et sted mellom 60 og 100 turbiner avhengig av hva slags turbinstørrelse som velges.
  • Utvikles av Equinor for å levere elektrisitet til det Sørkoreanske fastlandet.
  • Planlagt byggestart i 2023 og mulig produksjonsstart i 2026

Men den nye parken i Sør-Korea sprenger disse rammene og kan bli på hele 800 MW, bekrefter Equinor. Det vil i så fall bli verdens definitivt største flytende havvindanlegg.

Dersom Equinor tar i bruk noen av de største turbinene som produseres i dag (10 MW) vil det bety en park på 80 flytende turbiner. Det er et gigantisk sprang fra Hywind Tampen på 11.

– Firefly-prosjektet er et av to prosjekter som Equinor modner frem i Sør-Korea. Firefly er planlagt til 800 MW og i tillegg har vi et prosjekt til, Donghae-1, sammen med Korea National Oil Corporation (KNOC), med planlagt kapasitet på 200 MW, sier Haaland.

Denne uken startet selskapet vindmålinger utenfor kysten av byen Ulsan med såkalt LiDAR-teknologi. To flytende bøyer er tauet til havs for å måle vind- og bølgeforhold 80 kilometer fra fastlandet.

Vil bli verdensledende

Mens andre energiselskaper som Ørsted ligger foran Equinor på bunnfaste havvind, er Equinor fortsatt størst på flytende teknologi.

Likevel regnes flytende anlegg for å være over dobbelt så dyre å bygge ut som bunnfaste anlegg. Derfor fikk som kjent Equinor 2,3 milliarder kroner i statsstøtte fra Enova for å bygge ut Hywind Tampen, et flytende vindkraftanlegg med 8 turbiner på norsk sokkel.

Britiske RPS sine såkalte LiDAR-bøyer skal brukes til å samle vind- og bølgedata utenfor kysten av Ulsan. Foto: RPS.

Nå jobber Equinor hardt for å få ned prisen på flytende havvind. Målet er å bringe kostnadene ned fra vel 100 euro per MWh til et sted mellom 40 til 60 euro per MWh innen 2030. Skal de få til dette, må de bygge stort.

Vil ut av kullkraft

I tillegg til Sør-Korea, har Equinor sett på mulighetene for å bygge et anlegg utenfor Kanariøyene og Irland. Men Sør-Korea seiler nå opp som det mest sannsynlige stedet for det første fullskala anlegget. Landet vil bort fra kull og atomkraft og over på fornybar energi. Som del av planen sikter myndighetene mot å bygge ut 12 GW med offshore vindkraft.

–  Landet er i ferd med å endre energimiksen fra atomkraft og kull til fornybar energi, og vi ser på Sør-Korea som et spennende marked hvor Equinor kan bidra til å bygge en ny industri og bidra med vår kompetanse innen flytende vind, sier Haaland til TU.

Og der Hywind Tampen er estimert å produsere vel 380 gigawattimer (GWh) med elektrisitet, vil anlegget i Sør-Korea, under samme produksjonsforhold, altså kunne produsere nesten ti ganger så mye.

Equinors konsernsjef Eldar Sætre var i fjor i Sør-Korea for å stifte et konsortium for havvind. Her sammen med direktør i KNOC, Su Yeong Yang. Foto: Equinor

– Vi og leverandørindustrien trenger erfaring med større flytende havvindprosjekter, slik at teknologien kan bli konkurransedyktig med for eksempel bunnfast havvind, uttalte kommunikasjonsrådgiver Eskil Eriksen da TU omtalte Equinors første Sør-Korea-planer i fjor.

– I tillegg er Asia et spennende marked for flytende havvind. Både Sør-Korea og Japan har ambisjoner om fornybar energiproduksjon hvor flytende havvind kan være et av alternativene, uttalte han.

Voksende marked

Norske Hywind Tampen er beregnet å koste rundt 5 milliarder kroner. Hvor mye Firefly vil koste å realisere, vil ikke Equinor ut med.

– Det er for tidlig å kommentere kostnadsestimater på dette tidspunktet, sier Haaland i Equinor.

Ifølge blant andre BVG Associates vil havvindindustrien omsette for 200 milliarder kroner de neste fem årene. Også flytende havvind ventes å vokse: Innen 2030 vil det være utplassert hele 12 gigawatt (GW) flytende havvind i verden, anslår BVG Associates. Menon Economics anslår at det vil bygges ut opp mot 140 GW med flytende havvind de neste 30 år.

Også norske Aker Solutions jobber aktivt med å utvikle flytende havvind. Sammen med amerikanske Principle Power sikter selskapet mot å bygge et større anlegg utenfor kysten av California innen 2025.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå