Elektrifisering av Melkøya

Equinor jobber med elektrifisering av Melkøya. Også Statnett har trappet opp arbeidet

– Vi har jobbet med energieffektivisering i flere år. Det neste store utslippsreduserende tiltaket er å erstatte gassturbinene med kraft fra nettet, sier teknologidirektør i Equinor, Anders Opedal.

Melkøya, kalt Hammerfest LNG, slipper ut 935.000 tonn CO2 i året. Det er en betydelig andel av klimautslippene i norsk fastlandsindustri.
Melkøya, kalt Hammerfest LNG, slipper ut 935.000 tonn CO2 i året. Det er en betydelig andel av klimautslippene i norsk fastlandsindustri. (Bilde: Øyvind Lie)

– Vi har jobbet med energieffektivisering i flere år. Det neste store utslippsreduserende tiltaket er å erstatte gassturbinene med kraft fra nettet, sier teknologidirektør i Equinor, Anders Opedal.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Melkøya står for betydelige utslipp. Vi har jobbet med energieffektivisering i flere år. Det neste store utslippsreduserende tiltaket er å erstatte gassturbinene med kraft fra nettet, sier teknologidirektør i Equinor, Anders Opedal.

Han presiserer at investeringsbeslutningen ikke er tatt, og at man ikke har landet på om man vil fullelektrifisere, eller bare delvis erstatte gassturbinene på LNG-anlegget utenfor Hammerfest.

Men for å lykkes med en elektrifisering må Equinor utvikle teknologi for å unngå spenningsfall.

– Man merker det ikke som forbruker, men av og til er det en bitte liten dupp i spenningen. For våre turbiner kan det være nok til å slå ut anlegget. Vi må ha løst de tekniske problemene før vi kan ta en endelig beslutning. Vi har gjort det allerede på Kollsnes sammen med ABB, og nå jobber Siemens sammen med våre forskere om dette, sier Opedal.

Equinor kan bli Statnetts største kunde

Equinor står i år for første gang på talerlisten under Statnetts Høstkonferanse i Oslo. Det sammenfaller med at Equinor også blir stadig større på kundelista, spøkte Opedal.

teknologidirektør i Equinor, Anders Opedal Foto: Equinor / Harald Pettersen

Statnett har nemlig mottatt søknader fra olje- og gassbransjen for utbygginger tilsvarende 2000 MW. Og hvis Equinor gjennomfører alle sine elektrifiseringsplaner, vil de bli Statnetts aller største kunde.

– Vi går gjennom hele vår portefølje og ser hvor vi skal elektrifisere først. Klima er viktig, og vi ønsker også å redusere det vi betaler i CO2-avgift. Vi betalte 400 millioner i CO2-avgift i fjor, sier Opedal.

En liten reduksjon i den regningen blir det når gasskraftverket på Mongstad legges ned neste år. Det gir et utslippskutt på 250.000 tonn CO2.

Petroleumsselskaper i Norge må betale både CO2-kvoter innenfor EUs kvotemarked og en norsk CO2-avgift.

Vurderer del-elektrifisering av Kårstø

Teknologidirektør Opedal avslørte også at Equinor og Gassco studerer hvordan de kan del-elektrifisere gassbehandlingsanlegget Kårstø.

– På Kårstø trenger både vi og Hydro energi, og Statnett og ser på en mulig forsterkning av nettet. Del-elektrifisering er en mulighet, men det er økonomisk krevende å få til, sier Opedal.

Hans budskap til Statnett er at Equinor og andre offshore-aktører kommer til å trenge mye nett de neste årene.

–  Med de planen vi og andre har på sokkelen vil kraftforbruket doble seg i 2025 sammenlignet med i dag. For å lykkes må det etableres et kraftnett som møter våre behov, sier Opedal.

Statnett oppbemanner linjeprosjekt til Melkøya

Det er ventet at Equinor tar en beslutning våren 2020. Valget står mellom tre alternativer: økt trykkstøtte, delelektrifisering eller helelektrifisering.

Det første alternativet kan løses med den krafttilgangen som er på Melkøya i dag, mens begge de to siste løsningene krever bygging av en 420 kV kraftledning fra Skaidi til Hammerfest.

Statnett har nylig, etter avtale med Equinor, startet oppbemanning av dette prosjektet og varsler på sine nettsider at folk er sendt ut både til fots og på ATV for å planlegge hvert mastepunkt nærmere. Denne informasjonen skal brukes til å lage bedre kostnadsestimat.

Statnett har også bedt Olje- og energidepartementet om å ta opp igjen behandlingen av konsesjonen om ny kraftledning.  

Les også

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå