ENERGI

Equinor-eierskapet flyttes ut av Olje- og energidepartementet

I dag får statens største selskap ny eier. Nærings- og fiskeridepartementet og næringsminister Iselin Nybø (V) tar over.

Equinor-eierskapet flyttes ut av Olje- og energidepartementet. Olje- og energiminister Tina Bru (H) avviser at bråk om eierskap etter USA-skandalen har påvirket beslutningen.
Equinor-eierskapet flyttes ut av Olje- og energidepartementet. Olje- og energiminister Tina Bru (H) avviser at bråk om eierskap etter USA-skandalen har påvirket beslutningen. Foto: Terje Pedersen/NTB
23. juni 2021 - 07:37

I Equinors snart 50 år lange historie har det vært Olje- og energidepartementet (OED) som har styrt statens største selskap. Nå er det over.

– Oljepolitikken skal være her i Olje- og energidepartementet, men eierpolitikken skal være i Næringsdepartementet – der den strengt tatt hører hjemme, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til Dagens Næringsliv.

Hun avviser at bråk om eierskap etter USA-skandalen har påvirket beslutningen.

Vil unngå rollekonflikter

Stortinget har bedt regjeringen vurdere å flytte eierskapsstyringen av Equinor fra Oljedepartementet til Næringsdepartementet for å unngå rollekonflikter.

Forslaget ble fremmet etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen har sett nærmere på hva som skjedde da Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting i 2013, meldte NRK i mai i år.

Regjeringen mener også det er problematisk at samme departement som deler ut letelisenser, også er største eier av den største operatøren på sokkelen. Flyttingen av eierskapet vil gi et skarpere skille mellom rollene.

Det er Erna Solberg (H) som bestemmer hvor eierskapet av Equinor skal tilhøre. I et ekstraordinært statsråd onsdag vil overføringen av eierskapet vedtas, ifølge DN.

E24 skriver at også Petoro og Statens direkte økonomiske engasjement står på listen over eierskap som flyttes til Næringsdepartementet.

Aksjeverdien for Equinor ble løftet med 1,6 prosent etter åpningen av Oslo børs i morges. Selskapet var børsens mest omsatte i morgentimene.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.