ENERGI

Equinor-anlegg lekker olje etter orkanen Dorian

Equinors oljelagringstanker på land på øya Grand Bahama på Bahamas har fått store skader og lekker etter orkanen. Søndag forsikrer Equinor at de skal rydde opp.

Satellittfoto av orkan Dorian fra mandag da den hang over Bahamas og forårsaket stor skadd.
Satellittfoto av orkan Dorian fra mandag da den hang over Bahamas og forårsaket stor skadd. Foto: NTB Scanpix
7. sep. 2019 - 09:19

I pressemeldinger torsdag og fredag uttrykker både oljegiganten og miljøvernere bekymring over situasjonen. Dorian raserte tidligere i uka flere av øyene på Bahamas som en kategori 5-orkan.

– De første undersøkelsene fra luften avdekker at anlegget har fått skader og at det er observert oljelekkasjer fra lagringstanker på land. Det er ennå for tidlig å si noe om omfanget av skadene. Det er per nå ikke observert utslipp til sjø, heter det i meldingen fra Equinor.

Bekymret Greenpeace

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
Les også

– Flaut å være norsk

I en epost til NTB forsikrer Greenpeace at organisasjonen også jobber tungt med oppfølging av miljøfarer etter orkanen og ødeleggelsene på Bahamas. De kommer til å følge utviklingen på Equinor-anlegget videre.

Leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym, mener uansett utfall at orkanen må være en vekker for oljebransjen.

– I årevis har Equinor produsert olje som nå fører til klimaendringer og ekstremvær. Equinors virksomhet driver klimakrisen videre. Det vil oljevirksomhet alltid gjøre, og derfor må Equinor begynne å jobbe mot en omstilling til fornybar energi, som resten av verden også trenger, skriver han.

Ansatte gjort rede for

Equinor presiserer at de ansatte og deres familier er førsteprioritet. South Riding Point-terminalen ble stengt ned før orkanen forrige lørdag, 31. august. Det var ingen ansatte på terminalen under orkanen.

– Alt Equinor-personale på Bahamas er gjort rede for og er bekreftet i sikkerhet, opplyser selskapet, som har 54 ansatte ved anlegget på Grand Bahama.

Vanskelige kommunikasjonsforhold gjorde det tidkrevende å få tak i alt personale.

– Våre ansatte skal etter forholdene ha det bra, men er i en vanskelig situasjon på grunn av de store ødeleggelsene orkanen har påført øygruppen.

Forsikrer at de vil rydde opp

Oslo 20240207. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)  etter den muntlige spørretimen i Stortinget-Foto: Terje Bendiksby / NTB
Les også

Støre om EUs kritikk: – Mye av det som sies om Norge, er feil

Terminalen South Riding Point har fått store skader under orkanen.

– Basert på siste visuelle inspeksjon har vi ingen indikasjoner på fortsatte lekkasjer fra tankene eller oljeutslipp fra terminalen til hav eller strender. Ytterligere undersøkelser pågår for å vurdere det totale omfanget av utslippet. Vi har sikkerhetspersonell på terminalen som jobber for å sikre området og identifisere potensielle farer, heter det i pressemeldingen.

Fartøy og annet utstyr er på vei fra Louisiana og Florida, og oppryddingen skal starte så snart det er på plass på Bahamas. Både oljelenser, pumper, høytrykksvaskere og båter vil bli brukt til opprydningsarbeidet.

Situasjonen på stedet er svært komplisert og utfordrende. Skader på infrastruktur gjør arbeidet vanskeligere, opplyser selskapet.

Equinor-terminalen har en lagerkapasitet på 6,75 million fat olje og kondensat. Da orkanen Dorian inntraff, var det lagret 1,8 millioner fat fordelt på tre tanker.

Totalt har terminalen ti tanker, hvorav ni av de hadde tak over seg. Fem av takene ble revet bort av orkanen.

Les også

Nye vannproblemer for Follobanen: Tunnelen delvis stengt ut mandag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.