ENERGI

Enova kutter i støtten til private solcelleanlegg

Enova kutter i støtten til solcelleanlegg – det desidert mest populære energi- og klimatiltak som mottar støtte – og flere andre klimaformål.

Gårdsbygning med solcellepanel på taket.
Gårdsbygning med solcellepanel på taket. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen/NTB
21. juni 2023 - 15:29

Enova reduserer støtten til solcelleanlegg, elektrisk lettmotorsykkel, balansert ventilasjon og smart varmtvannsbereder. Positiv markedsutvikling for flere av tiltakene i Enova-tilskuddet reduserer behovet for støtte, opplyser foretaket i en melding.

– Det har vært en formidabel økning i interessen for solcelleanlegg. Markedet for solcelleanlegg på private bolighus har økt fra rundt 1500 installerte anlegg per år de foregående årene til omtrent 5300 i fjor, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova.

Solcelleanlegg, hvor gjennomsnittlig støttesats er på 27.500 kroner, reduseres til en gjennomsnittlig støttesats på 20.000 kroner fra og med 1. oktober.

Selv om enkelte formål får redusert støtte, får Enova utvidede rammer i budsjettet som rettes mot privatpersoner neste år.

Allerede i høst tas varmepumpebereder inn i Enovatilskuddet. Teknologien får starthjelp for å bidra til energieffektiv oppvarming av varmtvann. Varmepumpebereder støttes med 5000 kroner fra 1. september.

– Det er svært gledelig at så mange ønsker å gjøre energitiltak i hjemmet. Når vi nå øker totalrammen samtidig som vi reduserer støttesatsene per tiltak, betyr det at flere kan benytte seg av våre tilbud, sier Barnwell.

Fellesforbundets sier de har innfridd kravet om økt kjøpekraft. Her er forbundsleder Jørn Eggum.
Les også

Enighet i meklingen for byggeindustrien

Dette er kuttene:

  • Solcelleanlegg: Fra 7500 kroner + 2 000 kroner per kilowatt installert effekt (kWp) til 7 500 kroner + 1 250 kroner per kWp.
  • Balansert ventilasjon: 10.000 kroner til 5000 kroner.
  • Lett elmotorsykkel: Fra 15.000 kroner til 11.000 kroner.
  • Smart varmtvannsbereder: Fra 5000 kroner til 4.000 kroner

Reagerer på kutt

Norgessjef i solcelleselskapet Otovo, Silje Gjeraker, reagerer kraftig på kuttet:

 – At Enova nå velger å gå tilbake på et insentiv som har fungert såpass godt, mener vi er bremser helt opp når vi endelig hadde fått opp litt fart. Dette er stikk i strid med trenden i Europa, hvor Norge er blant de minst utviklede solkraftlandene per nå, sier Gjeraker i en pressemelding fra selskapet.

Hun viser til at regjeringen og SV har et uttalt mål om å få på plass 8 TWh solkraft innen 2030.

– Dette er uten tvil sjokkerende, og vi oppfatter dette som en veldig prematur og uheldig avgjørelse fra Enova, sier Gjeraker som påpeker at bransjen ikke har blitt konsultert.

Konsernsjef i Salmar, Frode Arntsen, kunne torsdag presentere rekordresultat for laksegiganten. Bildet er fra 2023.
Les også

Nytt rekordår for Salmar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.