BYGG

Enova ga støtte til 4600 energitiltak i boliger i fjor - dette var det mest populære

Veldig få søkte om solkrafttilskudd.

Kun 76 boliger fikk støtte fra Enova til elproduksjon i fjor. Det aller meste var solkraft.
Kun 76 boliger fikk støtte fra Enova til elproduksjon i fjor. Det aller meste var solkraft. Bilde: Sun-Net
Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. apr. 2016 - 14:54

Flere kommuner, som Fredrikstad og Oslo, har gitt tilskudd til huseiere som vil montere solpanel på taket. 2015 var det første året folk over hele Norge kunne søke om offentlig støtte til solcellepanel i boligen, fra Enova.

Enovas oversikt over støtten de ga til energitiltak i boliger i fjor viser imidlertid at svært få benytter Enova-tilskuddet til å skaffe seg solceller.

Bare 76 av de drøyt 4600 tilskuddene har gått til el-produksjon, hvorav de aller fleste dreier seg om tilskudd til solceller.

Nytt marked

– Solceller er et nytt marked i Norge, men vi forventer at antallet vil øke. Når vi støtter annen el-produksjon i boliger, må anleggene være tilknyttet strømnettet, så huseier kan levere strøm til nettet når anlegget produserer mer enn behovet. Dette er en ny måte å gjøre ting på, og da er det ofte slik at man begynner med små tall, som øker etter hvert, sier programansvarlig for boligmarkedet i Enova, Tor Brekke, til Teknisk Ukeblad.

Vis mer

Han har merket seg at flere og flere solcelleleverandører nå er på plass.

- Det blir nok lettere og lettere å anskaffe seg solcellepanel nå, etter hvert som leverandører tilbyr hele pakker og er profesjonelle på hele leveransen, sier Brekke.

Populære varmepumper

Enova gir støtte til 15 ulike energitiltak i boligen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Det mest populære tiltaket i fjor var væske-vann-varmepumpe. Hele 1100 boligeiere søkte støtte til dette.

Det nest mest populære tiltaket var å installere en luft-vann-varmepumpe, som ble installert med Enova-støtte i 847 boliger.

884 av de som skaffet seg en av de to varmepumpene gjorde det i kombinasjon med et annet populært tiltak, nemlig å få støtte til å bygge ut oljefyren.

Brekke sier at det høye antallet tilskudd til varmepumper er som forventet, ettersom mange har planer om å bytte ut gammel oljekjel innen 2020.

Lite gråvanngjenvinning

Han er imidlertid overrasket over at bare to personer har søkt om støtte til gråvanngjenvinning. Dette går ut på å gjenvinne varmen i for eksempel dusjvannet, og dermed redusere energiforbruket til oppvarming av varmtvann.

– Vi håper Enovatilskuddet er med på å øke oppmerksomheten om denne teknologien, og løfte den inn i Norge. Men den er nok forholdsvis lite kjent, sier Brekke.

Det gikk tregt da Enovas nye støtteordning for boligeiere ble lansert i fjor, men etter hvert som månedene gikk, ble ordningen mer og mer populær. 

I desember alene utbetalte Enova støtte til flere prosjekter enn i årets første fire måneder til sammen.

Dette kommer ifølge Enova både av at boligeierne må gjennomføre tiltakene før de kan få utbetalt støtten, men også av at det tar tid å gjøre en ny ordning kjent i befolkningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.