NYETEKNOLOGIER

Enormt svart marked for veksthormoner

Truls Tunmo
23. nov. 2006 - 08:00

Verden rundt, også i Norge, er etterspørselen etter syntetisk fremstilt veksthormon stigende blant godt voksne mennesker, ifølge dr. med. Ken Purvis ved Andrologisk Senter i Oslo.

Streng lovgivning

- I store deler av verden, for eksempel i Thailand, flommer det over av blant annet veksthormoner produsert for det svarte markedet. Disse legemidlene er utelukkende fremstilt til folk som ønsker å gjøre noe med utseendet sitt ved hjelp av slike hormoner, og de eksporteres til hele Europa, sier Purvis.

I Norge, som i flere andre land, er det en meget streng lovgivning når det gjelder rekvirering av slike medikamenter. I hovedsak får bare barn og veldig unge med uttalte høydevekstproblemer veksthormoner utskrevet av lege.

Svært utbredt

Men for eksempel i USA har leger i mange år skrevet ut disse hormonene til godt voksne mennesker som ønsker å se og føle seg yngre og spenstigere - både i kroppen og i ansiktet.

Og i Tyskland, USA og flere andre land finnes det såkalte anti-aging klinikker hvor blant annet veksthormoner kan inngå i behandlingstilbudet.

Stor forståelse

- Jeg har stor forståelse for dette. Verden har forandret seg, det er ikke lenger slik at de fleste 60-åringer legger seg til på sofaen og tar livet med ro. Nå ønsker også folk som er 55 pluss å ta seg ut med fin kropp. I det hele tatt lever mange 60-åringer i dag som 30-åringer, sier Ken Purvis.

De trener, kjøper moteklær og bytter partnere like ofte som unge mennesker. Dessuten følger de godt med på hva som skjer, og de får mye informasjon via internett.

- De ser skuespillere og andre med flotte, muskuløse og ungdommelige kropper som er godt oppe i årene, noe som fysiologisk er umulig å oppnå uten bruk av slike stoffer, fortsetter Purvis.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Risikomarked

- Hva med bivirkninger som følge av veksthormonbruk?

- Den største bivirkningen er at man kan utvikle insulinresistens. Men å bruke veskthormoner som et substitutt for manglende veksthormonproduksjon i godt voksen alder, er sannsynligvis ikke særlig risikofylt dersom man bruker forsvarlige, medisinske doseringer, sier Purvis, som presiserer at ved å kjøpe veksthormoner på det svarte markedet, kan man ikke være sikker på hva man får i seg.

For strengt

Han synes lovgivningen i Norge er for streng, og ikke liberal nok i forhold til bruk av veskthormoner.

- Verden er blitt slik at eldre og eldre mennesker ønsker å beholde et ungdommelig utseende så lenge som mulig. Jeg har henvendelser fra mennesker oppe i årene som spør om jeg kan skrive ut veksthormoner til dem. Dessverre kan jeg ikke det. For veksthormon er et vidunderhormon som på mange områder skrur biokjemien i kroppen flere tiår tilbake, sier Ken Purvis.

- Bra med en restriktiv holdning

Seksjonsoverlege dr. med. Johan Svartberg ved Universitetssykehuset Nord-Norge, som blant annet behandler barn med veksthormoner, er uenig med dr. Ken Purvis.

- Min vurdering er at det er bra at det er en restriktiv holdning når det gjelder rekvirering av veksthormoner. Det er ikke gjort noen kliniske undersøkelser på friske, voksne personer som kan dokumentere positiv effekt. Men jeg har aldri problemer med å skrive ut veksthormoner til de som har en alvorlig veksthormonsvikt eller symptomer på alvorlig veksthormonmangel. Hos disse pasientene ser man en gunstig effekt, sier Svartberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.