KRAFT

Enorme NOx-utslipp fra biobrensel

Ole K. Helgesen
4. des. 2006 - 08:00

Regjeringen har varslet en storstilt satsing på bioenergi. Men satsingen kan fort gi myndighetene en kraftig hodepine på grunn av svært høye utslipp av NOx og svevestøv.

- En utfordring

Verdens største biokraftverk i Alholmen i Finland slipper ut hele 440 tonn NOx i året. Til sammenligning vil NOx-utslippet fra gasskraftverket på Kårstø, med rensing, være 150 tonn per år. Anleggene er omtrent like store (400 MW), og begge har NOx-rensing.

Bellona, som har lagt fram et forslag om å bygge to gigantiske biokraftverk i Midt-Norge, innrømmer at det er vanskeligheter knyttet til bioenergi.

- NOx-utslipp er utfordring, men vi forutsetter selvfølgelig at den beste renseteknologien blir brukt ved et eventuelt biokraftverk. De høye utslippene ved Alholmen i Finland ville vært uakseptable i Norge, sier Marius Hom i Bellona.

Stoltenberg advarte i 93

Olje- og energidepartementet ønsker ikke å kommentere NOx-problemet knyttet til bioenergi overfor Teknisk Ukeblad. Men i en spørretime i 1993 påpekte daværende nærings- og energiminister Jens Stoltenberg at bioenergi kan være problematisk.

- Bioenergi er miljøvennlig når vi ser på utslipp av karbondioksid. Men bioenergi bidrar til utslipp av nitrogenoksider som forårsaker, og er en vesentlig bidragsyter til, sur nedbør. Det bidrar til utslipp av CO og flyktige organiske forbindelser og partikler, som også er alvorlige miljøproblemer. Så vi må passe oss for å framstille bioenergi som en uproblematisk energiform sett i forhold til miljø, sa Stoltenberg for over 10 år siden.

Ser ikke på NOx

Enova, som gir enorme summer i støtte til bioenergi hvert år, tar ikke NOx-utslipp med i vurderingene sine.

- Vi forholder oss til de lover og forskrifter som blir gitt av myndighetene. Det er SFT, fylkesmennene og NVE som har ansvaret for å regulere disse utslippene, sier informasjonssjef Bård Bjerkaker i Enova.

- NOx må med i debatten

Fremskrittspartiet syntes det er et ensidig fokus på CO 2 i energidebatten.

- Det er svært viktig å ha et bredt perspektiv i debatten om miljøvennlig energi. Eksperter har fortalt meg at bioenergi kan ha fire til fem ganger så høye utslipp av NOx som naturgass. Dette er viktig å ta med seg i debatten, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (FrP).

Forpliktet til å redusere

Norge er i Gøteborgprotokollen forpliktet til å redusere de årlige NOx-utslippene til maksimalt 156.000 tonn innen 2010. I 2005 var de norske utslippene av NOx nesten 216 000 tonn, om lag 1 000 tonn mer enn året før, og 38 prosent over kravet i protokollen.

Regjeringen besluttet i høst å avgiftsbelegge NOx for å redusere utslippene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.