DOKTORGRADER

Enklere simulering av oljeproduksjon

I doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU viser M.Sc. Bamshad Nazarian (36) fra Iran at med tilgjengelig softwareteknologi er det mulig å utvikle krysningssimulatorer, slik at hele oljeproduksjonssystemet kan simuleres som en enhet; dermed modelleres hele oljeproduksjonssystemet mye raskere og mer nøyaktig.

For å teste denne ideen har Nazarian utviklet en ny simulator ved å koble eksisterende kommersielle reservoar- og prosess-simulatorer. Effektiviteten til den utviklede simulatoren er demonstrert og testet ved hjelp av flere simuleringsstudier som utforsker aktuelle tekniske problemstillinger til offshorefeltutvikling.

De utførte studiene inkluderer problemer som å finne den beste brønnlokasjonen i store felter, optimalisere konfigurasjon til prosessanlegg og studere feltlayout til høytrykks og høytemperaturs oljefelter.

Prosessindustrien har allerede utviklet og testet det integrerte simuleringskonseptet. Nazarians arbeid ble utført for å teste konseptet for bruk ved problemstillinger i petroleumsindustrien.

Avhandlingen har tittelen «Integrated Field Modeling / Integrert feltmodellering».

Arbeidet er utført ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, NTNU, med professor Michael Golan som veileder. Arbeidet er finansiert av TotalFinaElf.

Bamshad Nazarian er M.Sc. (1997) fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, NTNU. Han er ansatt som reservoaringeniør i Norsk Hydro ASA.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.