KRAFT

Englandskabelen kan få sikret minimumsinntekt

Gir redusert risiko for Statnett.

Prisgulvet i den britiske reguleringen kan sikre Englandskabelen en minimumsinntekt og redusere Statnetts risiko for tap.
Prisgulvet i den britiske reguleringen kan sikre Englandskabelen en minimumsinntekt og redusere Statnetts risiko for tap. Bilde: John Petter Reinertsen/Samfoto
Øyvind LieØyvind LieJournalist
26. mai 2014 - 10:29
Vis mer

Reguleringsmyndighetene i Storbritannia sendte fredag premissene for inntektsreguleringen for mellomlandsforbindelser på høring.

Der foreslås det at kabalprosjektet mellom England og Norge (1400 MW) og andre planlagte mellomlandsforbindelser skal sikres en minimumsinntekt på britisk side.

Det innebærer et «prisgulv» som skal sikre utbyggerne en minimumsinntekt, slik at de ikke risikerer store tap hvis inntektene på kabelen blir lavere enn forventet.

Les også: Kvoteekspert: – Tull at utslippskutt i Norge gir økte utslipp andre steder

Fornøyd

På den annen side innebærer reguleringen et «overskuddstak», som skal sikre at pengene går tilbake til strømkundene hvis kabelprosjektene blir langt mer lønnsom enn forventet.

– Det er gledelig at vårt prosjekt etter all sannsynlighet er blant dem som vil omfattes av denne reguleringen. Det gir oss et enda bedre grunnlag for å forberede realiseringen av dette prosjektet, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett i en pressemelding.

Reguleringen berører kun den britiske delen av kabelen, og er ifølge Statnett viktig for å sikre en akseptabel risiko i prosjektet for Statnetts britiske partner, National Grid.

De endelige detaljene i ordningen er imidlertid ennå ikke avklart, og saken skal nå ut på høring i Storbritannia.

Les også: – Sverige får mer vindkraft enn Danmark

Kapasitetsmarkedet uavklart

Et annet spørsmål som kan ha stor betydning for den planlagte kabelens lønnsomhet, er forslaget om et såkalt kapasitetsmarked. Det innebærer at kraftprodusenter får betalt for å ha reservekapasitet i bakhånd i tilfelle kraftforsyningen blir anstrengt.

Statnett har vært kritiske til et slikt marked, men samtidig ment at det er svært viktig at Englandskabelen får være med hvis et slikt marked opprettes.

Kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett sier saken fremdeles er uavklart, men at det pågår samtaler om saken mellom norske og britiske myndigheter.

– Signalene vi har fått fra britiske myndigheter er positive, og vi tror på en løsning, sier Gilje til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Strengere vannkrav kan gi flere vindmøller

Zero vil endre konsesjonssystemet på sokkelen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.