KARRIERE

En av tre har mistet frynsegoder

Én av tre i privat sektor har mistet frynsegoder, som for eksempel treningsmuligheter.
Én av tre i privat sektor har mistet frynsegoder, som for eksempel treningsmuligheter. Bilde: Colourbox.com

Nesten hver tredje arbeidstaker i privat sektor opplever å bli fratatt frynsegoder, mens én av sju i offentlig sektor gjør det samme, ifølge en undersøkelse fra bemanningsbyrået Xtra Personell.

Benytter anledningen

Det skriver Dagbladet.

– Jeg får litt følelsen av at noen bedrifter benytter anledningen til å knipe igjen og fjerne lukrative ordninger ved å bruke finanskrisa som unnskyldning. De økonomiske nedgangstidene har rammet relativt få bedrifter, mens de aller fleste virksomheter går så det griner. Det er grunn til å være på vakt mot slike tendenser, ikke minst fordi arbeidstakerne neppe tør å gjøre anskrik, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne, til avisen.

Lukrativt med etterutdanning

Fordel

Og frynsegodene forsvinner ofte først når det skal spares, sier forsker Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning.

– Mange av frynsegodene er ikke avtalefestet på samme måte som lønn og er derfor lettere å kvitte seg med. I mange tilfeller kan det også være en fordel for arbeidstakerne at bedriftene fjerner frynsegoder - hvis alternativet er å kutte lønna, sier han.

Norske arbeidstakere mottok i fjor frynsegoder for 18 milliarder kroner, ni prosent mer enn året før. Flest goder var det i privat sektor.

Snart er lønnsfesten over

Ikke julebord

Aftenposten skriver også at mange norske bedrifter dropper julebord for de ansatte i år.

Blant bedriftene de har sjekket, sier blant andre Ica, SAS, TV2, Norli, Hydro og Kongsberg Automotive at de ikke vil holde julebord eller bare ha små markeringer i år.

Aftenposten skal selv heller ikke ha julebord.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.