En av to ledere i Kina er kvinner

– Forutsetningene for kvinner er annerledes.

En av to ledere i Kina er kvinner
Kvinners status har økt dramatisk som følge av ettbarnspolitikken og den økonomiske utviklingen. Bilde: Remi Ochlik

Tall fra flere separate undersøkelser viser at likestilliingen mellom kjønn har økt betraktelig de siste årene. Det forteller det svenske nettstedet chef.se.

For fem år siden i 2009 var Kina nummer 83 på OECDs likestillingsliste, mens i år er den på plass nummer 42.

Også revisjonsbyrået Grant Thornton viser at 51 prosent av ledere i Kina er kvinner.

Kina-eksperten i Sverige, Lydia Liu sier at tallene bekrefter virkeligheten i Kina.

–  Familiesamhold er fortsatt viktig i Kina, så forutsetningene for kvinner er annerledes. Trenger man å jobbe lange dager kan familien nesten alltid stille opp. Etbarnspolitikken påvirker også likestillingen, og det faktumet at det er billigere å kjøpe tjenester, sier Liu til chef.se.

Les også: Slik er Kinas ingeniører

Kvinner foretrekkes

Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI kjenner ikke til tallene, men har merket at kvinners status generelt har forbedret seg betraktelig i Kina.

– Kvinners status har økt dramatisk som følge av ettbarnspolitikken og den økonomiske utviklingen. Jeg vet helt sikkert at kvinner ofte foretrekkes i lederstillinger i internasjonale bedrifter fordi de oppleves som stødigere og mer ansvarlige enn menn, sier Arnulf.

Samtidig har han ingen sikre data å henvise til.

Det som er helt sikkert er at ca 50% av studentene på våre lederprogrammer i Kina er kvinner, sier Arnulf om BIs samarbeid med kinesiske universitetene.

Les også: Få teknologikvinner blant arbeidsinnvandrerne

Færre kvinner

Paul Arne Kastmann ved Innovasjon Norge i Bejing sier at det er ofte snakk om at kinesiske kvinner gjør suksess i arbeidslivet.

–  Samtidig er det ikke alltid enkelt å feste lit til den informasjonen og statistikken som det henvises til. Med hensyn til kvinners deltakelse i det urbane arbeidslivet, så har denne visstnok sunket de siste tiårene – en trend som ser ut til å fortsette, sier Kastmann.

Les også:

Så mye koster det å rekruttere en ny kollega

Dette bør du spørre om på jobbintervju

Dette er tegn på at du kan miste jobben  

Les mer om: