KARRIERE

Én av fem ingeniører tar ikke ut ferien de har rett på

Ifølge Nito-undersøkelse.

17 prosent av ingeniørene tar ikke ut all ferien de har rett til ifølge ferieloven, viser en undersøkelse Nito har gjennomført blant medlemmene sine.
17 prosent av ingeniørene tar ikke ut all ferien de har rett til ifølge ferieloven, viser en undersøkelse Nito har gjennomført blant medlemmene sine. Bilde: Colourbox
Ina AndersenIna AndersenJournalist
2. juni 2015 - 08:15

En ny undersøkelse NITO Refleks har gjennomført blant NITOs medlemmer, viser at 17 prosent ikke tar ut all ferien de har rett til ifølge ferieloven.

– Alle har rett på ferie, uansett om de er nyansatt eller ikke, forteller advokatfullmektig i NITO, Beate Sire Dagslet, til Nito Refleks.

Det er et felles ansvar å se til at all ferie blir tatt ut i ferieåret.

Les også: Disse ingeniørjobbene kan bli tatt over av datamaskiner

Vernelov

Dersom du av ulike grunner ikke får til å ta ut all ferien din, vil den automatisk bli overført til året etter. Slik vil det skje år etter år hvis verken du eller arbeidsgiver gjør noe for å endre det, forklarer advokaten.

– Det er en gjensidig plikt å se til at du som arbeidstaker avvikler ferien din. En seriøs arbeidsgiver vil se til at dette ikke skjer helt ukontrollert, men du har også en plikt selv, sier Dagslet.

Ferieloven gir deg rett på 25 virkedager ferie. Virkedagene går fra mandag til lørdag, og du får da fire uker og én dag ferie i praksis, eller 21 arbeidsdager.

Likevel har mange fire dager ekstra ferie i sin tariffavtale eller i individuelle avtaler med arbeidsgiver, og har 30 virkedagers ferie, fem uker i praksis, eller 25 arbeidsdager.

– Tidligere kunne man få utbetalt for ferie som ikke ble tatt ut, slik er det ikke lenger. Grunnen til det er at ferieloven er en vernelov som skal beskytte de ansatte, påpeker Dagslet.

Les også: Dette er ingeniørstudentenes drømmearbeidsgivere

Tre uker i sommerferien

Som arbeidstaker kan du ønske deg tidspunkt for ferie, men det er arbeidsgiver som tar den endelige beslutningen.

– Du har likevel noen rettigheter, forklarer Dagslet til Nito Refleks.

Etter ferieloven har arbeidstakere krav på tre uker sammenhengende ferie mellom 1. juni og 30. september. Akkurat når i perioden du får ta ferie er opp til arbeidsgiver.

De fleste har også arbeidsgivere som tillater at feriedager blir tatt ut enkeltvis.

I tillegg har du fremdeles rett på ferie, dersom du slutter i jobben i løpet av året.

Hvis du blir syk i ferien kan du dessuten få igjen feriedagene, dersom du leverer legeerklæring dagen du er tilbake i jobb igjen.

Fra det året du fyller 60 år har du rett på én ekstra ferieuke. Jobber du 100 prosent, blir det fem arbeidsdager ekstra.

Les også: Denne ingeniørlinja mer enn doblet antall studenter på ett år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.