ENERGI

Elvestuen tror ikke vi klarer å erstatte «superinntekten» fra norsk sokkel

– Må effektivisere offentlig sektor. 

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) tror ikke Norge vil få igjen de ekstrainntektene olje og gass har gitt.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) tror ikke Norge vil få igjen de ekstrainntektene olje og gass har gitt. Foto: Tore Stensvold (arkiv)
9. jan. 2020 - 07:17

Offentlig sektor vil bli tvunget til å spenne inn livremmen når olje og gass fases ut, advarer klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

– Vi klarer ikke å erstatte den enorme inntekten vi har hatt fra petroleum, sier Elvestuen til NTB.

Selve aktiviteten i petroleumssektoren, den klarer nok Norge å finne erstatninger for, mener han. Men Elvestuen har vanskelig for å se for seg at vi skal kunne få igjen den «superinntekten» vi har hatt fra olje og gass.

Det betyr at Norge må effektivisere offentlig sektor for å klare omstillingen, advarer han.

Flere land har gjort seg avhengig av inntektene fra fossilt brensel - et produkt som ikke nødvendigvis forblir lønnsomt i fremtiden
Les også

Norge kan tape på et skifte til fornybar energi

Mer som Europa

Elvestuens spådom er at norsk økonomi etter hvert vil bli mer som økonomien i andre europeiske land.

– Vi må omstille næringslivet så det blir mer variert og mindre avhengig av olje. Og jeg mener det må skje fort.

Klima- og miljøministeren understreker at kunnskap fra petroleumssektoren nå må brukes aktivt for å fram ny næringsvirksomhet. Han trekker fram havvind, hydrogenproduksjon og fangst og lagring av CO2 som lovende eksempler.

– Vi har hatt en unik situasjon i 50 år med oppbyggingen av oljesektoren og de enorme inntektene som vi har hatt. Nå må vi ta med oss den innovasjonen, nytenkningen og næringsutviklingen som har vært der, inn i det som er den nye framtida, sier Elvestuen.

På vei ned

Bakteppet er en visshet om at olje- og gassproduksjon på norsk sokkel kommer til å falle raskt de neste tiårene, dels fordi sokkelen nå begynner å tømmes for ressurser, men også fordi etterspørselen er nødt til å gå ned hvis verden skal nå klimamålene.

– Globalt må vi kutte 40 til 50 prosent innen 2030, og vi må være i netto null innen 2050. Da må forbruket av olje og gass ned. Og der det kommer til å skje raskest, også på gass, er i Europa, fordi man har så ambisiøse mål. Det kommer til å påvirke oss, sier Elvestuen.

Equinor har anslått at produksjonen kommer til å bli mer enn halvert fram mot 2050, selv om letingen etter nye felt fortsetter.

Trenger også alle de andre

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er enig i at det vil bli utfordrende å finne nye næringer der verdiskapningen per sysselsatt kan måle seg med olje og gass.

– Det er ingen andre næringer vi har, som kommer i nærheten av samme verdiskapning per hode, sammenlignet med olje og gass. Ingen, konstaterer Isaksen.

Noe av det nærmeste vi kommer, er ifølge ham sjømat.

– Men vi trenger også alle de andre bransjene som ikke nødvendigvis har så høy verdiskapning per hode, men som ansetter mange folk. For eksempel reiseliv eller handelsnæringen, sier Isaksen.

– Det fins ikke én ting som kan bli den nye oljen. Den nye oljen er ti forskjellige ting, sier han.

Konsernsjef Geir Håøy sier Kongsberg-Gruppen har en ordrereserve på 88,6 milliarder kroner.
Les også

Betaler utbytte på nesten 2,5 milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.