ENERGI

Elvestuen tror ikke vi klarer å erstatte «superinntekten» fra norsk sokkel

– Må effektivisere offentlig sektor. 

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) tror ikke Norge vil få igjen de ekstrainntektene olje og gass har gitt.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) tror ikke Norge vil få igjen de ekstrainntektene olje og gass har gitt. Foto: Tore Stensvold (arkiv)
9. jan. 2020 - 07:17

Offentlig sektor vil bli tvunget til å spenne inn livremmen når olje og gass fases ut, advarer klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

– Vi klarer ikke å erstatte den enorme inntekten vi har hatt fra petroleum, sier Elvestuen til NTB.

Selve aktiviteten i petroleumssektoren, den klarer nok Norge å finne erstatninger for, mener han. Men Elvestuen har vanskelig for å se for seg at vi skal kunne få igjen den «superinntekten» vi har hatt fra olje og gass.

Det betyr at Norge må effektivisere offentlig sektor for å klare omstillingen, advarer han.

Flere land har gjort seg avhengig av inntektene fra fossilt brensel - et produkt som ikke nødvendigvis forblir lønnsomt i fremtiden
Les også

Norge kan tape på et skifte til fornybar energi

Mer som Europa

Elvestuens spådom er at norsk økonomi etter hvert vil bli mer som økonomien i andre europeiske land.

– Vi må omstille næringslivet så det blir mer variert og mindre avhengig av olje. Og jeg mener det må skje fort.

Klima- og miljøministeren understreker at kunnskap fra petroleumssektoren nå må brukes aktivt for å fram ny næringsvirksomhet. Han trekker fram havvind, hydrogenproduksjon og fangst og lagring av CO2 som lovende eksempler.

– Vi har hatt en unik situasjon i 50 år med oppbyggingen av oljesektoren og de enorme inntektene som vi har hatt. Nå må vi ta med oss den innovasjonen, nytenkningen og næringsutviklingen som har vært der, inn i det som er den nye framtida, sier Elvestuen.

På vei ned

Bakteppet er en visshet om at olje- og gassproduksjon på norsk sokkel kommer til å falle raskt de neste tiårene, dels fordi sokkelen nå begynner å tømmes for ressurser, men også fordi etterspørselen er nødt til å gå ned hvis verden skal nå klimamålene.

– Globalt må vi kutte 40 til 50 prosent innen 2030, og vi må være i netto null innen 2050. Da må forbruket av olje og gass ned. Og der det kommer til å skje raskest, også på gass, er i Europa, fordi man har så ambisiøse mål. Det kommer til å påvirke oss, sier Elvestuen.

Equinor har anslått at produksjonen kommer til å bli mer enn halvert fram mot 2050, selv om letingen etter nye felt fortsetter.

Trenger også alle de andre

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er enig i at det vil bli utfordrende å finne nye næringer der verdiskapningen per sysselsatt kan måle seg med olje og gass.

– Det er ingen andre næringer vi har, som kommer i nærheten av samme verdiskapning per hode, sammenlignet med olje og gass. Ingen, konstaterer Isaksen.

Noe av det nærmeste vi kommer, er ifølge ham sjømat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Men vi trenger også alle de andre bransjene som ikke nødvendigvis har så høy verdiskapning per hode, men som ansetter mange folk. For eksempel reiseliv eller handelsnæringen, sier Isaksen.

– Det fins ikke én ting som kan bli den nye oljen. Den nye oljen er ti forskjellige ting, sier han.

Det kommer til å bli iskaldt neste uke – og da er det greit å ta noen forholdsregler om du skal ut av huset. Her fra Oslo sentrum en desemberdag.
Les også

Kuldeekspert: Slik takler du 20–40 minusgrader

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.