MARITIM

Elektrisk ferge blir 18 millioner dyrere på grunn av momsregler

Må betale moms fordi den ikke kan seile inn til innsjøen.

Den elektriske fergen Elrond bygges av Holland Shipyards Group.
Den elektriske fergen Elrond bygges av Holland Shipyards Group. Foto: Holland Shipyards Group
21. apr. 2021 - 07:11

Den elektriske fergen Elrond, som skal settes i drift på Randsfjorden, blir 18 millioner kroner dyrere fordi den ikke seiles fra havet til innsjøen i Innlandet.

Ferger til norske riksveier som bygges i utlandet og som seiler hjem for egen maskin, blir ikke pålagt moms.

Men MF Elrond bygges i Rotterdam og skal deretter fraktes i deler via Drammen havn og på trailere til Røykenvik i Gran kommune, der den skal settes sammen.

Dermed vil Skattedirektoratet ha 18 millioner kroner i moms, skriver VG.

Det er ikke mulig for den nye fergen Elrond å seile opp fra havet til innsjøen Randsfjorden (bildet). Dermed er den momspliktig og blir 18 millioner kroner dyrere. <i>Illustrasjon:   Sivilingeniør Ola Lilloe-Olsen</i>
Det er ikke mulig for den nye fergen Elrond å seile opp fra havet til innsjøen Randsfjorden (bildet). Dermed er den momspliktig og blir 18 millioner kroner dyrere. Illustrasjon:   Sivilingeniør Ola Lilloe-Olsen

– Vi er et innlandsfylke, og det er ikke mulig å seile til Randsfjorden. Og vi er pålagt av myndighetene å konkurranseutsette slike store anskaffelser i EØS-området. Momsregningen føles helt urimelig, sier fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap).

Oppland-representanten Rigmor Aasrud på Stortinget har nå sendt et skriftlig spørsmål om momsregningen til finansminister Jan Tore Sanner (H).

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ved jernbanebrua Randklev bru ved Ringebu som falt ned under flommen etter uværet Hans.
Les også

640 millioner mer til riksveier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.