MARITIM

El-motor sviktet på Havila Pollux

Kystruteskipet Havila Pollux måtte mandag avbryte seilasen nordover på grunn av feil på en elektrisk motor til en av to hovedpropeller.

Havila Pollux og Havila Polaris er de to siste av fire i Havila Kystrutens flåte. De kom til Norge fra Tersan i Tyrkia i midten av august 2023. En elmotor som driver en av to Azipull-propeller stanset  mandag 30. oktober 2023, da Havila Pollux var på vei inn til Trondheim.
Havila Pollux og Havila Polaris er de to siste av fire i Havila Kystrutens flåte. De kom til Norge fra Tersan i Tyrkia i midten av august 2023. En elmotor som driver en av to Azipull-propeller stanset mandag 30. oktober 2023, da Havila Pollux var på vei inn til Trondheim. Foto: Martin Giskegjerde / Oclin
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
31. okt. 2023 - 16:18

Skipet var på vei fra Bergen mot Kirkenes da en elektromotor som driver en av de to Azipullpropellene akter, sluttet å virke mandag 30. oktober.

Kapteinen på Havila Kystruten bestemte seg for å gå til kai i Trondheim. Passasjerene ble tilbudt alternative reiser eller kompensasjon.

Sjøfartsdirektoratet kom om bord i skipet tirsdag for å gjøre sine undersøkelser. 

Det er Kongsberg Maritime som har levert framdriftssystemet, mens elmotoren er produsert av den tyske leverandøren Ramme. Pumpen erstattes med en fra danske Danfoss.

Skipet er nå ved Fosen Verft, hvor en ny elmotor blir montert. En reservemotor befant seg allerede i Norge.

Skipet skal tilbake i normal rute fra Bergen 8. november.

Kommunikasjonsdirektør Lasse Vangenstein i Havila Kystruten sier til TU at de undersøker de andre skipene med tilsvarende elmotorer.

– Vi skal til bunns i dette og finne rotårsaken til at motoren stanset, sier Vangenstein til TU.

Vis mer
Bergen har i dag 102 elektriske Yutong-busser operert av Tide. Bildet er tatt i Christies gate ved Festplassen i Bergen.
Les også

400 kinesiske busser i Norge: Advarer om høy risiko for menneskerettighetsbrudd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.