INDUSTRI

Ekstern gransking etter krigsskip-avsløringer

Minst åtte norske krigsskip har havnet hos private paramilitære grupperinger i utlandet.

KNM Horten ble ifølge Dagbladet solgt til et britisk sikkerhetsselskap med klare bindinger til militante i Nigera og franske leiesoldater.
KNM Horten ble ifølge Dagbladet solgt til et britisk sikkerhetsselskap med klare bindinger til militante i Nigera og franske leiesoldater.
22. aug. 2014 - 18:10

 

Oslo: Forsvaret frykter mislighold eller grove saksbehandlingsfeil i forbindelse med salg av gamle marinefartøy og kaller inn eksterne granskere for å gjennomgå salgene.

Dagbladet har avslørt at minst åtte norske krigsskip har havnet hos private paramilitære grupperinger i utlandet.

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som har forestått salgene, har allerede startet intern gransking. De foreløpige funnene har ført til at organisasjonen nå ber om en full ekstern gransking for å avdekke om ansatte i Forsvaret eller samarbeidspartnere har begått misligheter eller grove saksbehandlingsfeil i forbindelse med avhending og salg av militære fartøy.

Det er det internasjonale revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) som har fått i oppdrag å gjennomføre den eksterne granskningen.

Dagbladet har avslørt at flere av skipene er solgt i strid med norsk eksportlovgivning. Kjøperne er private paramilitære sikkerhetsselskaper som verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet har sjekket bakgrunnen til.

Blant annet har seks tidligere missiltorpedobåter har havnet i en privat nigeriansk kystvaktflåte kontrollert av den beryktede krigsherren Government Ekpemupolo. Siden 2008 er det solgt store fartøy til nærmere 150 millioner kroner.

Saken vil også bli diskutert i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Også Utenriksdepartementet gransker saken internt.

Les også:

Fullstapper Natos nye spionfly med norsk teknologi

Se hæren kjøre stridsvogn med Oculus Rift

Her lager Forsvaret sine hemmelige gadgets  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.