INDUSTRI

Dykkerne har funnet svart boks fra AirAsia-flyet

Kan gi svar på hva som skjedde.

AirAsia-flyets haleparti ble lørdag hentet opp av havet. Her ligger det på dekk i redningsbåten Crest Onyx.
AirAsia-flyets haleparti ble lørdag hentet opp av havet. Her ligger det på dekk i redningsbåten Crest Onyx. Bilde: REUTERS
11. jan. 2015 - 14:14

Indonesiske dykkere har hentet opp ferdsskriveren til det styrtede AirAsia-flyet. Taleregistratoren er også funnet.

De svarte boksene kan bidra til å forklare hva som skjedde da Airbus A320-maskinen styrtet i Javasjøen med 162 personer om bord i romjulen.

– Klokken 7.11 lyktes vi med å hente opp den svarte boksen som er kjent som ferdsskriveren, sier den nasjonale søk- og redningssjefen Fransiskus Bambang Soelistyo på en pressekonferanse i Jakarta mandag.

Ferdskriveren ble funnet under restene av en av flyets vinger. Taleregistratoren ble funnet like ved, skriver nyhetsbyrået DPA.

Ferdsskriveren overvåker alle data om flygningen, som fart, høyde og kurs. Taleregistratoren tar opp all muntlig radiokommunikasjon og lyder fra cockpiten. Dermed kan etterforskerne høre hva de to flygerne sa til hverandre i de skjebnesvangre siste minuttene til flyet.

Les også: Dette er de verste flyulykkene siste ti år

Analyseres i Jakarta

Senioretterforsker Mardjono Siswosuwarno i den nasjonale transportsikkerhetskomiteen sier til nyhetsbyrået AFP at de svarte boksene vil bli sendt til Jakarta. Innholdet i dem vil bli analysert ved komiteens laboratorium.

Ferdsskriveren ble funnet allerede søndag, men det var ikke mulig å hente den opp umiddelbart ettersom den satt fast under vrakdeler.

Boksen ble funnet etter at tjenestemenn tidligere hadde opplyst at det var fanget opp signaler i nærheten av det som antas å være flyets skrog.

Les også: Pilotene ba om å få fly uvanlig rute

Eksploderte

Lederen for det nasjonale søk- og redningsbyrået, Suryadi B. Supriyadi, sier at innledende analyser av vrakdeler som så langt er funnet, tyder på at flyet eksploderte da det traff vannet.

– Det eksploderte på grunn av trykket, sa han til journalister i byen Pangkalan Bun på øya Borneo.

Han fortalte at flyet styrtet så raskt mot havoverflaten at det ikke var tid til å justere overtrykket i kabinen. Alle høytflygende passasjerfly er trykksatt mens de er i luften så de som er om bord, kan puste vanlig.

– Før trykket kunne justeres, falt flyet – bang. Den eksplosjonen kunne høres i området, sa han.

Lørdag ble halepartiet til flyet hentet opp fra 30 meters dyp i Javasjøen, rundt tre mil fra flyets sist kjente posisjon. Dagen etter ble halen fraktet til en havn nær Pangkalan Bun.

30 dager

AirAsia-flyet forsvant fra radarene 42 minutter etter avgang den 28. desember da det var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore. Alle de 162 personene om bord omkom.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Letemannskapenes hovedmål har vært å finne de omkomne og de svarte boksene, men de har blitt hindret av dårlig vær. De svarte boksene sender ut signaler i 30 dager etter en ulykke.

Hittil er 48 omkomne hentet opp. De er alle funnet flytende i sjøen, og myndighetene regner med at de fleste av de resterende ofrene befinner seg inne i selve flykroppen.

Søndag ble likene av et sørkoreansk par identifisert. Deres 11 måneder gamle baby er fortsatt ikke funnet. Alle utenom sju om bord på flyet var indonesiere.

Amerikanske og kinesiske marinefartøy har hjulpet til i letearbeidet sammen med skip fra en rekke andre land.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men Indonesias meteorologiske institutt mener at tropiske stormer i området kan ha medvirket til at flyet styrtet. 

Les også:

Aldri vært så få flyulykker som i 2014

– F-35 er allerede gammeldags

Rekordår for Boeing: Aldri produsert flere fly  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.