SKIP

Dreper lakselus i ombygd dykkerskip

I løpet av en time kan 150 tonn laks få fjernet lakselusen ved hjelp av en ny metode, plassert om bord i et ombygd offshoreskip.

Eva Elisabeth kan ligge på dynamisk posisjonering (DP) og suge opp 150 tonn laks i timen som fordeles på to Thermolicer-anlegg. I løpet av 90 sekunder i 30 grader, dør lakeslusen og faller av.
Eva Elisabeth kan ligge på dynamisk posisjonering (DP) og suge opp 150 tonn laks i timen som fordeles på to Thermolicer-anlegg. I løpet av 90 sekunder i 30 grader, dør lakeslusen og faller av. Bilde: Bremnes Shipping
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
26. feb. 2016 - 06:00

Bremnes Seashore har plassert to behandlingsanlegg om bord i et tidligere tyrkisk dykker- og forskningsskip.

Metoden, Thermolicer, er utviklet av Ocea, som nå er en del av Steinsvik AS.

Bremnes Seashore har testet ut, tilpasset og fått metoden godkjent av norske veterinærmyndigheter.

Naturlig metode

– Dette er den beste metoden å fjerne lakselus på uten å bruke medikamenter, sier salgs- og markedssjef Simon Nesse Økland til Teknisk Ukeblad.

Ocea startet utviklingen av Thermolicer allerede på 90-tallet, men ikke tatt ut i fullskala i Norge.

Det ble den først i Chile på slutten av 2000-tallet, da landets oppdrettsindustri ble nær utradert av lakselus.

Utviklingssjef Geir Magne Knudsen i Bremnes Seashore var i Chile og fikk se metoden i bruk.

Tungvint

Oppdrettsselskapet bestemte seg for å prøve det ut. Etter grundig testing og vurdering, fant selskapet i mai 2015 ut at metoden var forsvarlig. 

Et Thermolicer-anlegg ble plassert på en lekter og tauete rundt til merdene når det var behov for avlusing og været tillot det.

– Det var lite effektivt og krevde at vi hele tiden hadde båt tilgjengelig til å taue lekteren. Ideen om å plassere Thermolicer på et selvgående fartøy ble født, sier Økland til TU.

100 millioner

Nå har Bremnes Seashore startet rederiet Bremnes Shipping og brukt 100 millioner kroner på å kjøpe det 10 år gamle tyrkiske fartøyet, bygge det om og installere to Thermolicer-anlegg.

I Thermoliceren suges laksen opp med vakuumpumper og bades i 30 grader varmt vann i 90 sekunder. Lakselusen dør og faller av.  Vannet filtreres og død lakselus fjernes og destrueres.

Med to anlegg vil kapasiteten kunne bli 150 tonn i timen. Hvert anlegg er på størrelse med en 20-fots container.

Vis mer

Salma-kvalitet

- Vi har grundig dokumentasjon på at laksen ikke tar skade og at kvaliteten på laksen ikke forringes, sier Økland.

Bremnes Seashore skal i år feire 10-årsjuibleuum for Salma-laksen. Hadde varmebehandlingen for å fjerne lakselus forringet kvaliteten på laksekjøttet, ville ikke selskapet tatt det i bruk, hevder Økland.

Det ombygde skipet døpes i Haugesund på lørdag. «Eva Elisabeth» blir da vedens første avlusingsskip med Thermolicer.

- Vi kaller den en «brannbåt» og håper den skal ligge mest mulig til kai. Vi jobber mot å forebygge lakselus og forsker på metoder som skal fjerne lakselusproblemet. «Eva Elisabeth» skal bare rykke ut dersom det skulle oppdages lakselus likevel, sier Knudsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.