INDUSTRI

Drasset på 19 kilos okysygenapparat opp Everest

Sjekk teknologien de første menneskene til å bestige Mount Everest brukte - for 60 år siden.

Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay nådde toppen av Everest med hvert sitt oksygenapparat med åpent kretsløp. Bildet er tatt på sør-ryggen av fjellet.
Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay nådde toppen av Everest med hvert sitt oksygenapparat med åpent kretsløp. Bildet er tatt på sør-ryggen av fjellet. Bilde: RGS-IBG
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
18. mai 2013 - 16:41

For snart 60 år siden, 29. mai 1953 nådde de første menneskene toppen av Mount Everest.

Datidens banebrytende teknologiske løsninger ble brukt for å få sir Edmund Hillary og sherpaen Tenzing Norgay på toppen av det 8848 meter høye fjellet.

Radioer laget av gummi, oksygensystemer og avanserte støvler, var blant utstyret som ble brukt, melder BBC.

Britenes fremste teknologi ble brukt under den nasjonale prestisjeekspedisjonen, som fikk støtte fra over 150 britiske selskaper, forskningsinstitusjoner og myndighetsorganer.

Les også: Tok bilder fra verdensrommet med smarttelefon

Teknologien sviktet

26. mai satte imidlertid teknikken en stopper for å nå toppen.

Det første klatrelaget, bestående av Tom Bourdillon og Charles Evans var bare 90 meter under toppen, da oksygensystemene deres sviktet. Bourdillon bestemte da at de skulle snu.

Det første klatrelaget var utstyrt med et oksygensystem med lukket kretsløp. Utåndingsluften deres gikk gjennom et kalsiumhydroksidfilter for å absorbere CO2, før det ble tilsatt ny oksygen for å kompensere for det brukte oksygenet.

Selv om systemet veide nærmere 16 kilo, så kompenserte virkningen av oksygenet for vekten av utstyret og vel så det. Problemet var at filteret og ventilene i systemet kunne fryse.

De to første klatrerne ble hindret da dette oksygensystemet sviktet 90 meter under toppen.
Selv om systemet veide nærmere 16 kilo, så kompenserte virkningen av oksygenet for vekten av utstyret og vel så det. Problemet var at filteret og ventilene i systemet kunne fryse.De to første klatrerne ble hindret da dette oksygensystemet sviktet 90 meter under toppen. RGS-IBG

To dager senere startet sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay et nytt toppstøt med et annet system:

De hadde med seg et oksygensystem basert på et åpent kretsløp. Med dette systemet pustet de en blanding av den tynne luften i omgivelsene og medbrakt oksygen.

Med tre flasker oksygen veide hele systemet nær 19 kilo. Da de nærmet seg toppen, hadde de bare en flaske igjen, og systemet veide rundt ni kilo.

Les også: Professor kjøpte motorsag for å sage på 2000 meters dyp

Gummiradioer

Klatrerne hadde også med seg et kommunikasjonssystem med walkie-talkier på størrelse med matbokser. Disse var levert av britiske Pye Telecommunications, som ble kjøpt opp av Philips på 70-tallet.

Radioene måtte spesiallages, fordi datidens plastmaterialer ikke tålte den strenge kulden i området. Alle plastdeler måtte derfor erstattes med gummi.

Ekspedisjonen fikk spesialutviklede støvler som var omhyggelig testet av forskningssenteret Satra. Målet var å produsere støvler som både var varmest og lettest mulig.

Everestekspedisjonen i 1953 var også blant de første som tok i bruk vakuumpakket mat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bildene vises frem i forbindelse med utstillingen "Innovation Everest". Her viser Royal Geographical Society frem teknologien som ble brukt under Everest-ekspedisjonen i 1953.

Hillary tar på seg støvlene som var spesialutviklet for ekspedisjonen.
Bildene vises frem i forbindelse med utstillingen RGS-IBG

Les også:

Kan undersøke havet fra skrivepulten

Spilte inn musikkvideo i verdensrommet

Verdens minste animasjonsfilm har atomer i hovedrollen

Unike bilder av Norge fra verdensrommet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.