INDUSTRI

Dramatisk slutt på året

Direktør Gabor Molnar i Experian kan nå slå fast at finanskrisen har nådd Norge for fullt.
Direktør Gabor Molnar i Experian kan nå slå fast at finanskrisen har nådd Norge for fullt. Bilde: Kaia Means
9. jan. 2009 - 13:30

Til sammen 408 norske selskapet gikk konkurs i desember.

Til sammenligning gikk måtte 183 kaste inn håndkleet i samme måned året før og 156 foretak gikk konkurs i desember 2006.

Det viser tall fra kredittopplysningsbyrået Experian, ifølge en artikkel det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire har skrevet for selskapet.

IT-tull stoppet konkurser

– Finanskrisen er her!

– Hele 123 prosent er en markant prosentvis økning og et synlig tegn på at finanskrisen har ankommet Norge, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Samlet gikk 3.555 bedrifter konkurs i 2008, ifølge hans tall. Det er 31 prosent flere konkurser enn i 2007. Samtidig finnes det andre statistikker med enda mer dramatiske konklusjoner:

Mot ny konkursrekord

– Med unntak av mars, var det i fjor konkursoppgang i alle månedene i forhold til 2007, men ikke på langt nær så dramatisk som i desember, sier Molnar.

Tredobling

Byggenæringen er blant dem som led mest i desember. Av årets i alt 784 konkurser innen bygg og anlegg, kom 79 i desember. Det er en økning på 93 prosent fra desember 2007.

I Oslo gikk 100 foretak konkurs bare i desember, over tre ganger så mange som i desember i fjor. Akershus, Rogaland, Oppland, Buskerud, Rogaland og Sogn og Fjordane opplever en tilsvarende eksplosiv konkursvekst.

Industrien i fritt fall

– I nord er situasjonen lysere. Som eneste fylker opplevde Finnmark og Troms at færre virksomheter gikk konkurs i 2008, mens Nordland kun hadde liten økning, sier Molnar.

Her Experians konkurstall for desember og hele 2008, delt inn på fylke, bransjer og de 50 største kommunene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.