Dramatisk slutt på året

Direktør Gabor Molnar i Experian kan nå slå fast at finanskrisen har nådd Norge for fullt.
Direktør Gabor Molnar i Experian kan nå slå fast at finanskrisen har nådd Norge for fullt. (Bilde: Kaia Means)

Til sammen 408 norske selskapet gikk konkurs i desember.

Til sammenligning gikk måtte 183 kaste inn håndkleet i samme måned året før og 156 foretak gikk konkurs i desember 2006.

Det viser tall fra kredittopplysningsbyrået Experian, ifølge en artikkel det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire har skrevet for selskapet.

IT-tull stoppet konkurser

– Finanskrisen er her!

– Hele 123 prosent er en markant prosentvis økning og et synlig tegn på at finanskrisen har ankommet Norge, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Samlet gikk 3.555 bedrifter konkurs i 2008, ifølge hans tall. Det er 31 prosent flere konkurser enn i 2007. Samtidig finnes det andre statistikker med enda mer dramatiske konklusjoner:

Mot ny konkursrekord

– Med unntak av mars, var det i fjor konkursoppgang i alle månedene i forhold til 2007, men ikke på langt nær så dramatisk som i desember, sier Molnar.

Tredobling

Byggenæringen er blant dem som led mest i desember. Av årets i alt 784 konkurser innen bygg og anlegg, kom 79 i desember. Det er en økning på 93 prosent fra desember 2007.

I Oslo gikk 100 foretak konkurs bare i desember, over tre ganger så mange som i desember i fjor. Akershus, Rogaland, Oppland, Buskerud, Rogaland og Sogn og Fjordane opplever en tilsvarende eksplosiv konkursvekst.

Industrien i fritt fall

– I nord er situasjonen lysere. Som eneste fylker opplevde Finnmark og Troms at færre virksomheter gikk konkurs i 2008, mens Nordland kun hadde liten økning, sier Molnar.

Her Experians konkurstall for desember og hele 2008, delt inn på fylke, bransjer og de 50 største kommunene

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå