MARITIM

Donau-cruise endte i tragedie – norskeid skip involvert

Sørkoreanerne var på elvecruise i Budapest da båten deres plutselig kantret og sank. Et norskeid cruiseskip var innblandet. Nær 30 mennesker er trolig døde.

Redningsfartøy ved Margaret-brua på Donau, der skipsvraket er blitt funnet.
Redningsfartøy ved Margaret-brua på Donau, der skipsvraket er blitt funnet. Foto: AP
30. mai 2019 - 15:21

Turistbåten sank i løpet av sekunder etter å ha kollidert med et cruiseskip i Donau, like ved Margaret-brua i den ungarske hovedstaden, ifølge øyenvitner og ungarske myndigheter.

Sammenstøtet skjedde i kraftig regnvær.

Redningsmannskap lette torsdag fortsatt etter rundt 20 savnede personer, men det er lite håp om å finne flere overlevende, opplyser ungarsk ambulansetjeneste. Sju personer er funnet i live, mens åtte personer ifølge ungarske myndigheter er bekreftet omkommet.

Alle om bord var sørkoreanere, bortsatt fra et mannskap på to, som var ungarere. De to ungarerne oppgis å være blant de savnede.

Ungarsk politi opplyser at ulykken etterforskes som en kriminell handling.

Viking Sigyn involvert

Det norskeide cruiserederiet Viking bekreftet torsdag morgen at skipet Viking Sigyn var involvert i det selskapet omtaler som «en hendelse» onsdag kveld klokka 21. I uttalelsen skriver Viking at elvecruiseskipet befant seg i nærheten av turistbåten.

Ingen på cruiseskipet ble skadd, og selskapet understreker at det samarbeider med myndighetene. NTB har kontaktet rederiet, men har ennå ikke fått noen kommentar.

Turistbåten skal ha ligget for anker da den ble truffet av det andre fartøyet. Den er 26 meter lang, har to dekk og kan ta opptil 60 passasjerer. Stedet den sank ligger ikke langt unna parlamentsbygningen i sentrum av Budapest.

Minst tre er døde etter en eksplosjon i et underjordisk anlegg ved et vannkraftverk i Nord-Italia.
Les også

Italia: Frykter flere døde etter eksplosjon i vannkraftverk

Uten redningsvester

Utenriksdepartementet i Sør-Korea har opplyst at ingen av turistene hadde på seg redningsvester.

Sørkoreanerne var på pakketur til Europa. Sist lørdag ankom de München, og meningen var at turen skulle vare en uke. Den sørkoreanske turoperatøren opplyser at det var 30 turister, to reiseguider og en fotograf i reisefølget. Flere familier var blant deltakerne.

Personene som er bekreftet omkommet, er i alderen 31 til 66 år. De er identifisert som seks kvinner og én mann. Også ei seks år gammel jente var med på turen. Statusen hennes er ukjent, men hun er ikke på listen over overlevende.

Søk etter savnede

Det regnet mye i Budapest natt til torsdag, noe som skapte utfordringer for redningsarbeidet. Det er også mye vann i elven, og strømmen er sterk. Temperaturen i vannet er 10–15 grader, ifølge lokale medier.

Redningspersonell har søkt etter passasjerer flere kilometer nedover elven. En ungarsk nettside har meldt at en av dem som ble reddet, ble funnet ved brua Petőfi noen kilometer sør for der båten kantret.

Flere sørkoreanske tjenestemenn er ventet til Ungarn i løpet av det neste døgnet.

Baugporten som sviktet, ble pekt på som direkte årsak til at Estonia forliste i 1994.
Les også

Estonia-forliset: Dropper gjenopptakelse av etterforskningen

Registrert i Sveits

Skipet Viking Sigyn er registrert i Sveits, hvor rederieier Torstein Hagen er bosatt. Ifølge Viking Cruises' nettsider går elvecruiseskipet gjennom Sentral-Europa med to forskjellige ruter. Det ene cruiset starter mens det andre avslutter turen i Budapest.

Torstein Hagens rederi Viking Cruises eier også Viking Sky, som var involvert i en ulykke på havstrekningen Hustadvika i mars i år. I begynnelsen av april kolliderte et annet av rederiets skip Viking Idun med en oljetanker i Nederland.

Hagen er på 1102. plass på Forbes liste over verdens rikeste.

Politiet har video av ulykken

Kystvaktskipet KV Sortland deltar i søket etter vrakdeler fra helikopteret som styrtet utenfor Bergen onsdag kveld.
Les også

Kvinnelig sykepleier døde

Politiets video av cruiseskipsulykken på Donau der minst åtte personer døde, viser at turistbåten seilte i samme retning som cruiseskipet det kolliderte med.

Ifølge myndighetene i Budapest svingte turistbåten inn foran cruiseskipet Viking Sigyn før det sank.

– Av en eller annen grunn svingte Hableany inn foran Viking-skipet. Når Viking-skipet traff Hableany veltet det, og i løpet av om lag sju sekunder kantret og sank det, sier Zsolt Gabor Palotai, som er sjef for katastrofehåndtering i Budapest.

Videobilder viser at de to skipene seilte tett ved siden av hverandre før ulykken skjedde like i nærheten av Margaret-brua.

Også politiet sier turistbåten svingte inn foran cruiseskipet før ulykken, og etterforsker nå om uaktsomhet kan ha ledet til ulykken, opplyser talsmann Adrian Pal.

Kapteinen og mannskapet på Viking Sigyn blir avhørt som vitner.

Skjermdump fra videoen av kollisjonen viser skipene like før ulykken på Donau onsdag. Minst åtte personer er døde etter ulykken, og 21 er fortsatt savnet. <i>Foto:  AP</i>
Skjermdump fra videoen av kollisjonen viser skipene like før ulykken på Donau onsdag. Minst åtte personer er døde etter ulykken, og 21 er fortsatt savnet. Foto:  AP
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.