ENERGI

DNO melder om mulig rekordfunn i Nordsjøen

Olje- og gasselskapet DNO melder om et kjempefunn i Carmen-prospektet i Nordsjøen. Gassfunnet kan være det største på norsk sokkel siden 2013.

10. juli 2023 - 15:31

Funnet kan inneholde gass tilsvarende mellom 120 og 230 millioner fat olje per dag, skriver selskapet i en børsmelding mandag ettermiddag.

Prospektet ligger i Troll-Gjøa-området i Nordsjøen.

– Norge er gaven som gir og gir, sier styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO i en kommentar i børsmeldingen.

Han mener Carmen viser at det fortsatt er store funn igjen å oppdage på sokkelen.

Gass- og kondensatfunnet inngår i 1148-lisensen i Nordsjøen. Letebrønnen ligger svært nærme Kvitebjørn-røret. <i>Skjermbilde:  Norsk Petroleum</i>
Gass- og kondensatfunnet inngår i 1148-lisensen i Nordsjøen. Letebrønnen ligger svært nærme Kvitebjørn-røret. Skjermbilde:  Norsk Petroleum

Dersom funnet tilsvarer 175 millioner fat oljeekvivalenter, vil det rangere Carmen som det største funnet på norsk kontinentalsokkel siden 2013, ifølge selskapet

DNO har en eierandel på 30 prosent i Carmen-prospektet. Wellesley Petroleum har 50 prosent, mens Equinor og Aker BP har 10 prosent hver.

– Historisk sett har gassprisen ligger på 60 prosent av oljeprisen. Og så tror jeg det er rimelig å anta at en langsiktig oljepris på 80 dollar, kanskje en gasspris på 50 dollar ganget med reservoarstørrelsen gir bruttoverdien til funnet, sier Bjarne Schieldrop, oljeanalytiker i SEB.

Med 175 millioner fat gir det en brutto nåverdi på nesten 9 milliarder kroner. Schieldrop påpeker at utbyggingskostnadene varier fra felt til felt.

– Det kommer veldig an på hvor tett feltet ligger til eksisterende infrastruktur. Det er infrastrukturen som er dyr. Hvis funnet ligger tett inntil eksisterende felt, med kort vei til eksisterende strukturer blir nok ikke utvinningskostnaden veldig høy, anslår han.

Tre enorme flytekraner er på plass ved den sammenraste broen i Baltimore.
Les også

Gigantkraner på plass ved kollapset bro

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.