KARRIERE

Disse yrkene går i arv

NYTT: Arkitektyrket er forholdsvis lite arvelig.
NYTT: Arkitektyrket er forholdsvis lite arvelig. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
6. apr. 2011 - 09:02
Vis mer

Det viser ferske tall fra Statistiska centralbyrån i Sverige. Tall for 2,3 millioner mennesker viser at forskjellene er store.

De verste jobbene?

På topp

Fiskere og jegere topper lista. Hele 37,1 prosent av disse har valgt samme yrke som en eller begge foreldrene hadde, skriver bladet Du & Jobbet.

Deretter følger pleie- og omsorgspersonell, der andelen er 34,6 prosent. Disse to yrkeskategoriene går i desidert størst grad i arv.

Men også blant plante- og matprodusenter - bedre kjent som gårdbrukere - er andelen markant, nemlig 23,4 prosent.

Oversikten viser at andelen som velger samme yrke som foreldrene ser ut til å være høyest blant folk med lav utdanning. Fiskere. omsorgspersonell og renholdere er eksempler.

Her holder de ikke ut

Over middels

I motsatt del av lista finner mer velutdannede yrkesgrupper. Andelen som har valgt samme yrke som foreldrene er lavest blant spesialister innen biologi, jord- og skogbruk, nemlig 0,8 prosent.

Andelen er lav også blant fysikere og kjemikere, biomedisinske analytikere, sikkerhets- og kvalitetsinspektører samt samfunns- og språkvitere.

Ingeniører? Ingeniører og teknikere finner vi på øvre halvdel av lista, noe som betyr at arveligheten er middels stor. 8,4 prosent har valgt samme yrke som foreldrene.

Blant sivilingeniører og arkitekter er det langt færre som går i foreldrenes fotspor, nemlig 4,5 prosent.

Disse har høyest status

Nettverk

Det tyder på at typiske arbeiderklasseyrker oftere går i arv enn middelklasseyrker. En forklaring på det kan være at utdanningsnivået har steget med de siste generasjonene.

Jan O Jonsson, professor i sosiologi ved Institutet för social forskning, sier til bladet at det er flere årsaker til at yrker går i arv:

Barna påvirkes av foreldrenes interesser, de har nytte av foreldrenes nettverk, de har arvet yrkesrelevante egenskaper eller at de rett og slett kjenner godt til yrket.

De mest voldsutsatte yrkene

Hvilken klasse tilhører du?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.