T2

Disse kaffemaskinene gjør jobben

 Til venstre: Wilfa Svart Presisjon. Til høyre: Nespresso Gran Maestro.
Til venstre: Wilfa Svart Presisjon. Til høyre: Nespresso Gran Maestro. Bilde: Odd R. Valmot
28. apr. 2013 - 09:20

Billig og dyrt

  • Kaffeprisen i kroner har ikke beveget seg mye de siste 20 årene så kaffe er relativt sett blitt mye billigere. Men det betyr ikke at vi bruker mindre på den nødvendige drikken.
  • Mens malt kaffe ligger på rundt hundrelappen per kilo og hele bønner rundt det dobbelte, koster kapselkaffen 600 kroner kiloen eller mer.
  • Det produsentene forsvarer seg med et at det du betaler på en kaffebar er rundt tigangern. Det er jo et poeng.
  • Et annet poeng er at de brygger en kopp om gangen og ikke en masse ekstra, som man ofte gjør i en kaffetrakter hvor resten går i vasken.
  • Dessuten bruker vi enormt med penger på kaffebarer. Det er greit når man får kvalitet, men det koster gjerne et par tiere eller mer for en kopp middels traktekaffe på en bensinstasjon også.

Vi heller i oss et stadig større kronebeløp i form av kaffe, og maskineriet følger med i pengestrømmen.

Det er bare finnene som slurper i seg mer kaffe per innbygger enn oss. De gurgler i seg resultatet av 14 kilo bønner i flytende form årlig, mens vi heller i oss kaffe fra 9,5 kilo bønner hver.

Mange kapselmaskiner

Mengden vi konsumerer har pendlet mellom 9,5 og 10,5 kilo siden 60-tallet, men det betyr ikke at kaffevanene våre er de samme.

Etter mange år hvor kaffetrakteren var siste skrik er det nå såkalte kapselmaskiner som bæres inn på norske kjøkken i hopetall.

Tall fra Norsk Kaffeinformasjon viser at siden 2011 har antall husholdninger med kapselmaskiner økt fra 15 til 30 prosent. I aldersgruppen 30 til 49 er det hele 39 prosent som har en slik.

TEST: Stavmiksere: Ni tryllestaver på kjøkkenet

Ikke bare kapsler

– Det betyr ikke at dette er den eneste måten de lager kaffe på. Veldig mange av de som har kapselmaskin har også en kaffetrakter. Kanskje har de et glass med pulverkaffe i skapet også. Mange har nok både presskanne og kanskje en god gammel kaffe-Lars i tillegg, sier sjefen i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes.

Hun mener det er fint at vi har en stor variasjon i måten vi lager kaffe på, men sier at det skal mer en god teknikk til for å lage god kaffe.

– Jeg blir litt betenkt når jeg hører folk som sier at de liker traktekaffe eller presskannekaffe. Det blir det samme som å si at de liker vin i flaske eller vin i glass. Det er her som ellers; shit in, shit out. Det hjelper ikke uansett hvor god redskapen er hvis kaffen er fra i fjor. Kaffe er ferskvare og har et enormt antall smaksvarianter.

Les også: Denne maskinen lager middagen selv

Mal selv

Lynnes anbefaler folk som ikke bruker kapselmaskin å kjøpe kaffe som hele bønner og male den selv. Og ikke kjøp store mengder.

Kjøp heller ofte, så den er mest mulig ferskbrent. Dessuten bør vi prøve oss frem til en kaffetype vi liker. Slik er det med vin også.

Folk som sverger til kapselmaskiner har fått med seg at det finnes et stort antall smaksvarianter fra ulike deler av verden, men det er mulig å gjøre feil her også.

– De som holder knappen inne altfor lenge og sender for mye vann gjennom kapselen sørger bare for å få med seg alle bitterstoffene i kaffen. Vil du lage en americano er det mye bedre å lage en liten kopp espresso og tilsette kokende vann, sier Lynes.

Nordmenn blar gjerne opp et antall tusenlapper for å få skikkelig maskineri på kjøkkenet. Og her betyr design like mye som det flytende resultatet.

Vi har sett på et par nykommere i toppen av hver sin klasse. Kapsel-espresso og traktekaffe. Blir kaffen bedre av høy pris?

Les komplette tester her:

Nespresso: Den heftigste kapselmaskinen

Wilfa: Norsk kaffeinnovasjon

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.