KARRIERE

Disse arbeidsgiverne vil nordiske ingeniørstudenter helst jobbe for

Microsoft er den mest populære arbeidsgiveren blant nordiske ingeniørstudenter. Statoil, som er på topp blant de norske, havner utenfor topp 30 i Norden.
Microsoft er den mest populære arbeidsgiveren blant nordiske ingeniørstudenter. Statoil, som er på topp blant de norske, havner utenfor topp 30 i Norden. Bilde: Microsoft/Richard Duval
Ina AndersenIna AndersenJournalist
19. mai 2016 - 14:56

For en måneds tid siden presenterte Universum sin liste over de arbeidsgiverne norske ingeniørstudenter aller helst ville jobbe for. 

På topp troner Statoil – for 20. år på rad. 

I dag kom listen for de nordiske landene sett under ett, og den ser ganske annerledes ut.

Her finner vi Microsoft helt i toppen, og Statoil finnes ikke i det hele tatt blant de 30. mest attraktive arbeidsgiverne.

Mer olje og offentlige virksomheter

Universum har spurt over 38.000 studenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland om hvilke arbeidsgivere de foretrekker, samt hva som kjennetegner attraktive arbeidsgivere rent generelt.

Blant ingeniørstudentene er det altså Microsoft som er den aller mest populære arbeidsgiveren. Blant norske ingeniørstudenter kommer derimot ikke selskapet høyere enn på en 19. plass. 

Videre på den nordiske listen følger Rambøll, Sweco, Siemens og ABB (se hele listen i bunn av artikkelen). 

Alle disse finner du igjen blant de mest attraktive arbeidsgiverne for norske ingeniørstudenter, men de er betydelig mindre populære. 

I stedet er den norske listen dominert av flere selskaper med tilknytning til oljebransjen, selv om disse synker i popularitet blant studentene sammenlignet med tidligere år. I tillegg finner man en rekke offentlige virksomheter. 

Søker trygghet

Universum mener det har sammenheng med oljekrisen, og at den trolig har satt sitt preg på preferansene.

En trygg arbeidsplass er nemlig blant de viktigste egenskapene i en arbeidsgiver for norske ingeniør- og IT-studenter, noe som også er gjeldende for finske ingeniørstudenter.

Samtidig er det langt fra like viktig blant verken svenske eller danske studenter. De er i større grad ute etter en god karriere og høye lønninger.

– Finland har opplevd en langvarig krise, og nå begynner vi nordmenn å kjenne dette på kroppen også, sier Carlo Duraturo fra Universum i Norge, i en melding.

I Finland finner man likevel ikke like mange statlige og kommunale virksomheter. 

– I Finland diskuteres det til dels massive kutt i offentlige budsjetter, og da er selv ikke statlige virksomheter trygge lenger. Vi er på ingen måte der i Norge, og de statlige virksomhetene opplever økt attraktivitet, sier Duraturo.

Hele listen

De tretti mest attraktive arbeidsgiverne blant ingeniørstudenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland. 

  Topp 30
1 Microsoft
2 Ramboll
3 Sweco
4 Siemens
5 ABB
6 Google
7 McKinsey & Company
8 Skanska
9 The Boston Consulting Group (BCG)
10 NCC
11 COWI
12 Rolls-Royce
13 Accenture
14 Vattenfall
15 IBM
16 ÅF
17 GE Healthcare
18 Fortum
19 Volvo Aero
20 SAS
21 PEAB
22 Arla Foods
23 Sandvik
24 Bain & Company
25 Novo Nordisk
26 Sony Mobile
27 Maersk
28 Stora Enso
29 Pfizer
30 Alfa Laval
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.