MOTOR

Tyske forskere testet dieseleksos på mennesker

Daimler: – Vi er sjokkert.

Tyske forskere utsatte mennesker for eksosavgasser i et eksperiment som nå fordømmes av de samme bilprodusentene som stiftet den aktuelle. forskningsgruppen. Illustrasjonsfoto:
Tyske forskere utsatte mennesker for eksosavgasser i et eksperiment som nå fordømmes av de samme bilprodusentene som stiftet den aktuelle. forskningsgruppen. Illustrasjonsfoto: Foto: Frank May / NTB scanpix
29. jan. 2018 - 07:44
I et eksperiment finansiert av tyske bilfabrikanter, ble testpersoner utsatt for en gass som finnes i dieseleksos, avslører lokale medier.
 

Testene var bestilt av en nå nedlagt miljø- og helseforskningsgruppe grunnlagt av Volkswagen, Daimler og BMW, skriver Stuttgarter Zeitung og Süddeutsche Zeitung.

«Ingen reaksjoner»

Forskningsgruppen ville ha en studie av «kortvarig inhalering av nitrogendioksid av sunne mennesker». Bestillingen kom mellom 2012 og 2015 og førte til at et institutt ved universitetssykehuset i Aachen undersøkte 25 personer etter at de hadde pustet inn ulike mengder nitrogendioksid. Testpersonene ble utsatt for avgassen i flere timer, men forskerne fant «ingen reaksjoner» på inhaleringen.

Daimler, som står bak bilmerker som Mercedes og Smart, gikk søndag ut for å ta «eksplisitt avstand» fra det menneskelige eksperimentet og fra forskningsgruppen selskapet var med på å stifte.

– Vi er sjokkert over omfanget av disse testene og måten de ble gjennomført på. Vi fordømmer dem på det sterkeste, sier Daimler i en uttalelse og legger til at forskningsgruppen har handlet i strid med Daimlers «verdier og etiske standarder».

Lot aper puste inn eksos

De tyske reportasjene kommer bare noen dager etter at New York Times avslørte at aper innesperret i et lufttett rom ble eksponert for eksos fra en Volkswagen Beetle i 2014.

– Vi er overbevist om at metodene som ble valgt den gangen var feil. Det hadde vært bedre å droppe testene i utgangspunktet, sa Volkswagen om apeforsøket.

I 2015 ble det avslørt at selskapet hadde manipulert tallene for utslipp av nitrogendioksid fra sine biler for å komme innenfor de amerikanske kravene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.