IT

Dette var de mest leste sakene i 2014

Fikk du dem med deg?

Teknisk Ukeblad ønsker alle sine lesere et godt nytt år med denne årskavalkaden.
Teknisk Ukeblad ønsker alle sine lesere et godt nytt år med denne årskavalkaden. Bilde: Vakhrushev Pavlo Igorevich
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
3. jan. 2015 - 15:30

2014 har vært et fantastisk godt år på nett for Teknisk Ukeblad, og på et par år har vi femdoblet den digitale leserskaren.

I løpet av året har Teknisk Ukeblads journalister og bidragsytere produsert tusenvis av artikler, og her skal vi dra frem de sakene som aller flest av dere har ønsket å lese.

Vi presenterer først topplisten totalt, og deretter de mest leste sakene i hver av våre nisjer.

Mest lest i 2014 - totalt

15. - iPhone 6 får to nye modeller med større skjerm

Apple-rykter får normalt sett både de religiøse og de mindre religiøse til å gå bananas, og i forkant av lanseringen var ryktene mange. Analytiker Ming-Chi Kuo fikk for øvrig rett i de fleste av spekulasjonene, og det ga en av årets mest leste saker.

14. Bjørvika synker

Oslo har bygget landets dyreste bygg på det ekspertene mener er landets dårligste grunn, lød vår første reportasje fra Bjørvika.

Brostein har flyttet seg, trapper har fått et ekstra trinn og asfalten har sprukket opp og blitt hullete, skildret vår reporter. Senere kunne vi blant annet melde om sprekker i den hvite prestisjebrua i Bjørvika, at setningsskadene kan sette en stopper for Oslos nye superstasjon og at kommunen har kvittet seg med egne geoteknikere.

Setningsskadene i Bjørvika har vært gjenstand for mange artikler og reportasjer i TU. Den første reportasjen ble en av årets mest leste saker. Per-Ivar Nikolaisen
13. Disse elsyklene er best i test

Elsykkel er et ord som har rangert høyt på søkestatistikkene våre i hele 2014, og det er tydelig at elsykkelstoff er populært blant leserne.

Denne saken samlet testmedienes konklusjoner.

12. Her er Norges nye panservogn

Det norske forsvarets nye CV90-panservogner bygges i svenske Örnsköldsvik, og har blant annet bedre beskyttelse, ildkraft, mobilitet og 200 IP-adresser hver.

Ti milliarder kroner brukes på oppgradering og nybygging, og vår reportasje fra fabrikken er en av årets mest leste saker.

11.  1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Årets kanskje aller største Facebook-farsott fra tu.no er saken om overtidsbetingelsene til norske offshorearbeidere i 2-4-rotasjon.

Artikkelen om snittkompensasjonen for en ukes overtid i Nordsjøen bidro både til debatt rundt betingelsene offshore og en smule harme overfor TU.

Betingelsene for å jobbe offshore engasjerer mer enn det aller meste annet vi skriver om på tu.no. Harald Pettersen/Statoil
10. Forskere klør seg i hodet over mystisk kumlokk-fenomen

TUs lesere ser ut til å elske mysterier og dilemmaer, og rustflekkene som oppstår etter kumlokk på veien engasjerte mange.

Særlig i kommentarfeltet tok saken av, med lesere som etter beste evne forsøkte å komme med en løsning på problemet. Lesernes forklaringer avlet også en ny sak, hvor forskeren som presenterte mysteriet i utgangspunktet fikk vurdere noen av teoriene.

9. Billig-Tesla får 320 km rekkevidde

Fascinasjonen for Tesla i Norge ser ikke ut til å ha noen ende, og saken om Teslas kommende "folkemodell" som skal ha samme rekkevidde som en Model S til halve prisen fikk klikktelleren til å gå varm.

8. Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

Med dagens boligpriser kan det være attraktivt med nyskapende boligløsninger, og det er nettopp det ekteparet Andrew og Gabriella Morrison har kommet opp med - et "slepbart" hus på over 20 kvadrat som fungerer fint uten tilkobling til verken strømnett eller kloakk.

Og huset vil kunne fungere fint også under norske vinterforhold med små modifikasjoner, sa Gabriella Morrison til Teknisk Ukeblad.

BILLIGHUS: Tinyhousebuilds budsjetthus ble en vinner blant leserne. http://tinyhousebuild.com/
7. Her passerer flere GPS-jammere hver dag

Nok en sak med et hint av mysterium i seg. Ingen vet tilsynelatende hvorfor det blir registrert flere ulike GPS-jammere i et av Norges mest trafikkerte veikryss hver eneste dag.

Også her var lesernes teorier i kommentarfeltet mange, blant annet pekte de på tyver, taxi-sjåfører og radiosendere.

6. Slik holder du soverommet kaldt i tropevarmen

Aktualitet er gull for journalister, og i TUs redaksjon ble det smidd mens jernet var glovarmt under hetebølgen i sommer.

Det var tydeligvis mange som slet med varmen innendørs, for saken ble en av årets mest leste.

5. Øystein (50) har en CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

Seniorer i arbeidslivet har vært et gjennomgående tema på tu.no i de siste månedene av 2014, og det hele kulminerte med saken om Øystein Hagen i romjula.

Han har søkt jobb i fire år, men får ofte ikke engang svar.

4. Sjekk den kanadiske ingeniørens "guide til nordmenn"

Nordmenn er glade i å lese om seg selv i utenlandske medier, og det ser ut til å være tilfelle også når utlendinger kommer til Norge og uttaler seg om Norge og nordmenn.

Den kanadiske sivilingeniøren Julien Bourrelle har arbeidet verden rundt, og hans tegning av nordmenns fattige mimikk gikk som en farsott både på tu.no og i sosiale medier.

MIMIKK: Nordmenns begrensede mimikk ble gjenstand for litt moro i TUs spalter. Nicholas Lund
3. Forsvaret henter ut 100 beltevogner fra fjellet og gjør dem nye

Som med panservognene over er militærstoff attraktivt for leserne, og vår omtale av ombyggingen av Bv206-vognene som har stått lagret i fjellet i 15 år ble svært godt lest.

2. 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Det er (heldigvis) ikke bare iPhone-stoff som leses godt på mobilfronten, og best lest av alle mobilsakene våre i år er faktisk vår guide til funksjoner du bør kjenne til om du har en Galaxy-telefon fra Samsung.

Visste du for eksempel at du kan si "Cheeese" til Galaxy-kameraet og få det til å ta en selfie av deg?

1. Nytt EU-direktiv kan koste norske bileiere dyrt

Lite er så hellig for nordmenn som selvråderetten, og vi liker definitivt ikke å få EU-lover og -direktiver dratt ned over hodet  - særlig ikke på bilfronten.

Det viste seg tydeligst da vi skrev om de nye EU-reglene som krever at alle nye personbiler skal ha montert dekktrykkovervåking. Så indignert ble leserne at det ble årets aller mest leste sak.

Mest lest i 2014 - Bygg

3. Optimistene tror på byggestart for skipstunnelen på Stad i 2018

Engasjementet både lokalt og nasjonalt ser ut til å være stort for skipstunnelen på Stad, omtalt som en av Hurtigrutens nye turistattraksjoner når den står ferdig. Denne saken ble nemlig en av våre mest delte på Facebook i året som gikk.

Senere presenterte vi også en video av skipstunnelen slik den vil fremstå fra innsiden.

2. Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

1. Slik holder du soverommet kaldt i tropevarmen

Mest lest i 2014 - Industri

Industrisakene, mer konkret motor- og forsvarssakene, figurerer ofte høyt på våre mest lest-lister, og det er dermed de samme sakene som på topplista som regjerer også her.

3. Her er Norges nye panservogn

2. Billig-Tesla får 320 km rekkevidde

1. Forsvaret henter ut 100 beltevogner fra fjellet og gjør dem nye

Mest lest i 2014 - IT

3. Bruker mobiljammer for å fred på toget

I etterkant av saken om GPS-jammere i Ryenkrysset kom det mange henvendelser fra lesere om at det ikke er de eneste typen jammere som er i vid bruk i dag.

Enkelte kunne fortelle at de kjente til folk som bruker mobiljammere for å forstyrre GSM-nettet, slik at de slipper unna forstyrrende snakk i mobiltelefonen på busser og tog.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor bekreftet også at dette var et problem.

2. Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Moderne smarttelefoner har stort sett bare ett problem, og det er batterilevetiden. Slik føles det nok for mange av våre lesere, for våre tips ble svært godt lest.

Visste du for eksempel at du kan øke levetiden til batteriet med 20-25 ganger om du holder ladenivået mellom 40 og 60 prosent?

1. Her passerer flere GPS-jammere hver dag

Mest lest i 2014 - Karriere

3. Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

Lønn, jobbintervju, CV og søknad er stikkord som gjerne gir god uttelling.

Karrierecoachens advarsler ble dermed ikke overraskende godt lest, og rekrutteringsekspert Ole I. Iversen sa dessuten at du bør passe deg for å havne i "bekreftelsesfella".

Du er herved advart.

2. Øystein (50) har en CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

1. Sjekk den kanadiske ingeniørens "guide til nordmenn"

Mest lest i 2014 - Kraft

3. Mandag solgte de småkraftverket. Onsdag kom regjeringens sertifikat-millioner

Dette var historien om grunneierne bak Sværen Kraft i Sogn, som kastet inn håndkleet bare to dager før regjeringen foreslo å gjøre om på reglene for småkraft og elsertifikater.

Omgjøringen har en anslått samlet effekt for småkraftnæringen på 215 millioner kroner.

- Nesten for jævlig, mente grunneier Harry Sværen.

2. Billig strøm betyr færre varmepumper

"Varmepumpe" er et stikkord det nærmest går gjetord om blant TUs medarbeidere, ettersom det er et ord som nærmest automatisk betyr at en sak blir lest.

Saken om at varmepumpemarkedet stagnerer når strømprisene er lave fenget ikke overraskende også.

1. Verdens største solvarmekraftverk griller fugler i luften

Det gigantiske Ivanpah-kraftverket i Mojave-ørkenen reflekterer enorme mengder varmt lys, og det får stor innvirkning på fuglene som uheldigvis flyr over. Anslagene spriker fra 2.000 til 28.000 døde fugl i året.

Ivanpah-kraftverket i Mojave-ørkenen.
Ivanpah-kraftverket i Mojave-ørkenen.

Mest lest i 2014 - Petroleum

3. De har 638.000 i året i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

Da det enda var gode tider i oljebransjen skulle det i tillegg ansettes en ny slik hver femte dag.

Hvem? Arbeidere innenfor offshore forpleining, altså de som lager maten og holder rent. Kun 42 prosent av dem har høyere utdanning, og likevel er snittlønna 638.000 kroner i året.

2. Nå blir tjukkaser nektet å fly offshore

Nye krav til helikoptersikkerhet gjør at passasjerer som er for store til å benytte helikopterets alternative rømningsveier ikke får gå ombord.

Siden så vi også på hvor bred du egentlig må være for å defineres som "XBR" - extra broad.

1. 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Mest lest i 2014 - Samferdsel

3. Ny EU-lov: Norge kan trenge 24.000 flere elbilladere på seks år

EU-lov og elbil er en kombinasjon som ikke overrasket oss at mange var interessert i.

Clean Power-direktivet pålegger nemlig EU-landene å ha en lader per tiende elbil, og det utredes nå hvorvidt direktivet også blir gjeldende i Norge.

2. Forskere klør seg i hodet over mystisk kumlokk-fenomen

1. Nytt EU-direktiv kan koste norske bileiere dyrt

Mest lest i 2014 - T2/Forbruker

3. - iPhone 6 får to nye modeller med større skjerm

2. Disse elsyklene er best i test

1. 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Til slutt vil vi benytte anledningen til å takke for året som er gått, ønske alle lesere et godt nytt år og håpe dere følger med oss også i 2015.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.