BYGG

Dette huset produserer nok strøm til å lade elbilen og varme svømmebassenget

Nytt plusshus skal inspirere bransjen til å bygge mer miljøvennlig.

Hele taket er dekket med 147m2 solcellepaneler, som gjør huset til et plusshus.
Hele taket er dekket med 147m2 solcellepaneler, som gjør huset til et plusshus.
16. sep. 2014 - 18:58

17. september åpner et helt nytt plusshus i Larvik. Huset forsyner seg selv med energi og kan i tillegg levere overskuddselektrisitet tilbake til strømnettet, lade familiens elbil eller varme opp svømmebassenget.

– Hensikten med prosjektet er å demonstrere dagens energieffektive teknologi for nybygg og rehabilitering, sier administrerende direktør Asbjørn Vennebo i Optimera.

Les også: Gjennomsiktig solcelle lager strøm av usynlig lys

Produserer strøm

Plusshuset er bygget i samarbeid mellom Brødrene Dahl og Optimera, med hjelp fra både ZEB, Sintef og Snøhetta. Sivilingeniør Harald Amundsen i Brødrene Dahl forteller at det er brukt en rekke høyteknologiske løsninger som produserer energi nok til daglig drift av bygget.

– Bygget har en beregnet strømproduksjon på 19.000 kWh og er driftsbehov på 7000 kWh i året. Det gjør at det produserer langt mer enn det forbruker, sier han.

I huset er det et varmesystem som består av en tre kilowatt bergvarmepumpe, 16 kvm solfangere på taket og en avkastvarmepumpe.

– I tillegg til det har vi laget en veldig tett og godt isolert bygningskropp. Dette kombinert med energikildene gjør at behovet for elektrisk energi til drift av bygget er svært lite, sier Amundsen.

Nesten 150 kvadratmeter med solceller gjør bygget til en netto strømleverandør.

– Vi valgte å bruke solceller, fordi det er lett tilgjengelig, og veldig plasseringsvennlig. Hele taket er dekket av solceller, og solfangere, sier Amundsen.

Les også: Dette er den typiske eieren av et solvarmeanlegg

Høye krav

I tillegg til å ha fokus på hvor mye energi huset bruker, har det under arbeidet med det vært stort fokus på materialbruk og levetid.

– Målet er at CO2-utslippene over byggets levetid går i null når det kommer til både drift og materialer, sier Amundsen.

Kombinert med krav til komfort og vedlikehold gir dette et bygg som koster noe mer enn normale TEK10-bygg.

– Dette huset er jo et forskningsprosjekt, og har dermed ikke noen markedspris. Men om huset masseproduseres regner vi med at det vil ligge 20 til 30 prosent over dagens hus, sier Amundsen.

Han legger til at kostnadene til drift vil ligge langt under de hos et normalt bolighus.

Innsikt: Hvordan gjøre energisluk til plusshus

Vil motivere bransjen

Nå som huset er satt opp, håper aktørene det skal motivere bransjen til å tenke mer på miljøet.

– Vi ønsker å demonstrere og lære opp hele Norges byggebransje i å levere energieffektive løsninger. Vi skal dessuten vise at energieffektivitet ikke nødvendigvis medfører triste bygninger med frimerkestore vinduer, sier Vennebo.

Les også:

– Samarbeid om smarte byer kan redde kommune-økonomien

Nytt prosjekt skal lindre nettselskapenes store hodepine

Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.