INDUSTRI

Dette er vinneren av Norwegian Tech Award 2015

Vant for «miniatyriserende kraftelektronikk».

Teknologivinnere: Administrerende direktør i Zaptec Brage W. Strømmen og sjefsingeniør Øyvind Wetteland mottok Norwegian Tech Award 2015.
Teknologivinnere: Administrerende direktør i Zaptec Brage W. Strømmen og sjefsingeniør Øyvind Wetteland mottok Norwegian Tech Award 2015.Bilde: Tommy Strømmen
15. okt. 2015 - 14:59

Norwegian Tech Award

Norwegian Tech Award skal gis til en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i Norge. Prosjektet bør være konkret og igangsatt, men ikke nødvendigvis fullført.

DETTE ER JURYEN

  • Torbjørn Digernes, tidligere rektor ved NTNU (leder)
  • Lise Lyngsnes Randeberg, Tekna-president
  • Trond Markussen, Nito-president
  • Liv Kari Hansteen, adm. dir. i Rif
  • Erling Kvadsheim, direktør i Norsk olje og gass
  • Daniel Ras-Vidal innovasjonspolitisk seniorrådgiver og daglig leder i Fin, Abelia
  • Sigrid Hjørnegård, direktør for fornybar energi, klima og miljø i Energi Norge
  • Ernst Kristiansen, konserndirektør i Sintef

Stavangerbedriften Zaptec stikker av med Teknisk Ukeblads teknologipris Norwegian Tech Award 2015.

Det er klart etter at prisen i dag ble delt ut på Teknisk Ukeblads konferanse, med samme navn, i Oslo Kongressenter.  Konferansen arrangeres i samarbeid med Tekna, Nito og Polyteknisk forening.

I år synes juryen det var spesielt vanskelig å velge blant et kobbel med svært sterke kandidater.

 Det var svært mange sterke kandidater til teknologiprisen i år. De som er nominerte i år, har egentlig vunnet allerede, sa Nito-president og jurymedlem Trond Markussen, da han delte ut teknologiprisen.

Zaptec-sjef Brage W. Johansen var overrasket da selskapet ble ropt opp.

Dette betyr utrolig mye for oss. Vi startet opp for tre år siden. Etter at vi ble nominert til Norwegian Tech Award har flere store norske selskaper kontaktet oss. Jeg lurer på hva som skjer nå som vi har vunnet. Dette er en enorm oppmuntring, sier Johansen til Teknisk Ukeblad.

Disse selskapene var nominert: En av disse blir årets teknologibragd

Unik transformator

For en uke siden kåret Teknisk Ukeblads lesere Norsk Titanium som vinner av teknologiprisen. Zaptec kom på andreplass. Leserstemmene veier imidlertid bare en tredjedel, og det holdt ikke da juryen stemte seg fram til en vinner.

Zaptec har utviklet verdens første ladekabel, Zapcharger Portable, med en fullisolert galvanisk transformator, noe som gjør blant annet eiere av Renaults elbil Zoe i stand til å lade, selv om bilen har problemer med spenningen i det norske IT-nettet.

Transformatoren beskytter sikkerheten til elektriske verktøy, og dermed også mennesker som arbeider med disse.

Transformatoren til Zaptec jobber på en høyere frekvens enn tradisjonelle transformatorer. Den trenger mindre kobber og jern, er sikrere, og så liten at den kan bæres under armen. Dette har blant annet imponert NASA og ESA, som er så interessert at de vil finne ut hvordan de kan bruke Zaptec-teknologien til å bore på månen, på asteroider og endog Mars.

Miniatyrelektronikk

– Zapcharger portable er en elektronisk transformator som framstår som en meget interessant nyskaping. Laderen miniatyriserer kraftelektronikken, har høy effektivitet, er en god del lettere og bruker mindre plass enn sammenlignbart utstyr i dag", skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen, med juryformann og tidligere NTNU-rektor Torbjørn Digernes i spissen, peker på at teknologien bak ladekabelen opprinnelig ble utviklet for oljeindustrien.

– Transformatoren er et eksempel på en teknologi som opprinnelig ble utviklet for oljeindustrien, og som nå finner anvendelse i andre bransjer. Vi får helt sikkert flere elektriske innretninger som er avhengig av omforming i framtiden, og teknologi for effektiv og sikker omforming kan bidra til at det "grønne" skiftet får et puff framover, heter det i juryens begrunnelse.

Flere vinnere

Norwegian Tech Award skal gis til en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i Norge. Prosjektet bør være konkret og igangsatt, men ikke nødvendigvis fullført.

I fjor gikk Teknologibragden til NTNU-professor Alf Inge Wang, for sitt arbeid med spillbasert læring gjennom selskapet Mobitroll og læringsapplikasjonen Kahoot! som i dag brukes av mange hundretusener av mennesker verden over.

Tidligere i dag fikk tidligere konserndirektør i Telenor, Tormod Hermansen, Årets hederspris for sin innsats med å forvandle Televerket om til å bli et internasjonalt selskap i elitedivisjon.

REC-gründer og industribygger Alf Bjørseth ble også utnevnt til Årets Teknologileder.

Les om de tidligere vinnerne av Teknisk Ukeblads teknologipris her.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.