INDUSTRI

Slik gikk det med den «teknologiske skolesekken» og regjeringens 9 andre teknologiløfter

Sundvolden-erklæringen inneholder totalt 10 løfter som nevner teknologi. Slik har det gått med de.
Sundvolden-erklæringen inneholder totalt 10 løfter som nevner teknologi. Slik har det gått med de. Bilde: Lise Åserud/NTB scanpix/Grafikk
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
31. aug. 2017 - 05:30

Tjenesten holderdeord.no har sjekket hvordan det har gått med 776 løfter hentet fra Sundvolden-erklæringen.

Teknisk Ukeblad har trukket ut de 10 løftene som handler om teknologi.

To av dem er brutt, tre er holdt, like mange delvis holdt og resten vanskelig å etterprøve, ifølge organisasjonen.

Se oversikten over alle løftene under.

En «teknologisk skolesekk»

I Sundvolden-erklæringen fra 2013 lovet regjeringen å etablere en «teknologisk skolesekk».

Begrepet ble opprinnelig lansert av NITO og NHO i 2011.

Tanken bak en «teknologisk skolesekk» var å vekke ekte interesse for realfag, ikke bare gi elever gulerøtter som ekstrapoeng for å velge realfag.

Inspirasjonen var den kulturelle skolesekken, en ordning der elever i grunnskole og videregående møter profesjonell kunst og kultur. I 2013 fikk den tildelt 192 millioner kroner i spillemidler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

«På lik linje med den kulturelle skolesekken, kan den teknologiske skolesekken være med på å skape en pool både av menneskelige, kompetanseutviklende, yrkesrelaterte og materielle ressurser som lærere kan søke til for å legge opp undervisningen på en måte som inspirerer ungdom til å velge et realfaglig karriereløp», skrev NITO

Problemet var bare at pengene uteble. 

– Det er synd at løftene ikke følges opp med penger, sa NITO-president Trond Markussen, da 2015-budsjettet ble lagt frem.

Heller ikke i 2017-budsjettet kom det penger. Arbeiderpartiet lurte på hva som skjedde og fikk følgende svar:

– Det er foreløpig ikke etablert en teknologisk skolesekk. Kunnskapsdepartementet vil komme tilbake til dette på egnet måte.

– Teknologi sentral del av realfagssatsingen

Først nylig - forrige fredag - skjedde det noe.

Erna Solberg (H), kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) la frem ny, digital skolestrategi. Her heter det at «regjeringen vil etablere en teknologisk skolesekk for å stimulere til innovasjon av læringsressurser, materiell og prosjekter innenfor teknologi rettet spesielt mot fag og yrkesopplæring, realfagene og det grønne skiftet (klima og miljø).»

– Det er synd at det går så lang tid, men nå løfter de det frem igjen. Vi skulle absolutt ønsket oss det mye tidligere i perioden enn 14 dager før valget, sier NITO-president Trond Markussen til Teknisk Ukeblad.

Han understreker at det heller ikke nå er lovet penger.

– Det er viktig at dette nå følges opp økonomisk også etter valget, skriver Are Turmo, kompetansedirektør i NHO i en epost.

Regjeringen svarer slik på påstanden om at løftet er brutt.

– Selv om det er i dag ikke er etablert en teknologisk skolesekk etter modell fra den kulturelle skolesekken, er teknologi en sentral del av regjeringens satsing på realfag, svarer statssekretær Magnus Thue (H) i Kunnskapsdepartementet.

Han viser til «Tett på realfag», departementets strategi for realfag i barnehagen og grunnopplæringen i perioden 2015 - 2019.

– Gjennom realfagsstrategien er det utviklet flere nye tiltak som vil styrke teknologiopplæringen i skolen, fortsetter Thue.

Han viser blant annet til til programmering valgfag, et forsøk som startet i skoleåret 2016-2017.

 – I tillegg til valgfag i programmering, har regjeringen åpnet fire nye talentsentre for elever som presterer høyt i realfag. Talentsentrene er lagt til de regionale vitensentrene i Bergen, Tromsø, Trondheim og Oslo. Denne plasseringen gir talentsentrene en unik mulighet til å bruke teknologi, slik at unge talenter får realfagsutfordringer på høyt nivå, svarer han.

Utsatt karbonfangst

En helt annen ting regjeringen lovet, var å ha en ambisjon om å realisere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020.

Dette blir ikke klart før tidligst i 2022.

Holderdeord mener at også dette løftet er brutt. De viser blant annet til tidligere olje og energiminister Tord Liens uttalelser i fjor sommer.

– Jeg mener det er veldig mye viktigere å få til et godt prosjekt enn å haste inn i noe som ikke er ryddig, sa Lien til NTB.

Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Olje og energidepartementet svarer at regjeringen arbeider målrettet for å utforske mulighetene for å realisere et fullskalaprosjekt for CO₂-håndtering i Norge.

Hun viser til at Norcem, Klemetsrudanlegget og Yara skal levere sine konseptvalgrapporter i løpet av høsten 2017. Samt at Statoil har blitt tildelt konseptstudier for CO₂-lagring. Etter planen skal det fattes en investeringsbeslutning i 2019, slik at et prosjekt som fanger, transporterer og lagrer CO₂ kan være operasjonelt fra 2022. 

– For at dette skal bli et vellykket prosjekt er man avhengig av at industriaktørene er interessert i å delta og at man følger beste praksis for prosjektutvikling fra industrien slik at man har best mulig kontroll på kostnader og risiko, svarer hun skriftlig til Teknisk Ukeblad.

– Dersom arbeidet blir framskyndet risikerer man å gjennomføre prosjektet uten tilstrekkelig kontroll på kostnader, risiko og tidsplan. Dette ønsker ikke regjeringen. Et forsvarlig prosjektutviklingsløp tilsier at et fullskalaprosjekt kan stå ferdig i 2022, fortsetter hun.

Zero-leder Marius Holm mener det påståtte CCS-løftebruddet ikke er dramatisk.

- At man er litt bak skjema er ikke dramatisk, regjeringen har holdt prosjektene i gang og har hatt en bra prosess, sier Holm. 

- Sannhetens time kommer når investeringsbeslutningen skal tas, legger han til.

 

 

Holderdeord.no har også gått gjennom løfter i partiprogrammene. Tendensen er klar. Stadig flere løfter dreier seg om teknologi.

 

Er det flere løfter som burde vært med i oversikten? Tips oss gjerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.