MOBIL

Dette er ryktene om iPhone 6

Større skjerm, safirglass, og iOS 8 med treningsfunksjoner på trappene?

Ryktene sier at Apple skal lansere en iPhone 6 med tynnere og avrundet form, og større skjerm. Bildet viser for ordens skyld iPod Touch.
Ryktene sier at Apple skal lansere en iPhone 6 med tynnere og avrundet form, og større skjerm. Bildet viser for ordens skyld iPod Touch. Bilde: Apple/montasje
Marius ValleMarius ValleJournalist
10. mai 2014 - 08:30

Det er ingen tvil om at Apple nyter en helt spesiell posisjon i mobilmarkedet. De lager et lite antall telefoner som koster mye penger, men satt på 10 prosent av det totale mobilmarkedet første kvartal i år, ifølge tall fra ABI Research. Og da mener vi ikke kun smarttelefoner.

Så det er ikke så rart at det alltid er knyttet mye spenning til Apples neste telefon.

Siste utgave, TEST: Apple iPhone 5S , ble lansert i september i fjor. Når den neste skal vises frem er ikke kjent. Ryktene sier både nå i sommer og kommende høst. Men det begynner å virke mer og mer sannsynlig at Apple er i ferd med å ta steget opp i størrelse.

En vanligvis treffsikker Apple-kilde har hevdet at det skal komme to nye modeller med større skjerm. Disse to skal angivelig være en 4,7 tommers utgave, og en med enda større skjerm. Tenk Samsung Galaxy Note-serien.

LES OGSÅ: Samsung bytter ut Galaxy S5-sjefsdesigner

3 nye?

Men det er heller ikke usannsynlig at det kan komme hele tre nye modeller. iPhone 5C vil antakelig også få en oppfølger, og det virker naturlig at den i tilfelle vises frem samtidig.

Vi har lest iPhone 6-rykter til øyet har blitt stort og vått. Mye av dette er rent oppspinn, men noe av det virker mer sannsynlig. Her er noen av ryktene og spekulasjonene vi har kommet over.

LES OGSÅ: – Neste iPhone blir større

Design

Hvordan neste iPhone-modell skal se ut finnes det mange gode forslag til, men noen mer eller mindre håndfaste bevis har enda ikke dukket opp.

Det har dukket opp noen bilder av det som skal være metallrammen til en av de kommende iPhone-variantene, men dette kan like gjerne vise seg å være deler fra en annen telefon.

Apple har imidlertid søkt patent på en metode for å 3D-printe objekter fra flytende metall. Tanken er å printe lag for lag, og så binde disse sammen. Selv om det er helt i det blå hva Apple har tenkt å bruke denne prosessen til, nevnes blant annet mobiltelefoner spesifikt i patentsøknaden. Søknaden ble publisert og omtalt av Patently Apple allerede i november i fjor, så metoden kan tenkes brukt i en kommende telefon.

LES OGSÅ: Apple saksøkte Samsung for milliarder. Fikk «småpenger»

Det sies at 4,7-tommerutgaven av telefonen skal være seks millimeter tykk, altså tynnere enn iPhone 5S. Videre skal den være 6,7 cm bred og 13,8 cm lang. Denne informasjonen stammer fra UkrainianiPhone.com, som vi ærlig talt aldri har hørt om før. De hevder å ha en troverdig kilde, som angivelig var den første til å lekke bilder av iPad Mini i 2012.

Andre kilder nevner andre mål. Det som er sikkert er at noe av informasjonen er nødt til å være oppspinn.

Ifølge den japanske bloggen Macotakara skal formen på telefonen være endret, og nå komme med mer avrundede sider. Tenk Samsung Galaxy S3 eller iPhone 3G. Glasset på fremsiden skal også være noe buet, ifølge bloggen. Vi er ikke sikre på hvor denne informasjonen kommer fra, men om Google Translate ikke har misforstått, er det snakk om kilder å stole på.

LES OGSÅ: – Dette kan være neste års Apple-produkter

Blir iPhone 6 på 4,7 tommer, som denne hjemmesnkrede konseptskissen antyder?
Blir iPhone 6 på 4,7 tommer, som denne hjemmesnkrede konseptskissen antyder?

Skjerm

Det snakkes om i alle fall to nye varianter. Den ene skal være utstyrt med 4,7 tommers skjerm, og den andre 5,5 eller 5,7 tommers skjerm. Dette vil uansett bety en radikal ny retning for Apple, som til nå har ignorert trenden med større og større skjermer fullstendig.

Ifølge Reuters, som viser til kilder i leverandørkjeden til Apple, er det Japan Display, Sharp og LG Display som har sikret seg oppdragene med å levere skjermene.

Produksjonen av den 4,7 tommer store skjermen skal ifølge artikkelen komme i gang denne måneden hos Japan Display, mens de andre leverendørene vil begynne produksjon i juni. Den større skjermen kan bli forsinket, ifølge nyhetsbyrået.

Det kan se ut til at Apple ønsker å utstyre iPhone med safirglass foran skjermen. Sammen med GT Advanced har de åpnet en fabrikk i Arizona i USA, som ser ut til å skulle produsere safirglass i stor skala, skriver 9to5mac.com.

LCD ut?

Alle synes altså å være enige om at skjermen skal bli større. Men kommer de til å bytte ut LCD med AMOLED? For over et år siden ansatte Apple en tidligere seniorforsker fra LG Display, Dr. Lee Jeung-jil, og senest i går ble en patentsøknad som dekker metoder for å få bedre grånivå i AMOLED-skjermer publisert, skriver Patently Apple.

Apple har jobbet med AMOLED en stund allerede, men Apple-boss Tim Cook har tidligere kalt fargemetningen i slike skjermer «awful». Et dårlig skjult spark mot Samsung. Men det kan tenkes at de har kommet frem til en AMOLED-skjerm de er fornøyde med nå.

Kort fortalt har AMOLED-skjermer blant annet fordelen at de kan bruke mindre strøm enn vanlige LCD-skjermer.

LES OGSÅ: Den beste Galaxy-modellen til nå

Dette bildet påstås å vise iPhone 6. Det er ikke vanskelig å se for seg at det ikke behøver å stemme.
Dette bildet påstås å vise iPhone 6. Det er ikke vanskelig å se for seg at det ikke behøver å stemme.

Ny versjon av iOS?

At det kommer en ny versjon av iOS er sikkert, men det er foreløpig ikke godt å si om den kommer sammen med neste versjon av iPhone. Det er likevel mye snakk om akkurat dette.

iOS 8 skal ifølge ryktene komme med nye helsefunksjoner, noe som i tilfelle vil ta Apple i samme retning som Samsung. De satser på en egen helseapp kalt S Health, og det går rykter om at Apple vil gjøre det samme med en app kalt Healthbook.

Henlthbook skal kunne følge med på aktiviteten din, og kunne kommunisere med sensorer for blant annet å måle pulsen din. Et møte mellom Apple og USAs helsedepartement i desember satte for alvor fart på disse ryktene. I møtet var angivelig mobiltelefon og medisinsk bruk tema, skriver New York Times.

Det har lenge vært snakk om at Apple vil lansere en smartklokke, noe som passer bra inn i denne sammenhengen.

Når iOS 8 skal lanseres er foreløpig ukjent, men enkelte spekulerer i om de vil vise det frem under utviklerkonferansen WWDC neste måned.

LES OGSÅ: Dette er vårens viktigste smarttelefoner

Dette sies å være en skisse av iPhone 6 med 4,7 tommers skjerm.
Dette sies å være en skisse av iPhone 6 med 4,7 tommers skjerm.

Ny Apple-prosessor

Det er lett å anta at Apple vil sette en ny systembrikke i neste iPhone. Om navnet blir A8 (dagens variant heter A7) er ikke sikkert. Og det kan hende Apple føler at A7 er mer enn kraftig og strømsnill til å drive neste generasjon også.

Appleinsider.com melder at det trolig vil komme en iPad Air 2 i tredje kvartal, og denne skal angivelig være utstyrt med Apple A8-systembrikke. Om dette viser seg å stemme er det ikke usannsynlig at samme brikke vil drive iPhone 6.

Anandtech.com spekulerer i om Apple vil skru opp prosessorhastigheten i A8. Prosessoren i A7-brikken kjører på 1,3 og 1,4 GHz. Om Apple benytter halvlederteknologi med 20 nm linjebredde kan de skru opp hastigheten uten at det nødvendigvis fører til høyere strømforbruk.

LES OGSÅ: Qualcomm lanserer 64 bit mobilprosessor

Av andre tekniske spesifikasjoner nevnes NFC for mobilbetaling, men Apple har ikke vist interesse for denne teknologien tidligere. I stedet er det enkelte som spekulerer i at Apple vil bruke en kombinasjon av fingeravtrykkleseren Touch ID, iTunes og iBeacon. Det vil si så fall bety at du kan betale for varer og tjenester ved å trekke penger via iTunes-kontoen din.

LES OGSÅ: Slik tar du i bruk NFC

Når det gjelder kameraet er juryen fremdels ute. Vi ser noen hevder å vite at de skal gå for en 13 megapikslers Exmor-sensor fra Sony, mens andre hevder å vite at det er snakk om et åtte megapikslers kamera.

Om oppgitte mål i ryktene stemmer, er dette størrelsesforskjellen mellom iPhone 5S og iPhone 6 med 4,7 tommers skjerm.
Om oppgitte mål i ryktene stemmer, er dette størrelsesforskjellen mellom iPhone 5S og iPhone 6 med 4,7 tommers skjerm.

Når kommer iPhone 6?

Så er spørsmålet når telefonene kommer. Taiwanske medier melder ifølge Reuters i dag at 4,7-tommeren kan komme i salg i august. Den større versjonen skal ifølge kildene komme måneden etter.

De siste iPhone-utgavene har blitt lansert på høsten, men Apple ser ikke ut til å være bundet av tradisjoner. Det så vi for eksempel da de lanserte iPad 4 bare et drøyt halvår etter iPad 3.

At de skal lansere den under WWDC-konferansen i juni er kanskje ikke helt utelukket, men det virker foreløpig mer sannynlig at de vil vise den frem på sensommeren eller til høsten. I alle fall om de taiwanske kildene til Reuters sitter på korrekt informasjon.

Om vi baserer oss på ryktene, ser det altså ut til at neste iPhone blir som følger:

  • Det kommer to utgaver, og kanskje en iPhone 6C.
  • En versjon med 4,7 tommers skjerm. Denne skal være 6 millimeter tykk, og lanseres på sensommeren eller til høsten.
  • En versjon med 5,5 - 5,7 tommers skjerm. Denne skal komme litt senere.
  • Begge modellene vil ha safirglass foran skjermen.
  • Designen skal minne mer om iPhone 3G eller Samsung Galaxy S3 enn dagens utgaver.
  • iPhone 6 vil være basert på systembrikken Apple A8.
  • De nye telefonene skal kjøre Apple iOS 8, med fokus på helse- og velværefunksjoner.
  • De får ingen NFC-støtte, men Apple vil introdusere sin egen løsning for mobilbetaling.

Vi vil tro større skjerm vil være et stort pluss for mange. Foreløpig er det uansett lurt å ta det hele med en god klype salt. Hva Apple har i ermet er det trolig bare en liten gruppe mennesker hos Apple som vet, og inntil de er klare til å fortelle hva de har pønsket ut blir det hele spekulasjoner.

LES OGSÅ:

Denne gangen lot vi oss imponere av Huaweis flaggskip

Nå får du Viaplay på Chromecast

Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå

Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene

Samsung gjør nytt forsøk på kamerahybrid  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.