INDUSTRI

Dette er Norges smarteste industribedrift

Har økt produktiviteten med 80 prosent på 10 år.

Preventivt vedlikehold og kontinuerlige justeringer for å få produksjonen til å gå optimalt hos Hexagon Ragasco.
Preventivt vedlikehold og kontinuerlige justeringer for å få produksjonen til å gå optimalt hos Hexagon Ragasco. Bilde: Tore Stensvold
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
5. mai 2015 - 16:00

En samstemt jury kom fram til at bedriften på Raufoss fortjener prisen i konkurransen Norsk Industri og Siemens arrangerer for andre år på rad.

Hexagon Ragasco produserer gassbeholdere i komposittmaterialer.

Raskere og raskere

Siden oppstart for 10 år siden, har bedriften vært nødt til å effektivisere og automatisere mer og mer for å overleve i konkurransen med stålbeholdere.

På 10 år er syklustiden for støping og glassfibervikling av gassbeholdere redusert fra 74 sekunder til 14 sekunder.

Statsminister Erna Solberg delte ut prisen på Industrikonferansen i Oslo tirsdag ettermiddag.

Les også: Her lager de diesel av CO2 og vann. Slik gjør de det

57 konkurrenterPå Raufoss er stadig flere roboter og innovative ansatte med på å sikre effektivitetsgevinster.

57 konkurrenter

Hexagon Ragasco var i finalen sammen med Glava Stjørdal og Kleven. Det var 58 påmeldte bedrifter til årets konkurranse.

Målet er å finne fram til selskaper som tar i bruk teknologi for å styrke egen konkurransekraft, eller som bidrar til å revolusjonere produktiviteten i en bransje.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier at alle bedriftene i konkurransen er levende eksempler på at norsk landbasert industri er konkurransedyktig, selv i tøff konkurranse med andre land der kostnadene er betydelige lavere.

Les også: Fabrikken kostet 9 milliarder kroner - legges ned før den blir tatt i bruk

Inspirasjon

– Det er en kraftig inspirasjon, og jeg håper næringslivet og politikere lærer av hva disse bedriftene har gjort for å sikre norsk verdiskapning, sier Lier-Hansen.

Juryleder og konsernsjef i Siemens, Anne Marit Panengstuen, sier at Hexagon Ragasco skilte seg ut ved en helhetlig satsing på innovasjon og forbedringer i alle ledd over flere år.

– Dette har gitt store gevinster både i form av økte markedsandeler, god lønnsomhet og motiverte medarbeidere. Vi er dypt imponert, sier hun.

Administrerende direktør Skjalg Stavheim i Hexagon Ragasco får med de ansatte på hele tiden å jage etter forbedringer i produksjonen.
Administrerende direktør Skjalg Stavheim i Hexagon Ragasco får med de ansatte på hele tiden å jage etter forbedringer i produksjonen. Tore Stensvold

Detaljer og ansatte

Administrerende direktør Skjalg S. Stavheim fortalte til TU tidligere i år at bedriften jobber kontinuerlig med detaljer som skal bidra til ytterligere reduksjoner.

– Automatisering og robotisering er påkrevet, men i tillegg er det en kontinuerlig forbedring på gang, sa Stavheim til TU.

Nøkkelen er å innlemme ansatte i alle ledd. De ansatte skriver logg om eventuelle problemer og forslag til endringer og justeringer.

– Det er lov å syte, klage og banne i loggen. Alle innspill tas seriøst. Hver morgen kl. 08.15 vurderes alle innspill av vårt team på 10 prosessingeniører. Beslutninger fattes raskt og forbedringer kan settes ut i livet umiddelbart, om det er mulig, sa Stavheim.

For ti år siden produserte Hexagon Ragasco 250 000 beholdere per år.

I dag er kapasiteten 1,5 millioner per år. Eksportandelen er på 95 prosent.

Les også: Bilindustrien skriker etter aluminium: Hydro klarer ikke å levere nok

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.