OLJE OG GASS

Glen Lyon er det største skipet som noen gang har lagt til kai hos Aibel

Slik så det ut da det ankom Haugesund.

Her ankommer gigantskipet Glen Lyon Haugesund. Produksjonsskipet er 270 meter langt og 52 meter bredt, og er det største skipet som noen gang har lagt til kai ved Aibels verft.
Her ankommer gigantskipet Glen Lyon Haugesund. Produksjonsskipet er 270 meter langt og 52 meter bredt, og er det største skipet som noen gang har lagt til kai ved Aibels verft. Bilde: Birger Hovland/Aibel
Ina AndersenIna AndersenJournalist
20. apr. 2016 - 09:36

Med sine 270 ganger 52 meter blir Glen Lyon det største produksjonsskipet som noen gang har lagt til kai hos Aibel i Haugesund. 

Aibel skriver i en pressemelding at de er tildelt kontrakt for verftsopphold og assistanse i forbindelse med klargjøring av skipet. Skipet ankom Haugesund i går. 

Oppholdet i Haugesund blir skipets siste stopp på reisen før det skal settes i drift på det BP-opererte Schiehallion-feltet i Nordsjøen.

Klargjør skipet for produksjon

Aibels oppdrag består i å assistere BP med å klargjøre Glen Lyon for produksjon.

Mens skipet ligger til kai vil det blant annet utføres marine- og fabrikasjonsaktiviteter. Aibel skal også assistere BP i forbindelse med funksjonstest av en mekanisk vinsj, samt stille til disposisjon fasiliteter og yte tjenester og service fra verftet.

Vertsoppholdet er forventet å vare i rundt to måneder. I løpet av denne tiden vil et betydelig antall medarbeidere ved verftet være engasjert med oppdraget, som har vært forberedt siden sommeren 2015, opplyser Aibel.

– Vi ser fram til å få Glen Lyon til kai ved verftet vårt i Haugesund. Produksjonsskipet legger til kai samtidig som vi trapper opp aktiviteten i Johan Sverdrup-prosjektet. Det blir en spennende vår med høyt aktivitetsnivå på verftet, sier konserndirektør for Haugesund verft, Bjørn Tollefsen i meldingen. 

 

Skipet er innom Haugesund for siste klargjøring, før det skal settes i drift på det BP-opererte Schiehallion-feltet i Nordsjøen.
Skipet er innom Haugesund for siste klargjøring, før det skal settes i drift på det BP-opererte Schiehallion-feltet i Nordsjøen. Bilde: Birger Hovland/Aibel

Nyutbygging

Glen Lyon står i sentrum for BPs store satsing på Schiehallion-feltet på britisk side av Nordsjøen.

Feltet har allerede bidratt med 400 millioner fat olje siden produksjonsstart i 1998, og målet er å kunne utvinne ytterligere 450 millioner fat olje gjennom en ny utbygging. 

Partnerne på feltet investerer flere millarder pund for å strekke produksjonstiden til 2035 og kanskje også enda lenger. 

Prosjektet innebærer tilkobling av det nye produksjonsskipet til feltet, boring av flere produksjons- og injeksjonsbrønner og betydelig oppgradering av deler av infrastrukturen på feltet. 

Glen Lyon vil kunne prosessere og eksportere opptil 130.000 fat olje til dagen, og har dessuten kapasitet til å lagre opptil 800.000 fat olje. 

Glen Lyon rager høyt over verkstedhallen til Aibel.
Glen Lyon rager høyt over verkstedhallen til Aibel. Bilde: Birger Hovland/Aibel
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.