KARRIERE

Dette er den perfekte sommeren for oljeingeniøren til å skifte bransje

Om du starter karrieren med å sikte mot en jobb i oljebransjen nå, kan det være du går glipp av å bli en del av Norges neste industrieventyr.

Selv etter 50 års drift er det liv i Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Men de neste årene må vi utvikle andre industrier for å etablere inntekter for Norge etter olljen. Da trenger vi dyktige ingeniører som velger å jobbe med fornybar energi, framfor den tradisjonelt trygge arbeidsplassen i oljå, skriver artikkelforfatteren.
Selv etter 50 års drift er det liv i Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Men de neste årene må vi utvikle andre industrier for å etablere inntekter for Norge etter olljen. Da trenger vi dyktige ingeniører som velger å jobbe med fornybar energi, framfor den tradisjonelt trygge arbeidsplassen i oljå, skriver artikkelforfatteren. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
4. juni 2020 - 05:00

Neste gang Norges mest attraktive arbeidsgiver kåres, vil det fortsatt bli Equinor? Vil unge ingeniører selv etter denne oljekrisen være mest interessert i å jobbe i det som utvilsomt har vært Norges viktigste selskap de siste 50 årene?

Analytikere som Rystad Energy spår at vi endelig passerer «peak oil». Pilene for fornybar energi; vindkraft, på land og særlig til havs, solenergi og også vannkraft, peker oppover. 

Når oljealderen er over, skal Norge drive med annen industri og ha annen kompetanse som gjør at vi kan vinne kontrakter og utvikle konsepter verden ønsker å kjøpe. Det er veldig bra å utvikle kompetanse på å plugge forlatte oljebrønner. Men om Norge skal oppfylle kravene vi selv har akseptert i Parisavtalen, er det ikke en aktivitet du kommer til å drive med resten av yrkeslivet, om det er der du starter nå.

Skyhøy interesse – men varer det ved?

Er du i tvil om det, kan du bare lese hydrogenstrategien som regjeringen la fram onsdag: «Regjeringen har et mål om at klimagassutslippene i 2050 reduseres i størrelsesorden 90 og 95 pst. sammenlignet med 1990-nivå». Det er ikke mulig uten en massiv omlegging i retning fornybar energi. En omlegging som gir industrielle muligheter – og spennende jobbsjanser.

Med oljekrisen har vi igjen fått tegn til at det er en overgang til ny, fornybar energi på gang. Karriere360 har i flere artikler vist hvordan interessen for jobber innen fornybar bransje nå er skyhøy.

Oljefolk vil til energibransjen. Det har vært en trend siden forrige oljekrise, ifølge både Energi Norge og Norsk Industri. 

– Den største gruppen av offshorefolk som søker seg til energibransjen er de som driver med engineering og er prosjektledere. Det er nok litt vanskeligere for en fagarbeider som har jobbet konkret med oppgaver på en plattform, sier Brynhild Totland, kompetanserådgiver i Energi Norge til Karriere360.

Fortsatt få – men sterk vekst

Fornybarnæringen sysselsetter imidlertid bare drøyt 20.000 årsverk. Det blekner fortsatt mot størrelsen på oljeindustrien. Men veksten er sterk: I oljefylket Rogaland økte antallet ledige stillinger i fornybarbransjen med hele 139 prosent i fjor. 

Skal Norge få en stor leverandørindustri innen vindkraft og eventuelt også sol, må veksten fortsette. Utviklingen i år blir spesiell. Halvparten av ledige ingeniørstillinger har forsvunnet siden i fjor, delvis på grunn av koronakrisen. Tekna varsler at vi er på full fart inn i en oljekrise:

– De varslede produksjonskuttene har en dramatisk effekt på bransjen. Vi sier at vi er på vei inn i oljekrise 2.0, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Hvem som blir vinnere i kjølvannet av denne uroen, gjenstår å se. Vi har en sterk tradisjon i Norge for nærmest å verne om oljeindustrien – som akkurat nå får langt større bistand målt i kroner, enn fornybar industri. Vi har heller ikke de samme lokomotivene innen fornybar energi som innen olje, med Equinor i sentrum.

Equinor er det tilsynelatende trygge valget 

Jeg skjønner godt at ingeniører har lyst til å jobbe i Equinor. Men det er fortsatt et nærmest rent olje- og gasselskap. Verken Equinor eller Aker Solutions har omsetning fra fornybar energi som er stor nok til at selskapene har lyst til å publisere den i sine finansrapporter. Equinor er mer opptatt av antall letebrønner, enn av antall havvindprosjekter selskapet er involvert i.

Dette kan være den perfekte sommeren å gå fra oljebransjen til fornybar bransje. Markedet er i vekst, det trengs folk med nye ideer

Norge trenger imidlertid nye industrier og nye teknologier som skal dominere i siste halvdel av dette århundret. Om vi forutsetter at verden kutter sine klimagassutslipp, blir de industriene ikke basert på fossile brensler. 

Da kan dette være den perfekte sommeren å gå fra oljebransjen til fornybar bransje. Markedet er i vekst, det trengs folk med nye ideer – og ikke minst trenger fornybar bransje dyktige ingeniører som virkelig brenner for oppgaven, og som ikke bare trenger et sted å jobbe. For hvis det siste er motivasjonen for at Equinor til stadighet kommer ut på topp i kåringer over attraktive arbeidsgivere, da står selskapet virkelig dårlig rustet til å makte en overgang til å bli et komplett energiselskap.

Tesla: Ansetter de spesielle

Bilanalytiker Sandy Munro sa noe interessant i TUs intervju med ham i helgen: Munro mener Teslas ansettelsesstrategi skiller seg dramatisk fra andre bilprodusenter, inkludert de europeiske. De har en foretrekker tradisjonelle ansettelser gjennom universiteter, og legger vekt på grader og karakterer. Talentet Tesla snapper opp ville i mange tilfeller ikke fått innpass. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Dette er ikke ulikt inntrykket vi har fått av hvordan Google og Facebook rekrutterer: Det er de som skiller seg fra mengden som fanger interessen. I Norge er det alle de som har lyst til å jobbe i Equinor som er mengden. Det trygge og solide, der du kan få jobbe med det ypperste innen olje- og gassteknologi. Ikke noe er galt i det, men hva med å sikte mot å forandre norsk industri i stedet?

Samfunnsendringer skjer gjerne enten svært brått, eller uendelig sakte. Jeg blir ikke overrasket om vi om noen måneder igjen ser at det er oljearbeidsplassene mange ingeniører trekkes til. Hvilket er fullt forståelig. Men spesielt spennende er det jo ikke.

La oss definere 2024 som et vendepunkt, skriver Jon Helsingeng, nordensjef i Eaton.
Les også

Fem forslag til hvordan byggsektoren kan spare energi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.