KARRIERE

– Det vil forverre arbeidssituasjonen for veldig mange

Lederne er skeptisk til Norsk Industris forslag om å utvide normalarbeidsdagen til kl. 21.

Norsk Industri vil utvide normalarbeidsdagen med fire timer for å slippe å betale ubekvem-kompensasjon for arbeid frem til klokken 21.
Norsk Industri vil utvide normalarbeidsdagen med fire timer for å slippe å betale ubekvem-kompensasjon for arbeid frem til klokken 21. Bilde: Colourbox
5. mars 2014 - 10:08

Å utvide normalarbeidsdagen med fire timer, til 06.00 til 21.00, blir tema i lønnsforhandlingene som starter på mandag. 

Det er Norsk Industri som fremmer kravet om å endre arbeidstidsbestemmelsene for industriarbeidere, melder Dagens Næringsliv.

Ikke lengre dager

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri avviser at det er snakk om lengre dager på jobb.

– Vi ønsker ikke å pålegge folk til å jobbe til klokken ni om kvelden, sier Lier-Hansen til Teknisk Ukeblad.

Normal arbeidsdag i dagens avtale er fra kl 06.00 til kl 17.00. Jobber man utover den tiden vil det betyr overtidskompensasjon. Det innebærer ofte større utgifter for bedriftene.

– Hvis arbeidstakerne går tidligere fra jobb på grunn for eksempel syke barn hjemme, må de ta igjen den tapte arbeidstiden etterpå. Jobber man inn timene etter at normalarbeidsdagen er slutt får man kompensasjon for ubekvem arbeidstid.

Lier-Hansen ønsker at en industriarbeider har fleksibilitet til å ta igjen den tapte arbeidstiden uten at det regnes som overtid.

Les også: Industrien frykter nedbemanninger etter innstramminger i oljeselskapene

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri vil fremme krav om å endre arbeidstidsbestemmelsene for industriarbeidere.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri vil fremme krav om å endre arbeidstidsbestemmelsene for industriarbeidere.

Skeptisk til forslaget

Utspillet kommer i forbindelse med at årets lønnsoppgjør mellom Fellesforbundet og Norsk Industri starter mandag.

Nestleder i Lederne Tor Hæhre er skeptisk til forslaget fra Lier-Hansen.

– Hvis Lier-Hansen er riktig gjengitt, og ønsker en arbeidsdag til klokken ni, vil det medføre en forverring av arbeidssituasjonen for veldig mange ansatte i dag, sier Hæhre.

Han sier at det går ikke an å utvide normal arbeidsdag uten noe form for kompensasjon.

– Jeg synes en av argumentene han bruker her at arbeidstakere bruker deler av sin arbeidstid til å følge syke barn til lege, og tar igjen arbeidstiden på kveldstid. Det er argumentet virker litt søkt.

Hæhre sier at det er ikke første gangen lignende utspill har kommet. Men at han ser frem til å følge med på forhandlingene i årets lønnsoppgjør.

– Vi vil se hva som kommer ut av forhandlingene på dette området. Så får vi se om det er i overenstemmelse med vårt syn og ta saken derfra i våre egne forhandlinger med arbeidsgiverne.

Les også: Sjøfolk jobber 700 timer mer enn oljearbeidere i 2-4-ordning

Blir feil

President i Nito, Trond Markussen, sier at det er en utfordring at det som forhandles mellom NHO og LO har et utslag for mange.

– Det er en utfordring at få mennesker skal forhandle noe som er så viktig for mange av oss, nemlig arbeidstiden, sier Markussen.

Nito har ikke satt seg inn i saken om hvorvidt arbeidsdagen skal utvides til kl 21.00.

– Vi har ikke undersøkt problemstillingen nærmere, men vi synes det er blir feil at NHO og Norsk Industri sammen med Fellesforbundet skal forhandle om arbeidstid på vegne av oss alle.

Lønnsoppgjøret 2014 er et hovedoppgjør. I tillegg til forhandlinger om lønnsregulering skal også landsomfattende overenskomster og tariffavtaler revideres.

Les også:

Slik var lønnsveksten i fjor

I disse yrkene har du størst mulighet til å gjøre lønnskarriere

– Ingeniører leverer fem på, HR og kommunikasjon leverer fem over  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.