OLJE OG GASS

Det norske fikk nei: OED nekter å utsette Sverdrup-fordelingen

Det norske må godta Sverdrup-fordelingen før PUD kan godkjennes.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
23. apr. 2015 - 06:00

Da eierne av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet leverte inn plan for utbygging og drift (PUD) i februar, ble de ikke enige om eierforderlingen.

Tre felter måtte nemlig slås sammen til ett, i en såkalt unitisering, og oljeselskapet Det norske mener oljen i deres lisens er mer verdt fordi den er lettere å utvinne.

Siden partene ikke ble enige, skal Olje- og energidepartementet (OED), med hjelp fra Oljedirektoratet, avgjøre eierforderlingen.

Se hva Det Norske ønsker fra fordelingen i deres egen video nederst i denne artikkelen.

Les også: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig

Vil unngå utsettelse

Partene har imidlertid vært opptatt av at striden om eierskapet ikke skal føre til at prosjektet blir utsatt. Statoil har tidligere anslått at en utsettelse på ett år gir et nåverditap på 20 milliarder kroner.

I et brev til OED, som Teknisk Ukeblad har sett, forsøker derfor Det norske å frikoble godkjennelsen av PUD fra spørsmålet om eierforderling.

«Dersom det er nødvendig for å sikre fremdriften i prosjektet er det ikke nødvendig å utsette behandlingen av PUD i påvente av endelig fordeling», skriver Det norske.

PUD for Sverdrup-feltet skal etter planen behandles i Stortinget i vår, og må godkjennes av regjeringen etter at Stortinget har behandlet den.

Les også: Det er lov til å røyke på norsk sokkel. Men ikke e-sigaretter

Presser fram underskrift

I et svarbrev, som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i, avviser imidlertid OED Det norskes ønske.

I brevet, datert fredag før påske, slår OED fast at «samtlige rettighetshavere i forekomsten skal undertegne unitiseringsavtalen før PUD kan godkjennes».

Det norske begrunnet sitt ønske med at departementet skulle få nok tid til å treffe sitt vedtak, og for å sikre nok tid til "eventuell overprøving av et slikt vedtak".

Et vedtak fra OED om eierforderling av oljefelt kan nemlig overprøves av domstolene, opplyser professor Ernst Nordtveit ved Det juridiske fakultetet i Bergen og førsteamanuensis Ivar Alvik ved Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo til Teknisk Ukeblad.

Dersom Det norske hadde fått gjennomslag for sitt ønske, kunne selskapet nektet å underskrive unitiseringsavtalen, og gått til rettsak for å få omgjort OEDs avgjørelse, uten at dette hadde stoppet utbyggingen av feltet.

1 uke overtid i Nordsjøen: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Det norske skulle gjerne avgjort eierstriden om Sverdrup-feltet uavhengig av PUD. Men det godtar ikke Olje- og energidepartementet. Grafikken viser hvordan flertallet av eierne mener fordelingen bør være.
Det norske skulle gjerne avgjort eierstriden om Sverdrup-feltet uavhengig av PUD. Men det godtar ikke Olje- og energidepartementet. Grafikken viser hvordan flertallet av eierne mener fordelingen bør være.

OED avviser ønsket

Med sitt vedtak legger OED press på partene til å godta fordelingsvedtaket som OED kommer fram til, og ikke gå til rettsak.

For om for eksempel Det norske hadde gått til sak for å få kjent OEDs vedtak ugyldig, ville godkjennelsen av PUD, og dermed selve utbygigingen blitt forsinket. Det ville alle eierne, også Det norske, tapt svært mye penger på.

Hvis en av partene likevel ikke godtar OEDs fordelingsvedtak, og tar saken for retten, vil imidlertid OED risikere å komme under et betydelig press for å likevel godkjenne PUD. For som en følge av petroleumsskatteregimet vil staten bære 78 prosent av tapene ved en eventuell utsettelse.

Det norskes hovedeier Kjell Inge Røkke hevdet nylig at forskjellen mellom forslaget og det selskapet mener er rettmessig eierfordeling utgjør om lag fire milliarder kroner.

Les også: 2-4-ordningen kan bli umulig å bruke i Barentshavet

– Vil vise samfunnsansvar

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hva han synes om OEDs avgjørelse.

– Vi forholder oss til den behandlingen av saken som nå er skissert, sier han.

Ifølge Brøske er det svært viktig for Det norske å vise samfunnsansvar for å sikre at prosjektet bygges ut som planlagt, uten utsettelser.

– Var intensjonen med henvendelsen til OED å sikre seg muligheten for å kunne gå til rettsak hvis OED hadde kommet fram til en fordeling dere ikke var enig med?

– Jeg har ikke sett at det har vært noen praksis på det. Det er ikke noe vi konsentrerer oss om. Det vi bruker all tiden på nå, er prosessen mot Oljedirektoratet, hvor vi fremfører våre argumenter for det som har vært vårt og Petoros standpunkt hele veien, sier Brøske.

De har 638.000 i lønn:De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

Taust fra OED

Oljedirektoratet skal rapportere tilbake til OED om sin gjennomgang av eierforderlingen innen 9. juni.

Men departementet ønsker ikke å kommentere hvordan prosessen med PUD og unitiseringsavtale vil forløpe etter at PUD er behandlet i Stortinget.

«Etter stortingsbehandling av PUD er det OED som godkjenner PUD. Et eksakt tidspunkt for dette er ikke fastsatt», skriver departementets presseavdeling i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.