OLJE OG GASS

Det norske bygger ut minifunn i Nordsjøen

– Blant de minste funnene som er bygget ut i Norge.

De to små funnene i Viper-Kobra består kun av ni millioner fat olje og gass, og blir trolig blant de minste funnene som bygges ut på norsk sokkel. Funnene gjøres lønnsomme ved å knytte dem opp med infrastrukturen på Alvheim.
De to små funnene i Viper-Kobra består kun av ni millioner fat olje og gass, og blir trolig blant de minste funnene som bygges ut på norsk sokkel. Funnene gjøres lønnsomme ved å knytte dem opp med infrastrukturen på Alvheim. Bilde: Marathon
Ina AndersenIna AndersenJournalist
16. jan. 2015 - 13:52

Det norske vil bygge ut Viper-Kobra, melder oljeselskapet i en pressemelding. Viper-Kobra består av to små, separate funn i Alvheim-området i Nordsjøen, som muligens har et sammenkoblet reservoar.

De to reservoarene inneholder hver rundt fire millioner fat utvinnbar olje, og sammen med noe gass er de samlede utvinnbare reservene anslått til totalt ni millioner fat.

Det som gjør utbyggingen lønnsom er at funnene kan kobles opp mot eksisterende infrastruktur på Alvheim-feltet.

– Viktig med løsninger for mindre funn

Dermed blir Det norske et strålende eksempel på oljedirektør Bente Nylands formaninger på presentasjonen av Sokkelåret 2014 torsdag.

Her poengterte hun hvor viktig det er å finne løsninger som gjør det mulig å bygge ut selv mindre oljefunn.

– Det har vært en trend med økende balansepris over tid. Det er mange mindre funn på norsk sokkel, med under 10 millioner standard kubikkmeter olje og gass. Økende kostnader gjør at det er viktig å finne løsninger slik at vi kan bygge ut denne størrelsen felt på en lønnsom måte, sa hun.

Spesielt oppfordret hun til å utnytte den infrastrukturen som finnes på norsk sokkel.

– Mange av de mindre funnene kan knyttes til eksisterende infrastruktur i Nordsjøen. Og jeg vil også understreke hvor viktig det er å lete i områder med infrastruktur, slik at mindre funn kan bygges ut ved hjelp av denne, før infrastruktur stenges ned, påpekte oljedirektøren.

Les også: Overproduksjon i USA gjør at oljeprisen faller. Nå skal landet ØKE produksjonen

– God økonomi

Utbyggingskostnaden for Viper-Kobra er beregnet til rundt 1,8 milliarder kroner. Dette inkluderer boring av to brønner, havbunnsinstallasjoner, rørledninger og oppkobling.

– Selv om dette trolig er av de minste funnene på norsk sokkel som bygges ut, så er det en god økonomi og er viktig for oss. Utbyggingen er godkjent i Det norske og partnerne har gitt sin tilslutning, sier direktør for teknologi og feltutvikling Øyvind Bratsberg i Det norske i pressemeldingen.

Utbyggingen vil foregå via en ny havbunnsinstallasjon med rørledning til Volund. De fire brønnslissene er tiltenkt en brønn fra Viper og en fra Kobra, samt to til eventuelle fremtidige brønner i området.

Det er estimert at brønnene skal produsere en daglig snittrate på 7500 fat oljeekvivalenter.

De første kontraktene er planlagt å tildeles i januar 2015. Boring av brønner vil trolig starte opp våren 2016.

Installasjon av brønnrammer og oppkobling vil finne sted i september samme år, og produksjonsstart er planlagt til årsskiftet 2016/2017.

Les også: Nå er dette kjempeskipet på vei for å hente Goliat

Del av Alvheim

Kobra ble funnet i 1997 og Viper i 2009. Viper-Kobra ikke er et eget felt, men en del av Alvheimfeltet, og utbyggingen inngår derfor i utbyggingsplanen for Alvheim, sammen med de andre strukturene i området.

Eierandelene i Viper-Kobra er den samme som for Alvheim-lisensen; Det norske (operatør) 65 prosent, ConocoPhillips 20 prosent og Lundin med 15 prosent.

Les også:

Nå er ingen av prosjektene i Barentshavet lønnsomme

Slik skal forskerne lage materialer som tåler kulden i Arktis

Se maskinen kutte 84 millimeter kjetting på ett sekund  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.