Nordic Semiconductor

– Det mest komplekse vi noengang har konstruert

Norske Nordic Semiconductor lanserer mobilbrikke med ekstremt lavt strømforbruk.

Svært tilfreds: Nordicsjef Svenn-Tore Larsen fryder seg over at LTE-brikken er klar og den ledelse den betyr for selskapet.
Svært tilfreds: Nordicsjef Svenn-Tore Larsen fryder seg over at LTE-brikken er klar og den ledelse den betyr for selskapet. (Foto: Nordic nRF91)

Norske Nordic Semiconductor lanserer mobilbrikke med ekstremt lavt strømforbruk.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I dag lanserer Nordic Semiconductor en helt ny plattform med IoT-brikker. Det norske selskapet har fra før rundt halvparten av verdensmarkedet for BTLE - Bluetooth Low Energy. Med en årlig og raskt stigende produksjon på rundt 300 millioner brikker er de en soleklar leder med et enormt antall kunder.

Men mens Bluetooth er beregnet på noen titalls meter er det ikke nok når verden skal koble til all slags dingser over alt. Derfor har den nye brikken i den nye nRF91-serien innebygget LTE. Den kan kommunisere kilometervis. Faktisk 4 til 7 ganger lenger enn en mobiltelefon, fordi den sender langt mindre data.

Først: Nordic nRF91 er verdens første kommunikasjonsbrikke i sin klasse Foto: Nordic Semiconductor

I dag er man avhengig av å bruke brikker som er beregnet på mobiltelefoner for å kommunisere langt fra sensorer eller andre IoT-anvendelser.

Men de er beregnet på mye raskere dataoverføring, og er mye mer komplekse enn den nye Nordic Semiconductor-brikken. Følgelig trenger de også svært mye mer energi og da blir batterilevetiden kort, eller batteriene veldig store og dyre. Strømforbruket vil variere med mange ulike forhold, men sammenliknet med dagens moduler kommer denne brikken ned i 1/10 del av forbruket.

Finsk-norsk

Etter at Nokia gikk nedenom opplevde Finland en krise. Et stort antall ingeniører med radiokompetanse i verdensklassen ble arbeidsledige, og for å gjøre det enda verre trakk brikkegiganten Broadcom seg ut av Finland i 2014.

Det var en mulighet Nordic Semiconductor ikke kunne la gå fra seg. De opprettet et datterselskap i Finland og ansatte en masse svært dyktige ingeniører. I januar 2015 gikk startskuddet og nå har Nordic Semiconductor nesten 160 ansatte i Finland.

Mandag kveld kunne det finsk-norske samarbeidsprosjektet trekke sløret av sin nye kreasjon. Med den nye brikken, i samarbeid med de de allerede har, kan selskapet nå tilby kommunikasjon på både kort og lang sikt. Det er det mange som kan, men dette handler om mer enn kommunikasjon. Dette handler om å bruke ekstremt lite strøm. Slike brikker skal bygges inn i elektronikk som skal kunne kommunisere i årevis på batteri.

Stolt

Stort oppmøte: Når et børsnotert selskap som Nordic Semiconductor lanserer en verdensnyhet kryr det av investorer og analytikere. Foto: ORV

– Det vi lanserer i dag er det første medlemmet i det som kommer til å bli en familie produkter. Det er viktig i markedet at vi kan vise til et veikart fremover. Det vil kundene ha. Vi jobber allerede med flere store kunder. I løpet av våren vil vi støtte dem og deres anvendelser, men fra sommeren vil vi sende brikkene ut til langt flere. På slutten av året kommer brikken i volumproduksjon. Vi er helt sikker på at vi leder dette svært interessante området i verden, og det at vi nå kan tilby brikker med både kort og lang rekkevidde, som passer til hverandre, gjør at mange kunder er svært fornøyde. Vi tror vi kommer til å få flere kunder i tiden fremover. På sikt kommer denne nye produktfamilien å bli en vesentlig andel av omsetningen vår. Verdien på en slik brikke er vesentlig mye høyere enn en BTLE-brikke, sier Nordic Semiconductor-sjef Svenn-Tore Larsen.

Prosessor, sikkerhet og aGPS

Den nye LTE-brikken har mer enn kommunikasjon. Den har en innebygget Arm Cortex-M33-prosessor med såkalt TrustZone sikkerhet. I tillegg har den en aGPS-krets som gjør at den kan gi nøyaktig posisjonering om det trengs. Ved å bygge alt dette inn på brikken kan strømforbruket kontrolleres, samtidig som det er en svært god plattform for brukere som skal utvikle anvendelser for brikken. Det vi har med å gjøre er altså en såkalt SoC - System-on-Chip som også snakker med mobilnettet.

– Ved anvendelser som trenger å kommunisere lite data en sjelden gang, men over en lengre avstand, kan vi oppleve at batteriet på 2,7 ampéretimer på 3,6 volt kan holde bortimot 15 år. Da er nok anvendelsen teknisk utdatert likevel, sier produktsjef for nRF91, sivilingeniør Peter Rand.

Han forklarer at for å få til dette måtte de starte designprosessen helt fra begynnelsen. Rand har lang fartstid fra andre trådløse standarder, men har ledet LTE-prosjektet det siste året.

Krevende: Direktør for strategi og investorrelasjoner, sivilingeniør Thomas Embla Bonnerud har god erfaring med den nye finske delen av selskapet som har bidratt til å lage Nordics mest komplekse produkt til dato. Foto: ORV

– Dette er det mest komplekse produktet vi noen gang har konstruert, og det er mye verdi i hver brikke på 6x10 mm. Vi har bygget et komplett utviklerverktøy og gjort det enkelt for kundene å ta i bruk den nye teknologien vår. Ikke minst fordi vi støtter alle de viktige standardene og grensesnittene i bransjen. De kundene vi har, og de er det svært mange av rundt om i verden, kommer til å finne det svært lett å benytte brikken. Mange av dem vil nok se dette som en mulighet til å utvide sitt eget produktspekter, sier direktør for strategi og investorrelasjoner, sivilingeniør Thomas Embla Bonnerud.

Pilotkunde

Telia er en av Nordics Semiconductors pilotbrukere på den nye brikken.

– Vi har satset veldig tungt på IoT og har åpnet NB-IoT - Narrow Band Internet of Things i nettet vårt. LTE-M følger om ikke lenge, og vi ser at den nye brikken kan tilby noe helt nytt til kundene, sier sjefen for Telia Next, Andreas Carlsson.

Carlsson sier behovet for alle slags dingser som kan kommunisere med nettet er stort og vil vokse voldsomt i årene fremover.

– Brikken til Nordic Semiconductor fyller de kravene brukerne setter til at den må være liten og lett å bygge inn, at den bruker ekstremt lite strøm, at den kan tilby særdeles god dekning, at den koster lite, og at den er basert på globale standarder, sier sjefen for Telia Next, Andreas Carlsson.

Mye data og lang rekkevidde

– LTE-brikken kan kommunisere på frekvenser fra 700 MHz til 2,2 GHz, men den er fremfor alt rettet inn mot de frekvensene som er avsatt til IoT under 1 GHz. Den første som er i bruk i Norge nå er NB-IoT, som kan kommunisere opptil 60 kbit/s. Om ikke lenge kommer også LTE-M som kan overføre 360 kbit/s, sier den finske Nordicsjefen Juha Heikillä.

I mål: Teknologidirektør Svein-Egil Nielsen (t.v.) og sjefen for selskapet i Finland, Juha Heikillä, tror den nye brikken er starten på en ny omfattende produktfamilie med lang rekkevidde. Foto: ORV

Han peker på at de fleste anvendelsene vil være å overføre litt data en sjelden gang. Det er forutsetningen for det lave strømforbruket. Men samtidig må systemet kunne ta imot mye data raskt for å kunne oppgradere programvaren slik at man kan holde tritt med forbedringer, og aller viktigst sikkerhet. Det er også et poeng å kunne ta imot data raskt i stedet for en sakte strøm. Det betyr at kretsen kan være operativ i kortere tid, noe som sparer strøm.

– Vi ligger svært godt an nå og vi skal dra fra konkurrentene. Dette racet leder vi, sier Larsen.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå