INDUSTRI

Det gamle tankrederiet er i dag Norges største eksportør av fornybar-teknologi

– Imponerende utvikling, sier utlånsdirektør.

Største fornybareksportør: I fjor installerte Fred. Olsen Oceans datterselskap Fred. Olsen Windcarrier totalt 155 vindturbiner på tysk sokkel i Nordsjøen, 75 av dem her i havvindparken Global Tech I.
Største fornybareksportør: I fjor installerte Fred. Olsen Oceans datterselskap Fred. Olsen Windcarrier totalt 155 vindturbiner på tysk sokkel i Nordsjøen, 75 av dem her i havvindparken Global Tech I. Bilde: Andrew Pinder
9. sep. 2015 - 09:31

Mens norske aktører i den internasjonale- olje og gassindustrien leter etter nye ben å stå på, har flere selskap i det stille jobbet seg inn i det europeiske fornybarmarkedet.

Et av dem er Fred. Olsen Ocean. I fjor hadde konsernet en omsetning på drøye halvannen milliard i det europeiske fornybarmarkedet.

Det sender konsernet til topps på Teknisk Ukeblads og Eksportkreditt Norges liste over de ti norske selskapene som setter størst avtrykk i den internasjonale fornybarbransjen (se listen nederst i saken).

Ingen endring

I 2014 omsatte norske bedrifter utstyr og tjenester til en verdi av 8 milliarder kroner innen fornybar energi, viser estimater fra Eksportkreditt Norge. Det er like mye som i 2013.

Estimatene er basert på selskapenes egne oversikter over hvor mye av egen omsetning som genereres i fornybarmarkedet.

– Sett opp mot våre tradisjonelle eksportnæringer, ikke minst olje og gass, er fornybar energi relativt liten. Men næringen kan bli en viktig del av omstillingen til norsk næringsliv. Veksten internasjonalt vil uten tvil fortsette, sier utlånsdirektør Ivar Slengesol i Eksportkreditt Norge til Teknisk Ukeblad.

Denne næringen eksporterte for 8 milliarder: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

Rask utvikling

Det gamle tankrederiet Fred. Olsen Ocean jobber i dag nesten utelukkende med vindkraft - i all hovedsak mot ulike nisjer i havvind-industrien gjennom datterselskap som Global Wind Service og Fred. Olsen skal levere fundamenter til ny havvind-pilot i USA .

Av konsernets totalt 850 ansatte, er det det sju år gamle selskapet Fred. Olsen Windcarrier med sine 150 ansatte som står for størstedelen av totalomsetningen.

– Windcarrier har hatt en imponerende utvikling på kort tid når det kommer til  markedsandeler innenfor installasjon av havvindturbiner, sier utlånsdirektør Ivar Slengesol i Eksportkreditt Norge.

Les også: – Her er det jobb for ingeniører i mange tiår fremover

To år med full aktivitet

I fjor installerte Fred. Olsen Windcarrier 155 havvindmøller på tysk sokkel ved hjelp av de to installasjonsskipene Bold Tern og Brave Tern, som ble levert i 2013. Åtte servicebåter leies ut til å frakte driftspersonell til og fra havvindturbiner langt ute til havs.

I 2013 hadde selskapet en markedsandel på 9 prosent. I fjor vokste denne til 22 prosent av markedet for installasjon av havvindmøller, ifølge selskapet.

– Vi kom først i ordentlig i gang i midten av 2013. Fjoråret var vårt første år med våre to installasjonsskip i full drift. De legger grunnlaget for mye av omsetningen vår, sier daglig leder Rolf. M. Normann i Fred. Olsen Ocean.

Les også: Dette vindmølle-fundamentet suger seg ned i havbunnen

Ti på topp

Det er andre gang Teknisk Ukeblad presenterer de ti norske aktørene som hevder seg mest i det europeiske fornybarmarkedet.

Eksporttallene for 2013 sendte Aibel til topps sist, med verdens hittil største omformerstasjon for likestrøm, som nylig forlot Haugesund.

Den norske fornybareksporten på 8 milliarder kroner er fortsatt forsvinnende liten satt opp mot norske eksportbedrifters omsetning innen offshore olje og gass. I 2013 var denne eksporten på totalt 206 milliarder kroner (Rystad Energi, 2014 tall er ikke klare).

– Norsk fornybarindustri er en lilleputt i forhold til de andre store norske eksportnæringene, som utenriks sjøfart, sjømat og prosessindustrien, sier Slengesol.

Likevel kan størrelsen på den norske fornybar-eksporten sammenlignes med en rekke andre norske industrier.

– Fornybar-eksporten er omtrent på samme nivå med andre norske vekstnæringer, som IKT og telekommunikasjon, helse og biotek, og bygg og anlegg. Det viser tall fra konsulentselskapet Menon, sier Slengesol.

Eierne flytter halve maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr  

Installasjonsskipet Bold Tern et av to skip som Fred. Olsen Windcarrier bruker til å montere vindmøller langt ute til havs.
Installasjonsskipet Bold Tern et av to skip som Fred. Olsen Windcarrier bruker til å montere vindmøller langt ute til havs.

Stor utskiftning

Selv om den norske omsetningen i det internasjonale fornybarmarkedet er på stedet hvil, er betydelige utskiftninger i hvem som får plass på 10 på topp-listen.

– I 2013 kom for eksempel kabelprodusenten Nexans Norway på andreplass. I fjor hadde de ingen større leveranser til havvindmarkedet, sier Slengesol.

– Generelt har omsetningen for vindkraft gått opp, solenergi holder seg stabilt, mens omsetningen innen vannkraft har gått ned, sier Slengesol.

Norsk teknologi: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Bransjeledere

Listetoppen er i år dominert av tre tjenesteleverandører. De to på topp driver primært med vindkraft, det siste innen solenergi.

I fjor ble fornybarselskapene rangert på bakgrunn av rene eksporttall. I år har Eksportkreditt Norge også tatt hensyn til salg fra utenlandske datterselskap.

– Fred. Olsen Ocean, DNV GL og Scatec Solar er alle ledende innen sine segmenter, men har begrenset virksomhet i Norge i form av arbeidsplasser innen fornybar energi, sier Slengesol.

Det første selskapet på listen med ren produksjonsvirksomhet i Norge er Norsun på femte plass, som produserer wafere (silisiumskiver) for høyeffektive solceller på Årdal. Neste år kan femtemann på listen, Elkem Solar, følge etter med sin varslede oppstart på Herøya.

Fred. Olsen

Fred. Olsen Windcarrier, som neste år skal installere USAs første havvindpark, Block Island, vil ha nok å gjøre de kommende årene, skal vi tro Normann.

Hovedaktiviteten har så langt vært i Tyskland, og landet vil fortsette å være et viktig marked for selskapet.

– Vi har hatt litt lavere aktivitet i år, men vi ser igjen en økning i havvind-aktiviteter i andre halvdel av 2016 og 2017. Det ser i det hele tatt veldig bra ut helt fram til 2020. Etter det er det vanskelig å spå, sier Normann.

Les også: Klar til å satse millioner: Slik vil Enova gjøre norsk sjøfart grønn

Her er Norges ti største fornybareksportører 2014

1. Fred. Olsen Ocean (1.527 mrd. kr. - vindkraft, onshore & offshore)

1. Fred. Olsen Ocean (1.527 mrd. kr. - vindkraft, onshore & offshore)Største fornybareksportør: I fjor installerte Fred. Olsen Oceans datterselskap Fred. Olsen Windcarrier totalt 155 vindturbiner på tysk sokkel i Nordsjøen. Bildet er fra installasjonen av demonstrasjonsturbinen Haliade i belgisk farvann. Fred. Olsen Windcarrier

Det tidligere, børsnoterte tankrederiet jobber i dag nesten utelukkende med vindenergi, primært mot ulike nisjer i havvindindustrien gjennom flere datterselskap.

Se omtale over. Eid av Bonheur ASA og Ganger Rolf ASA.

2. DNV GL (1.196 mrd. kr. - fornybar-, konsulenttjenester)

Leverer sertifisering- og ulike rådgivningstjenester, spesielt innen vindkraft på land og til havs.

Har blitt et av verdens ledende kompetansemiljøer i fornybarindustrien etter flere oppkjøp, samt fusjon med konkurrenten Germanischer Lloyd.

Er blant annet involvert i Statoils havvindprosjekter på britisk sokkel.

3. Scatec Solar (EPC) (972 mill. kr. - solenergi)

Planlegger, bygger og drifter solparker rundt om i verden.

Har gjort det bra i Sør-Afrika, og jobber nå med prosjekter blant annet i Honduras, Jordan, Pakistan og USA.

Aksjeverdien er doblet etter at selskapet gikk på børs i oktober 2014.

4. Aibel (800 mill. kr. - offshore vindkraft)

Tradisjonell høy virksomhet innen olje- og gass, men har nå levert plattformen til verdens største omformerstasjon, Dolwin Beta, som skal ta i mot strøm fra flere hundre havvindmøller på tysk sokkel.

Dolwin Beta seilte fra Haugesund tidlig i august i år.

5. Norsun (521 mill. kr. - solenergi)

Produserer monokrystallinske silisiumskiver (wafere) på Hydros gamle industriområde i Årdal.

Etablert av REC-grunder Alf Bjørseth i 2005. En betydelig del av produksjonen går til en av verdens ledende solpanel-produsenter, SunPower.

Har slitt som følge av nedturen i solenergibransjen og sterk Kina-konkurranse. Driftsinntekter og resultat er forbedret fra 2013 til 2014.

6. Elkem Solar (390 mill. kr. - solenergi)

Produserer superrent silisium i fabrikken på Fiskaa i Kristiansand, etablert i 2009.

Måtte holde fabrikken stengt i flere tøffe år, før produksjonen startet igjen januar 2014.

Satser friskt på ny vår for solenergi i RECs gamle fabrikklokaler på Herøya fra 2016, hvor de skal videreforedle solsilisiumet fra Fiskaa.

7. ABB (300 mill kr. - vind- og solenergi)

Lager blant annet 36 kilovolts bryteranlegg som beskytter elektronikk både i vindmøller og i strømnettet mot kortslutning og andre forstyrrelser.

Bryteren er utviklet i Norge og produseres blant annet ved fabrikken i Skien.

ABBs omsetning av komponenter til fornybarindustrien har gått 0 til 300 millioner kroner i løpet av fem år.

8. Rainpower (260 mill kr. - vannkraft)

Norsk vannturbinprodusent fra 2007, tuftet på den gamle turbinvirksomheten til Kværner, som var verdensledende turbinleverandør inntil 90-tallet.

I dag har Rainpower en global markedsandel på rundt 1 prosent. Omtrent halve produksjonen går til norske vannkraftverk.

Er på vei ut av en finansiell snuoperasjon.

9. Draka Norsk Kabel (252 mill. kr. - vindkraft)

Leverer undersjøiske kabler til havvindparker, av typen mellomspente infield-kabler som kobler vindmøllene i havvindparker med hverandre.

Det er stor, internasjonal konkurranse om å levere disse kablene.

10. 3b Fibreglass Norway (240 mill. kr. - vindkraft)

Nisjeleverandør til den europeiske vindindustrien. Produserer glassfiber som brukes i produksjonen av vindmøller-rotorblader ved bedriftens fabrikk i Birkeland.

Eksporterer over 95 prosent av produksjonen, og leverer til en rekke europeiske vindturbinprodusenter. Har hovedkontor i Belgia, og eies av Braj Binani Group, et konsern med indisk opprinnelse.

Les også: Dette er de rådende verdensrekordene i fornybar energi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.