INDUSTRI

– Det forsvunnede Boeing-flyet kan ha gått i oppløsning i lufta

Det sier en kilde i etterforskningsstaben.

Oljesøl er observert i havområdene sør for Vietnam, noe som kan være flydrivstoff. Det er også sett gjenstander som kan være vrakrester i sjøområdene der et Boeing 777-fly fra Malaysia Airlines forsvant.
Oljesøl er observert i havområdene sør for Vietnam, noe som kan være flydrivstoff. Det er også sett gjenstander som kan være vrakrester i sjøområdene der et Boeing 777-fly fra Malaysia Airlines forsvant.

Mange land deltar i letingen etter flyet fra Malaysia Airlines og de 239 passasjerene.

Det som kan være vrakrester ble observert fra et fly 80 kilometer sørvest for øya Thou Chu i Vietnam søndag.

Det kan være snakk om en flydør, opplyser vietnamesiske forsvarsmyndigheter til Sky News. Men gjenstandene kunne ikke undersøkes nærmere før det blir lyst igjen mandag.

Det er også observert to store oljeflak, som kan være flydrivstoff.

Mistanken om at det kan være snakk om et terrorangrep hang i lufta, men tjenestemenn understreket at det ikke finnes bevis for det ennå.

– Vår etterretning er satt inn og selvfølgelig er antiterrorenheter fra alle relevante land er informert, sier transportminister Hishamuddin Hussein.

USA har sendt en gruppe tjenestemenn og tekniske eksperter fra det føderale politiet FBI for å bistå malaysiske myndigheter.

Les også: Tyskere først med ny Boeing

Stor leteaksjon

En rekke sørøstasiatiske land, så vel som Kina, USA og Australia bidrar i letingen etter Malaysia Airlines-flyet, som forsvant natt til lørdag på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Til sammen 40 skip og 34 fly er satt inn.

– Det faktum at vi ikke har vært i stand til å finne noen vrakrester så langt, kan være en indikasjon på at flyet har gått i oppløsning i 35.000 fots høyde, sier en kilde som jobber med etterforskningen i Malaysia.

Uttalelsen ble gitt før det ble meldt om funn av mulige vrakrester.

Dersom flyet hadde falt ned intakt og gått i oppløsning idet det traff havoverflaten, ville man ha funnet vrakrester konsentrert i et område, påpeker kilden.

Vedkommende trekker paralleller til bombeeksplosjonene om bord i et Pan-Am-fly over Lockerbie i Skottland i 1988 og et Air India-fly over Atlanterhavet i 1985.

Men kilden understreker at det enn så lenge ikke er noe som tyder på «uærlig spill» og sier også mekaniske feil kan ha fått flyet til å falle fra hverandre.

Flyet er et Boeing 777, som det har vært få ulykker med.

Les også: Denne blir større enn Kjos-lineren

Stjålne pass

Interpol opplyser at minst to pass som er stjålet, ble brukt av passasjerer om bord på flyet. Den internasjonale politiorganisasjonen tilføyer søndag at den også undersøker andre, mistenkelige pass.

De to passene som ble brukt, tilhører en østerriker og en italiener som begge har fått sine pass stjålet i Thailand i løpet av de siste to årene. Billetter skal ha blitt bestilt i de to europeernes navn 6. mars og utstedt i Pattaya i Thailand. Billettene gjelder reiser fra Kuala Lumpur til Beijing og videre til Europa.

Overvåkingskameraer på flyplassen har fanget opp de to passasjerene som brukte passene, og etterforskere i flere land forsøker nå å finne ut hvem de er.

Landets luftforsvarssjef, general Rodzali Daud, hevder flyet kan ha snudd og viser til radaropplysninger. Men flyselskapets sjef Ahmad Jauhari Yahya sier dette ville ha utløst alarmer.

– Venter det verste

De fleste av passasjerene på flyet kom fra Kina, men det var også folk fra en lang rekke andre land om bord. Mange pårørende til de savnede er samlet på et hotell i Beijing.

– Vi har informert familiemedlemmene om å vente det verste, siden vi så langt ikke har funnet noen ting, sa en talsmann for flyselskapet Ignatius Ong.

Selskapet tilbyr å fly slektninger til Malaysia dersom de ønsker å være tettere på leteaksjonen.

Les også:

Nå flyr DC-10 med passasjerer for siste gang  

Dette bombeflyet skal fly i 30 år til

Se Natos Awacs-fly på tokt  

Les mer om: